11. toukokuuta 2010

Perunasalaatti kesän grillirientoihin


Äidin perunasalaatti, se perinteinen perunasalaatti lisukkeeksi kesän grillijuhliin tai uuden vuoden aattona. Ananaksella ja kapriksilla maustettu perunasalaatti kotitekoisessa majoneesikastikkeessa.

kesään ja grillaamisen kuuluu perunaslaatti ja peruna jonka valitset perunasalaattiisi on tärkeä muttei kuitenkan yhtä tärkeä kuin miten sen perunasalaattisi valmistat. Usein perunasalaatitin käytetään ylijääneitä eilisiä perunoita mikä mielestäni on väärin, koska silloin perunat eivät tule oikeuksiinsa. Perunoiden on oltava samanan päivänä keitettyjä muuten kastike ei samalla tavalla imeydy niihin ja varsinkin uusista perunoista saa valmistettua aivan mahtavaa sesonki ruokaa jota saa vain kesällä. Keitä vain perunat kuorineen ja päivineen ja valmista niistä salaatti majoneesikastikkeella. Jos salaatin tekemisellä on kiire, voit nopeuttaa perunoiden jäähtymistä  panemalla ne vähäksi aikaa kylmään veteen. Tämä tekee myös että kuoret irtoavat helpommin ja perunat ovat nopeammin kuorittavissa, tämä koskee siis vain vanhoja syysperunoita, ei kesän uusia perunoita. 

Uudet perunat kannattaa harjata ja pestä huolella ennen niiden keittämistä, ja ne voi myös jäähdyttää nopeammin upottamalla kattila jossa ne keitettiin kylmään veteen sen jälkeen kun keitinvesi on kaadettu pois. Uusien perunoiden liottaminen liikaa vedessä ei välttämättä ole niille hyväksi, ja niiden maku kärsii. Jos tarvitse neuvoja perunoiden keittämisen suhteen käy lukemassa reseptini Nokkos- ja pekonipottumuusi jossa olen sitä enemmän selittänyt.

Tähän perunasalaattiin voi käyttää joko valmista kaupasta ostettua majoneesia tai tehdä sen ohjeitteni mukaan, löydät reseptin kotitekoinen majoneesi missä se neuvotaan oikein filmillä. Voit tarjoilla perunasalaatin joko hieman haaleana tai jääkaappi kylmänä ja se on hyvää grillatun lihan tai makkaran kera, kylmän kinkun, poron paistin tai paahtopaistin kanssa. Huomaa kuitenkin että koska perunasalaatissa on majoneesia, se pilaantuu nopeasti lämmössä ja sitä ei saa pitää kauaa esillä varsinkaan lämpiminä kesäpäivinä. Vaithoehtona voit myäs kokeilla reseptiäni perunasalaatti multicolore tai nopea yrttinen perunasalaatti uusista perunoista jotka eivät kummatkaan sisällä majoneesi aollenkaan. Tällä reseptillä saat perunasalaattia neljälle hengelle lisukkeeksi kesän grillirientoihin.

Äidin perunasalaatti

600 g perunoita
1 sipulia
½ dl suolakurkkua tai kaprista
1 prk ananasmurskaa
1 valkosipulin kynsi
merisuolaa
mustaa pippuria
3 dl majoneesia

Keitä perunat kuorineen päivineen suola vedessä aivan kypsiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne kuutioiksi kulhoon. Mitä lämpimimpiä perunat ovat kun ne kuorit ja ne pääsevät kastikkeeseen, sitä maukkaampaa salaatista tulee. Perunat eivät kuitenkaan saa olla tulikuumia. Kaada ananaksesta neste pois lävikössä. Silppua sipuli hienosti ja kuutio suolakurkkua (tai kapris) ja sekoita ne perunoiden sekaan murskatun ananaksen kanssa.  Lisää majoneeisa ja sekoita se hyvin salaattiin ja mausta suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Anna maustua pari kolme tuntia, mieluiten kuitenkin yön yli, jääkaapissa ennen tarjoilua. Jos perunasalaatista on tullut kuivaa maustumisen aikana siihen voi lisätä hieman majoneesia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...