25. toukokuuta 2010

Perinteiset lihapullat ja perunamuusi


Lihapullat, perinteiset mehevät lihapullat kotitekoisella perunamuusilla. Aitoa perinteistä kotiruokaa samalla tavalla kuten mummo sen aikoinaan valmisti.

Kannatan ruoan tekemistä alusta loppuun mutta joskus asiat helpottavat ja nopeuttavat ruoanlaittoa joten minäkin oikaisen joskus. Pakastesipuli on säästänyt minulta monelta haavalta ja en enää nykyään yhtä usein leikkaa palasta sormenpäästä. 

Meillä kotona lihapullat tehtiin aina naudan jauhelihasta mutta silloin niistä mielestäni tulee hiukan kuivahkoja ja siksi yleensä suosin sika-nauta-jauhelihaa. Kotona käytettiin lihapulliin myös korppujauhoja jotka minä olen vaihtanut kauraleseisiin.  

Jauhot rasvassa ruskistumassa
Edellisen sadon perunat alkavat nyt olla viimeisillään, ja ennen kuin ne loppuvat, kannattaa tällaisena sateisena, koleana päivänä valmistaa perunamuusia lämmikkeeksi viimeistä kertaa ennen uusien perunoiden ilmestymistä. Mitä pienempiä perunanpaloja sitä nopeammin perunat kypsyvät. Perunoiden kypsyyden kokeilet helpoiten pistämällä perunaa hammastikulla. Jos peruna jää tikkuun kiinni niin se on kypsä, jos peruna lopahtaa tikusta pois sitä on vielä keitettävä vähän aikaa. Huomaa ettei perunamuusia koskaan kannata tehdä sauvasekoittimella, siitä tulee silloin sitkeää tapetti-liisteriä. Tällä reseptillä saat ruokaa neljälle ruokailijalle.
Perunamuusi:
400 g perunoita
perunankeitin lientä
öljyä
maitoa
2 rkl voita
1 tl raastettua muskottipähkinää
suolaa
2 tl mustapippuria
2 tl valkopippuria

Perinteiset lihapullat:
400 g Sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1½ dl kauraleseitä

Kuori sipuli ja pilko se hienoksi. Jos käytät pakastesipulia, noin 1 dl ajaa saman asian. Ruskista sipuli öljyssä paistinpannulla ja lisää puristettua valkosipulia juuri paistamisen lopussa ja anna jäähtyä. Sekoita jäähtynyt sipuli kulhoon jauhelihan kanssa. Lisää kananmuna ja leseet. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla ja sekoita lihapullataikina hyvin. Maun voit nyt tarkistaa paistamalla pienen nokareen taikinaa paistinpannulla. Kun olet tyytyväinen makuun, anna lihapullataikinan tekeytyä puolisen tuntia viileässä. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi vähäsuola vedessä, noin 20–30 minuuttia riippuen perunoiden koosta. Kun perunat ovat kypsiä kaada niistä vesi pois, ottaen veden talteen kastiketta varten. Tee lihapulla taikinasta tasakokoisia pullia. Voit käyttää esimerkiksi ruokalusikkaa mittana jotta saat saman koon kaikkiin. Pyöritä taikinasta kosteilla käsillä pyöreitä palloja joita kokoat leikuulaudalle. Ruskista lihapullat samassa pannussa jossa paistoit sipulin, mahdollisesti lisäten hieman öljyä. Kun pullat ovat saaneet hieman väriä vähennä lämpöä ja anna pullien paistua kypsiksi. Siirrä lihapullat kattilaan odottamaan kastiketta. Lisää paistin pannulle jauhot ja anna ruskistua koko ajan hämmentäen. Juuri ennen kuin jauhot alkavat kärytä ja palavat pohjaan, lisää perunoiden keitinlientä hämmentäen koko ajan jottei kastikkeeseen muodostu klimppejä. Lisää perunan keitinvettä kunnes kastike on saanut halutun paksuuden ja mausta muskotinpähkinällä, suolalla ja pippurilla. Kaada valmis kastike lihapullien päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia. Muusaa keitetyt perunat joko survimella tai sähkövispilällä ja lisää nokare voita. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja lisää maitoa kunnes perunamuusi on saanut halutun paksuuden. Anna muusin vielä varovasti kiehua ylös. Varo liialta lämmöltä, muusi palaa hyvin helposti pohjaan. Hämmennä sosetta koko ajan pohjasta saakka, kunnes yksi ilma kupla poksahtaa, silloin perunasose on valmista tarjoiltavaksi. Tarjoile lihapullat ja perunamuusin, keitettyjen vihreiden herneiden ja puolukkasurvoksen tai Lipulin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...