2. heinäkuuta 2013

Nannan rikkaruohoista salaatti

Viime viikonloppuna Seinäjoelle kokoontui parisen kymmentä ruokabloggaria kerääntyi kaikki äitini reseptit Nannan luokse. Illan isäntä itse iso-H valmisti kaikille janoisille ihanan herkullisen vadelmamojiton ja oli siellä herkkua jos jotain pantu pöydälle, ja pakkohan sitä oli syödä kunnes maha oli täynnä kuin Turusen pyssy.


Paikalla oli tarjolla olevan ruoan lisäksi myös kameroita, ja joka ruokaa kuvattiin ja sitä aseteltiin, kierreltiin ja käänneltiin. Asia joka ei ole mitään epätavallista vaan pikemminkin sääntönä kun on ruokabloggarien kanssa tekemisissä. Seurassa oli myös pari, kolme ruokabloggarien sijaiskärsijöistä, siis puolisoa jotka muun perheen tapaan ovat jo tottuneet ruokabloggarien kuvaamisintoon ja osa ajasta meni oman kameran etsimiseen kun oli illan mitään jo unohtanut minne sen oli viimeksi jättänyt.

Osa toista kattausta

Mukana menossa Seinäjoella olivat: Kaikki äitini reseptit, Suolaa & Hunajaa, Kivistössä, Jokihaka kokkaa, Ankerias Vipunen, Soppaa ja silmukoita, Hayley's Cuisine, SOUL KITCHEN, Kokit ja potit, Pata porisee, masutoaitemu, Vatsasekaisin Kilinkolin, Campasimpukka sekä allekirjoittanut Herkkusuun lautasella.
Vesimelonisalsaa

Toivon että blogien omille sivuille aikanaan ilmestyy kuvia ja tietoja mitä he olivat tapaamiseen kokkailleet, tai linkkeineen jollei niitä jo ole julkaistu aikaisemmin kuten oma Pispalan sinisyreeneistä valmistettu syreenimehu sekä sormin naposteltavat endiivit maa-artisokkamajoneesilla jotta saisin ne kaikki koottua samaan paikkaan.

Artisokka majoneesia syötiin endiivin kera, ja tällä kertaa alkuperäisreseptistä poiketen paahdoin maa-artisokat kuorineen uunissa ja kuorin ne niiden vähän jäähdyttyä ennen kuin soseutin ne ja sekoitin majoneesin sekaan. Ja totean että maa-artisokan mukulat voi yhtä hyvin sekä paahtaa uunissa tai keittää kuorineen ja soseuttaa kuorittuina ne majoneesiin.

Otin kotoa myös mukaan pullollisen viime vuotuista horsmalikööriä jonka reseptin tulen tässä julkaisemaan kunhan vain saan sen kirjoitettua ja postauksen muotoon.
Mansikka cheesecakes
Tämänä lisäksi olin luvannut paikan päällä löytyvistä villiyrteistä koota salaatin, ja olin asettanut toivoni voikukkaan ja sen lehtiin mutta niitäpä ei paikan päällä kasvanut odotetun runsaasti.

Naapurustosta löytyi kuin löytyikin riittävästi syötäviä vihreitä lehtiä kuten horsmaa, aho-mansikkaa, piharatamoa, siankärsämöä, voikukan lehtiä sekä suolaheinää.

Sain myös emännän kasvipenkistä harventamalla hyödynnettyä liian tiheästi kasvavat punajuuret ja harvennettua niiden rivit sekä kitkettyä runsaan määrän vesiheinää kukkineen salaattiin.
Kaikki muut kukinnot kuten puna-apilan, horsmankukat, suolaheinän sun muut keräsin erillään muusta ja jätin ne salaatin viimeistelyyn päällimmäiseksi. Salaatin vaikein vaihe olikin antaa kasvien lillua runsaassa vedessä ja vaihtaa sitä kunnes se vihdoin ja viimein oli kirkasta eikä kulhon pohjalla enää ollut multaa tms.
Vegetariset dolmades
Maustoin aikaisemmin keväällä kuusenkerkkä aikaan hunajaa kerkillä, jota käytin tämän rikkaruohoista kootun salaatin kastikkeeseen. Tämä kuusenkerkillä maustettu hunaja on toistaiseksi vielä sellainen että se vielä vaatii enemmän kehittelyä joten palaan siihen myöhemmin kun olen saanut sen toimivaksi.

Tätä postausta odotellessa salaattikastikkeen voi maustaa kuusenkerkkäsiirapilla ja hunajalla jotta siitä saa samantyyppisen. Tämä ei siis ollut mitään kuusenkerkkähunajaa, sitä ei des ole olemassa vaan kuusen kerkillä, siis kuusen vaalean vihreillä oksankärkien neulasilla maustettua hunajaa.

Kuusenkerkkähunajavinagrettekastike on siitä hyvä että sen voi valmistaa valmiiksi pulloon kokonaisen valkosipulinkynnen kera ja säilyttää jääkaapissa kunnes sille on tarvetta.  Salaattikastike säilyy tällä tavalla jääkaapissa tiiviissä pullossa säilytettynä viikon verran.

Endiivejä maa-artisokkamajoneesilla
Siankärsämö on ainoa alla mainittu yrtti jolla on vaha maku joten sitä ei kannata käyttää liikaa, sen hentoja lehtiä riivitään vain pieninä tillinoksina sinne tänne salaatin sekaan sitä koottaessa. Muuten villivihannesten määrät ovat suunnilleen suhteessa toisiinsa, pari reilua kourallista sitä ja tätä.

Nannan rikkaruohosalaatin voi valmistaa etukäteen ja säilyttää jonkun tuntia jääkaapissa ja juuri viime tipalla vasta enne tarjoilua sekoittaa salaattikastikkeen sen sekaan. Tällä reseptillä saat lisukesalaatin parille kymmenellä ruokabloggarille kun se on tarjolla osana herkkuja notkuvan seisovan pöydän antimia kuten nyt. Alla lueteltuja villivihanneksia noin 2-3 litraa yhteensä.

Rikkaruohosalaatti

Punajuuren versoja
Horsman kärkilehtiä
Suolaheinän lehtiä
Piharatamon lehtiä
Vesiheinää kukkineen
Ahomansikan lehtiä

 

Kuusenkerkkävinagrette

1 tl hunajaa
1 dl oliiviöljyä
½-1 tl merisuolaa
ripaus mustapippuria
1 valkosipulin kynsi

 

Rikkaruohosalaatin viimeistelyyn

Piharatamon nuppuja
Puna-apilan kukkia
Horsman kukkia ja nuppuja
Siankärsämön kukintoja
Suolaheinän kukintoja


Mittaa salaattikastikkeen ainekset pulloon ja lisää pulloon valkosipulinkynsi. Käytä vain niukasti suolaa ja pippuria. Sulje pullo tiiviillä korkilla ja anna sen maustua yön yli jääkaapissa. Tarkista kastikkeen maku ja mausta sitä lisää suolalla ja musta pippurilla jos sille on tarvetta. Kerää villivihannekset ja kukat kuivalla säällä, kerää vain virheettömiä ja oikean värisiä lehtiä ja kukkia. Lehdissä ei saa olla värivirheitä. Asettele villiyrtit runsaaseen haaleaan veteen isoon kulhoon ja liota niitä jonkin aikaa vaihda liotusvesi monta kertaa kunnes veteen ja kulhon pohjalle ei enää vajoa likaa. Tee samoin kukinnoille toisessa kulhossa. Jätä kukinnot veteen odottamaan vuoroaan jotteivät ne nuudu. Linkoa villiyrtit kuiviksi salaattilingossa. Asettele villiyrttejä kulhoon kerroksittain ja eri lajikkeita vaihtelevasti.  Riivi siankärsämön lehtiä sinne tänne noin teelusikallisen verran salaatin sekaan joka kerrokseen. Viimeistele salaatti riipimällä puna-apilasta sen kukinnot irti varresta kuten horsman kukatkin ja ripottele niitä sinne tänne salaatin päälle. Riivi irti siankärsämö varsistaan ja ripottele irtonaisia kukkia salaatin päälle, tee samoin suolaheinän kukinnoille ja asettele kokonaisia pieniä hentoja piharatamon kukintoja sinne tänne salaatinlehtien sekaan. Tiputtele salaattikastiketta salaatin päälle pieninä tippoina sinne tänne liioittelematta sen kanssa ja sekoita salaatti. Lisää kastiketta jos kaikki lehdet eivät ole kostuneet, salaatin ei kuitenkaan ole tarkoitus uida salaattikastikkeessa. Tarjoile Nanna rikkaruohosalaatti oitis lisukkeena grillijuhlissa jottei se ehdi nuutua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...