17. toukokuuta 2010

Perus-salaattikastike


Vinaigrette, perinteinen salaattikastike viinietikasta. Perussalaattikastike jota joskus myös kutsutaan ranskalaiseksi salaattikastikkeeksi.

Näin kesällä kuumalla säällä kun on liian kuumaa lämpimän ruoan syömiseen, meillä salaatin menekki nousee huikeasti ja pelkän kuivan salaatin syöminen on tylsää ja jostain siihen on saatava makua. Kaikista helpon salaatinkastike on Ranskalainen salaatinkastike siis vinaigrette mikä tarkoittaa sanatarkasti viinietikalla maustettua. 

Vinaigretten suhde on aina 1/3 happoa ja 2/3 öljyä ja happona voi käyttää joko sitruunan mehua tai viinietikkaa. Itse viinietikkakin voi antaa erimakua riippuen millä se on maustettu, yrttietikka, vadelmaviinietikka, Balsami-, punaviini- tai omenaviinietikkaa. Itse tapaan suosia vinaigretteen oliiviöljyä ja saksanpähkinä öljyä ja jollet käytä jo valmiiksi maustettua öljyä saat vinaigrettestä aivan oman makuisesi käyttämällä eri yrttejä ja mausteita kuten esimerkiksi Dijon sinappia, rakuunaa, basilikaa tai oreganoa vain mainitakseni muutamia. Vinaigretten maut saa helposti muunneltua ja sen tekemisessä rajana on vain oma mielikuvitus.

Vinaigrette
1/3 viinietikkaa
2/3 öljyä
hieman suolaa 
mustaa pippuria

Kaikista helpointa kastike on tehdä puhtaaseen lasipurkkiin johon kaikki ainekset kaadetaan ja sekoitetaan. Lusikoin tai kaada salaatin päälle vasta juuri ennen tarjoilua ettei salaatin lehdet nahistu ja tummu ja sekoita hyvin. Kastike säilyy viikon verran jääkaapin viileässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...