30. kesäkuuta 2013

MokkajäätelöHelteet eivät vain laannu joten kylmälle syötävälle on edelleen tarvetta ja tässä yksi nautinnollinen tapa kahville, vanhan ajan mokkajäätelö kuten se ennen vanhaan noin nelisen kymmentä vuotta sitten lapsuudessani vielä maistui.

Mammalla oli hyvä ja toimiva vanhan ajan mokkajäätelöresepti jota tässä olen vähän mukaillut nykyajan valmistustapoihin, perusasiat kuten raaka-aineet ovat samat, ja olen kokonaisten kahvipapujen sijaan tässä käyttänyt jauhettua kahvia ja vähän muokannut valmistustapaa vaivattomammaksi. Tässä munaseosta ei lämmitetä kuin mamman mokkajäätelössä, vaan opitulla tavalla lämmin kerma lisätään munaseokseen ohuina norona jolloin muna kypsyy miedolla tavalla.
Jauhamattomat kahvipavut jäätelöön
Kahvi on tässä jäätelössä tähti, ja kahvin laatu määrittelee miten hyvää mokkajäätelöstä tulee. Älä suotta käytä tähän mitään halpaa massakahvia vaan sijoita laadukkaampaan erikoiskahviin, erikoispaahtokahviin tai vaikka jopa tilakahviin. Tässä reseptissä pienelläkin laadulla on suuri vaikutus jäätelön laatuun, ja sen tulokseen sen herkullisena makuna.
Miten olisi esimerkiksi vietnamilainen Kopi Luwak tai thaimaalainen Black Ivory kahvi? Itse kyllä taidan enemmän kallistua Blue Mountain mokkajäätelön kannalle.
Kahvin tulee kuitenkin sopia maitokahviksi jotta sen maku pääsee oikeuksiinsa ja tähän sopii myös tummemmaksi paahdettu kahvi. Kahvin annetaan maustua vähintään kymmenen minuuttia, mutta mammana reseptissä se sai hautua jopa tunnin kokonaisten kahvipapujen kera. Tässä kermamaito uutetaan jauhetulla kahvilla joten tapahtuu nopeammin ja kahvin mahdollinen jälkimaun kitkeryys jää pois jäätelöstä.
Mokkajäätelön kerma uuttumassa kahvilla
Mitä enemmän rasvaa jäätelö sisältää, sitä hienompaa se oli ja ennen vanhaa mutta se myös tarkoittaa sitä että jäätelö tarvitsee pidempää aikaa kovettua ja jäätyä, joten jos korvaat osan kermasta vispikermalla tai maidolla saat jäätelöä hieman nopeammin. Vähemmän rasvaa ja terveellisempää, enemmän rasvaan ja mielen terveydellisempää ja nautinnollisempaa.

Voit käyttää tähän joko vain 8 keltuaista tai 6 kokonaista kanamunaa, muuten menetelmä on aivan sama. Itse halusin käyttää valkuaiset marenkeihin joihin minulla juuri nyt oli tarvetta, joten käytin itse tähän vain keltuaiset joka olisi enemmän mamman reseptin mukaista.
Jollei mokkajäätelö vaikuta tai etsit joitain enemmän lapsille sopivaa kylmää jäätelöherkkua kannatta sinun kokeilla esimerkiksi perinteistä vaniljalla maustettua vanhan ajan kermajäätelöä, mansikkajäätelöä jossa kokonaisia tuoreen mansikan paloja tai jos pidät paremmin vadelmista voit kokeilla vadelmajäätelöä joka löytyy reseptistäni vadelmainen hovijälkiruoka tai vadelmajäädykettä.

Mamman mokkajäätelöä espressosiirapilla
Hieman uskaliaimmille herkuttelijoille sopivaa tervajäätelöä, vihreää ja epätavallisempaa avokadojäätelöä ja jos haluat jotain hedelmäisempää sopii sinulle paremmin mangosorbetti tai Cantaloupe melonisorbetti. Raikkautta taas saat japanilaisesta vihreästä teestä valmistetusta senchateesorbetista tai mustaherukkagranitasta joka myös sopii flunssan parantamiseen ja kurkkukipuun. Kiireiselle tai jäätelöhädässä olevalla toimii pikanopea vadelmainen Instant icecream ja laktoosiongelmista kärsiville taas sopii kutunmaito jogurtista valmistettu kuusenkerkkäjäätelö. Tällä reseptillä saat jäätelöä noin 8-10 hengelle vähän riippuen heidän koffeiinin himosta ja jäätelön halusta.

Vanhan ajan mokkajäätelö

1 l vispikermaa
6 rkl jauhettua kahvia
1½ - 2 dl ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
8 munan keltuaista

Mittaa kahvi kattilaan ja lisää puolet kermasta. Lämmitä kermaa kunnes se kiehahtaa, varo keittämistä sitä yli. Ota kattila lämmöltä ja peitä se kannella. Anna kahvin maustaa kermaa kymmenisen minuuttia korkeintaan vartin. Siivilöi kahvi kermasta harsokankaan läpi puhtaaseen kattilaan. Erottele munista keltuaiset kulhoon ja lisää sokeri sekaan. Vaahdota keltuaisia sokerin kanssa kunnes sokeri on liuennut keltuaiseen. Lisää kattilaan maustetun kerman sekaan vaniljasokeri ja kiehauta ylös. Nosta seos lämmöltä ja lisää kuumaa kermaseosta ohuena norona munaseokseen koko ajan sitä sekoittaen. Jatka kunnes ole lisännyt kaiken kerman munaseokseen ja jatka vispilöimistä kunnes seos on jäähtynyt hieman. Anna seoksen jäähtyä kokonaan huoneenlämpöiseksi ja sekoita sitä aika ajoin tai jäähdytä jäätelöseos joko asettamalla kattila jääveteen jäähtymään. Kaada jäätelömassa jäätelökoneeseen ja anna sen käydä kunnes jäätelö on valmista. Jollei sinulla le konetta kaada sopivan kokoiseen reilun litran, puolisen toista litra vetoiseen astiaan ja pane se pakastimeen kovettumaan. Ota jäätelö ulos pakastimesta pari, kolme kertaa pakastusaikana ja sekoita jäätelöä mielellään sähkövispilällä. Anna jäätelön jäätyä pakastimessa vähintään 4-6 tuntia, mielellään yön yli seuraavaan päivään. Jos säilytät jäätelön pitkään pakastimessa peitä se tiiviillä kannella tai muovilla. Ota jäätelö ulos pakastimesta noin vartti ennen sen tarjoilua jotta se ehtii hieman sulaa ja pehmetä, kesähelteillä jäätelön kannatta antaa sulaa jääkaapissa noin vartin, puolisen tuntia ennen sen annostelemista. Muovaa lusikalla palloja jäähdytettyihin annoslaseihin tai kulhoihin ja viimeistela espressosiirapilla tai rouhituilla kaltatuilla pistaasispähkinöillä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...