6. kesäkuuta 2013

Tonnikalasalaatti päivänkakkaralla


Tonnikalasalaatti voikukanlehdillä, päivänkakkaran lehdillä, purjosipulilla sekä ja mehevällä punaisella paprikalla. Kesän helteet vain jatkuvat joten meillä syödään kylmää paastoruokaa, tällä kertaa jääkaappikylmää tonnikalasalaattia jossa myös sesongin tuoreita villiyrttejä.

Tästä lähtien annan vain yhden hengen version ruoista, ja jos sinulla on suurempi energiantarve kuin tässä tekstissä mainittu 500 KCal, esimerkiksi jos olet mies tarvitset 600 kCal, tai sinulla on raskas työ tai harrastat liikuntaa kannatta sinun tarketaan omat kalorimääräsi ja lukea tekstini Syö, juo ja elä pidempään jossa olen kertonut enemmän kyseistä 5:2 paastosta sekä tekstini Paperiuunilohta paastopäivänä josta löydät hyvän linkin päivittäisen kalorimääräsi tarkistukseen.

Olen nyt vihdoin ja viimein käynyt vaa’assa ja totean ettei se vain vaikuta siltä että tämä jaksottainen paasto toimisi, vaan se ihan oikeasti toimii. Kirjoitin jossain aikaisemmin että kannattaa aina punnita itsensä paastopäivänä, kun ruumis on samassa tilassa, siis paastotilassa. Minulla kun ei ole omaa vaaka jouduin kuitenkin käymään vaa’assa ruokapäivänä ja sain iloisen tuloksen, olen jo nyt laihtunut reilut kuusi kiloa ja tämä nyt pääsiäisestä lähtien.

Päivänkakkaraa tonnikalasalaattiin
Tämä tarkoittaa sitä että edelliseen kertaan vertailukelpoinen kilomäärä vielä on hakusessa kunnes pääsen samalla vaa’alle paastopäivänä. Mutta tuntee sen laihtumisen onneksi jo vaatteista jotka sopiva päälle väljemmin, ja se näkyy muutenkin jo ulkonäöstä ystävien mukaan, varsinkin kasvoista.

Suurin huoleni kuitenkin on että tällä kesähelteellä puoliso ei jaksa syödä niin paljon kuin hänen tulisi syödä. Tämä ei ole yksittäinen tapaus tänä kesänä ja tämän 5:2 pätkäpaaston aikana, vaan joka kesähelteelle esiintyvä ilmiö, puolisolla vain ei ole nälkä. Tosin, tämänlaisen viikon jälkeen hänellä ilmenee meillä ns. nälkäviikko jolloin hän söisi vaikka kokonaisen hevosen elävänä. Nyt jää nähtäväksi miten hän suoriutuu siitä jos se sattuu paastopäivälle.

MSC-sertifioitua tonnikalaa

Huomaa että tämä on tonnikalasalaatti, ja käytän siihen tonnikalaa. Tonnikala on liikakalastuksen myötä nykyään uhanalainen kala joten kun ostat tonnikalasäilykettä tarkista että ostat MSC-sertifioitua tonnikalaa joka WWF:n hyväksi luokitettua tonnikalaa ja jota voit syödä hyvällä omalla tunnola .

Punaista paprikaa tonnikalasalaattiin
Annostelen puolisolle tuttuun ja jo hyväksi todettuun tapaan enemmän tonnikalaa salaattiin, sekä pari keitettyä kanamunaa jotta hän paremmin saa kalorimääränsä täyteen. Suurin ongelmani on salaattikastike,ja sen säätely.

Tässä käytin tavallista vinegrettiä samalla tavalla kuten reseptissäni villiyrteillä ryyditetty katkarapusalaatti, mutta korvasin tähän sitruunamehun limetin mehulla jolloin salaatti saa aivan erilaisen aromin limetin hieman kookosmaisen makeahkosta olemuksesta joka sointuu hyvin kitkerien voikukanlehtien kera. Voikukan lehdet maistuvat vähän kitkerille joten jos pidät salaattisikurista tai sikurista ovat ne makuusi. Voit lukea lisää voikukasta tekstissäni voikukka jossa kertonut vähän lisää.Lisää 5:2 paastokokemustamme voit lukea kirjoituksistani 5:2 paastoruokia, possua ja linssimuhennosta, paperiuunilohi fenkolilla ja parsalla, grillattua possunulkofileetä fenkolisalaatilla, merisuolalla pariloitua lohta ja pinaattia paastopäivänä. Teksteistä löytyy paasto aikana tehtyjä huomioita sekä muuta hyvää tiedettävää 5:2 paastodieetistä. Hakusanalla 5:2 paasto löydät blogista ruokia jotka helposti ovat muunneltavissa ja vaa’an avulla käyttökelpoisiksi ja tähän pätkäpaastoon sopiviksi. Punnitset vain raaka-aineet vaa’alla yksitellen ja kerrot niiden kaloripitoisuuden sillä ja lasket yhteen koko annoksen kalorit. Muista vain aina punnita ruoat kypsinä ja ilman rasvaista nahkaa.
 

Tonnikalasalaatti villiyrteillä


Kcal / 100 g kpl
Kcal
77 1 keit kananmuna 77
100 100 tonnikalaa 100
20 77 tomaattia 15
14 75 jääsalaattia 11
22 10 päivänkakkaraa 2
45 20 voikukkaa 5
23 11 purjosipulia 3
30 81 paprikaa 24
823 7 oliiviöljyä 58
0 1 limettiä 0


Kalorit: 295


Jotta saat jääkaappikylmää salaattia on kaikkien raaka-aineiden ensin saatava jäähtyä jääkaapissa, myös tonnikalapurkin. Keitä kananmunat koviksi 10 minuuttia, kaada keitinvesi pois ja anna niiden höyryyntyä kuiviksi. Lisää kattilaan kylmään vettä ja anna munien jäähtyä. Kaada vesi pois ja siirrä munat jääkaappiin temperoitumaan kylmiksi. Huutele voikukan lehdet ja päivänkakkaranlehdet huolellisesti runsaassa vedessä isossa kulhossa, anna niiden liota hetken jotta mahdollinen multa ja lika vajoavat kulhon pohjalle. Leikkaa purjo halki ja huuhtele se huolellisesti tomaatin ja paprikan kanssa ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla talouspyyhkeellä. Avaa tonnikalapurkki ja valuta siitä vedet pois lävikössä. Huuhtele salaatti ja nosta salaattilinkoon. Nosta ylös villiyrtit ylös vedestä ja linkoa ne salaatin kanssa kuivaksi. Halkaise paprika ja poista sen sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot. Leikkaa paprika suupalan kokoisiksi paloiksi. Revi salaatti ja yrtit käsin sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja asettele lautaselle. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja sirottele niitä sinne tänne salaatin lomaan. Lisää lautasella myös voikukan ja päivän kakkaranlehdet. Lisää salaattiin tonnikalaa ja keitettyä kanan munaa lohkoissa. Mittaa kulhoon öljyä ja purista päälle tuoretta limetin mehua. Lisää ripaus suolaa ja mustapippuria ja sekoita vinegrettikastike kunnolla. Ripottele salaattikastiketta lusikalla salaattiannoksen päälle ja tarjoile oitis kylmänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...