4. heinäkuuta 2013

Raakapihvi
Kylmää kesäruokaa helteellä, Steak tartare tai tartarpihvi. Raakapihvi on kesähelteillä ruokaa laiskan emännän mieleen kun ei edes tarvitse kypsentää sitä. Kylmä liha vain hienonnetaan tarpeeksi hienoksi ja oikeilla lisukkeilla se sopii myös 5:2 paastoon ruoaksi kuten esimerkiksi jättämällä ruisleivän syömättä ja valitsemalla hapankurkun maustekurkun sijaan.

Klassikko raakapihvi, Steak tartare kuten raakapihviä kutsutaan sekä englanniksi, on pitkä perinne, ja se on aina valmistettu syvällä härän sisällä sijaitsevasta lihasta jotta se ei olisi kontaminoitunut ja jotta sitä olisi turvallista syödä. Tästä syystä se valmistetaan härän sisäfileetä, joka on kaikista hienoin häränlihan pala, tai mahdollisesti sen ulkofileestä. Raakapihvin lähisukulainen on Carpaccion josta olen valmistanut version hevosen lihasta ja joka myös sopii kulmäksi ruoaksi kesähelteillä.

Raakapihvin valmistukseen on enemmän kuin kaksi eriävää koulukuntaa siis miten sen lihan saa hienonnettua sopivaksi raakapihviin. Osa kokeista vannoo raakapihvin terävällä veitsellä sisäfileestä raaputtamiseen, toinen puoli taas sen hakkaa sen pieniksi paloiksi veitsellä, kolmas jauhaa lihan lihamyllyssä kun taas kotikokilla on hyvä vaihtoehto monitoimikoneessa. 

Ja totean tässä nyt ottamatta mitenkään kantaa suuntaan toi toiseen ja menetelmien kätevyyteen, sen mitä veitsellä raaputtamalla mahdollisesti säästää tiskaamisessa, taas antaa saman verran takaisin käsivoimailua tiskaamisessa, joten miten kukin itse haluaa sitä voimistelua käsilleen harrastaa. Itse olen laiska emäntä joten käytän monitoimikonetta joka antaa raakapihville pehmeämmän koostumuksen kuin lihamylly.

Steak tartare lisukkeineen
Meillä raakapihvi tarjoillaan kuten isäni sen aikoinaan minulle opetti, liha keskellä lautasta ja kaikki muut raaka-aineet omassa keossaan erillään toisistaan lautasella. Tämä jotta jokainen voi itse sen sekoittaa sitä syödessään, ulkomailla olen sen nähnyt monesti jo valmiiksi sekoitettuna jolloin se periaatteessa tarjoillaan raakana Lindströmin pihvinä, onhan nyt raaka-aineet periaatteessa aivan samat.

Lisukkeena meillä on aakapihville kapriksia, hienonnettua sipulia, punajuurta, mauste- tai suolakurkkua. Raaka munan keltuainen kuuluu aina asiaan ja sen voi halutessaan jokainen ruokailija maustaa joko Tabascokastikkeella tai Worcestershirekastikkeella ja lisukkeena hapanjuuresta leivottua tummaa ruisleipää. Ilman sormisuolaa ja vasta rouhittua mustapippuria suoraan myllystä lihan pintaan se ei maistu millekään ja tämän lisäksi tarjoillaan vaihtoehtoisesti sen lisäksi myös ranskalaista Dijon sinappia sekä tuoretta raastettua piparjuurta.

Sisäfileetä putsataan
Raakapihvi on tuoretuote ja sitä ei saa, eikä pidä säilyttää pitkään valmiiksi jauhettuna ennen sen syömistä vaan se on kakista parasta juuri vasta hienonnettuna ja jääkaappikylmänä kesähelteillä. Voit myös antaa lihakauppiaan jauhaa lihan valmiiksi mutta se on ehdottomasti säilytettävä jääkaapissa koko ajan ja syötävä samana päivänä. Myös hienonnettu sipuli on tuoretuotetta, sitäkään ei voi silputa liian aikaisien etukäteen koska sen maku muuttuu nopeasti kitkeräksi sen ollessa kosketuksissa hapen kanssa. Sipulin mahdollisesti voisi panna sitruuna tai etikkaliemeen jääkaappiin joksikin aikaa mutta tulos on kuitenkin sama, sipulin maku muuttuu kitkeräksi ajan myötä. Sipuli voit käyttää oman mielesi mukaan omaa suosikkiasi oli se sitten salottisipuli, hopeasipuli, punasipuli tai tavallinen keltasipuli.

Ranskassa Steak Tartare tarjoillaan usein tartarkastikkeen kanssa, joka on samantyyppinen kuin remouladekastike. Itse en ole oikein vielä tähän ikään vielä oppinut remouladekastikkeen ja tartarkastikkeen eroa ja käytänkin niitä kumpaakin iloisesti samana asiana. Voit lukea lisää tartarkastikkeesta ja sen erosta remouladekastikkeeseen tekstistäni remouladekastike.
Parasta kastikkeen käytössä on että sen voi, ja se myös pitää tehdä hyvissä ajoissa ennen sen tarjoilua jotta se ehtii tekeytyä kunnolla ja maustua valmiiksi jääkaapissa.

Jos olet 5:2 paastolla niin sinun on hyvä tietää että maustekurkussa on valmistajasta vaihtelevasti 60–83 kaloria, suolakurkku 20 kaloria kun taas hapatetussa kurkussa on tietojeni mukaan vain 9 kaloria kun taas tuoreessa kurkussa on 10 kaloria. Sama koskee punajuurta, tai kuten tässä tapauksessa keltajuurta jonka kalorit ovat keitettyinä enemmän kuin etikkapunajuurena. 

Keltasipulia raakakypsytetaan miedossa etikkavedessä
Ainoa kompastuskivi on munan keltuainen joka sisältää suhteessa kokoonsa paljon kaloreita, mutta raakapihvi ei ole raakapihvi ilman raakaa munan keltuaista joten sitä ei kannata kaloreiden vuoksi jättää pois. Lisukkeeksi raakapihville kannatta 5:2 paastoa noudattavan valita vihreä salaatti jotta saa vähän kuituakin ruoasta. Äläkä vain unohda punnita ja merkitä muistiin kaikkia raaka-aineita.

Lihan annoskoko on noin sata grammaa, tämän enemmän raa’an lihan syönti alkaa ainakin minulla jo tökkiä, ja sata grammaa on paremmin suhteessa sen yhden muna keltuaisen kanssa. Muista pakastaa valkuaiset ja käyttää ne myöhemmin johonkin toiseen ruokaan. Tällä reseptillä saat tavallisesta poiketen raakapihviä lisukkeineen vain yhdelle, mutta resepti on helppo kertoa kahdella tai neljällä jos ruokailijoita on enemmän kuin yksi.Lisää 5:2 paastokokemustamme voit lukea kirjoituksistani 5:2 paastoruokia, possua ja linssimuhennosta, paperiuunilohi fenkolilla ja parsalla, grillattua possunulkofileetä fenkolisalaatilla, merisuolalla pariloitua lohta ja pinaattia paastopäivänä. Teksteistä löytyy paasto aikana tehtyjä huomioita sekä muuta hyvää tiedettävää 5:2 paastodieetistä. Hakusanalla 5:2 paasto löydät blogista ruokia jotka helposti ovat muunneltavissa ja vaa’an avulla käyttökelpoisiksi ja tähän pätkäpaastoon sopiviksi. Punnitset vain raaka-aineet vaa’alla yksitellen ja kerrot niiden kaloripitoisuuden sillä ja lasket yhteen koko annoksen kalorit. Muista vain aina punnita ruoat kypsinä ja ilman rasvaista nahkaa.
 

Tartarpihvi

80–100 g härän sisäfileetä
1 munan keltuainen
2-4 rkl hienonnettua sipulia
1-2 tl Dijonsinappia
2-4 rkl mauste- tai etikkakurkkua
1 rkl kapriksia
sormisuolaa
mustapippuria
kourallinen Rucolaa

Valuta kapriksista, etikkakurkusta ja punajuuresta mausteliemi siivilässä. Kuori sipuli ja hienonne se hienon hienosti. Liota sipulia miedossa viinietikkavedessä tai tuoreella sitruunamehulla maustetussa vedessä viitisen minuuttia jos se on hyvin vahvaa maultaan. Putsaa sisäfilee ja poista siitä kaikki kalvot terävällä veitsellä. Hienonna sisäfilee joko lihamyllyssä, veitsellä tai monitoimikoneessa. Asettele lautasen keskelle raakapihvi. Erottele keltuainen, ota talteen valkuainen myöhempää käyttöä varten ja asettele keltuainen lautaselle omassa kuoressaan raa’an lihan viereen. Tiputa keltuaiseen tippa Worcesterkastiketta jollet paastoa. Asettele raakapihvin viereen kapriksia, hapankurkkua, punajuurta sekä sipulia kaikki omassa keossaan. Lisää lautaselle teelusikallinen sinappia. Rouhi myllystä mustapippuria pihvin päälle ja ripottele sen päälle sormisuolaa. Viimeistele annos Rucolalla ja tarjoile se oitis heti kylmänä ruisleivän kanssa sille joka ei paastoa, ja raikkaan vihreän salaatin kera 5:2 paastoajalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...