18. heinäkuuta 2013

Grillipihvit verjusvihanneksilla


Grillattua härän ulkofileetä, grillissä paahdettuja verjusilla maustettuja vihanneksia kukkakaalille. 5:2 paastodieetti jatkuu, ja kaksi suurta haittaa olen siitä keksinyt ja tämä on punnittu sitä vastaan että paino on haihtunut ilmaan ja vyötärö on reilusti jo kaventunut joten vaatteiden kanssa olen päässyt jo pienempiin kokoihin.

Viimeistään paastopäivän iltapäivällä alkaa juoksu vessaan tiheään tahtiin, ja se jatkuu toisinaan koko yön kun nestettä poistuu kehosta. Tämä on sinänsä kyllä hyvä asia, tunnen sen parhaiten sormien turvotuksen vähenemisessä mutta ne kerrat kun on kaupungilla tai tapaamisissa se vähän vaivaa kun pitää silmäillä mihin voi seuraavaksi päästä keventämään nestemäärää.
5:2 paastopäivänä runsaasti nesteitä
Tämä vessassa juokseminen menee käsi kädessä sen toisen asian kanssa, se että kannatta juoda runsaasti nesteitä, tämä vähentää osittain nälän tunnetta, ja osa näläntunteesta voikin johtua juuri väärin tulkitusta janosta. "Jos juo kusettaa, jollei juo on nälkä". Suurena herkkuna meille on nykyäänpaastopäivinä muodostunut jotain mitä ennen emme paljon ole juoneet, sokeriton limsa ja koska nyt en halua mainostaa mitään määrättyä merkkiä jätän sen tässä mainitsematta.

Silmä ei myöskään enää osaa määritellä miten paljon jaksaa syödä ja ruokaa mahtuu mahalaukkuun. Mahalaukku on aivan selvästi kutistunut ja paastopäivää seuraavana ruokapäivänä ei jaksa syödä samoin kuten ennen paastodieetin alkamista mutta edelleen lautaselleen ottaa sen määrän johon ennen oli tottunut. Tämä on sinänsä hyvä asia joka varmasti ajan mittaan tasautuu ja sitä oppii taas määrittelemään oman nälkänsä ja välttyy ahnehdinnalta, oppii uuden ruokamäärän jonka tarvitsee ja haluaa syödä saamatta ähkyä.
Viipaloitus munakoisoa valmiina grilliin
Tämän päivän paastoruoka on niin helppoa kuin vain suinkin, kaikki vihannekset vain grilliin paahtumaan pihvin kanssa ja ne maustetaan verjusilla vähän samaan tapaan kuin viimevuonna verjusilla maustetut grillivihannekset mutta tässä olen jättänyt öljyn kokonaan pois, kunhan vihanneksia grillaa tarpeeksi pitkään saavat ne kivan makeuden ja karamellisoituvat kauniisti tummiksi saadessaan kauniit grilliraidat.

Pysyttäydymme edelleen kevyissä vihanneksissa kuten paprikassa, fenkolissa, kesäkurpitsassa, munakoisossa ja retiiseissä jotta niitä saa syödä mielin määrin ja oma päivän pääateria on noin kolmisen sadan kalorin paikkeilla, kun puolison taas edelleen on sitä suurempi. Lisukkeen grillissä paahdettujen vihannesten lisäksi oli myös kesän tuoretta uutta kukkakaalia joka meillä on jo vuosia monesti korvannut perunan ja muut hiilarit. Kaikki vihannekset sekä liha on punnittu vasta niiden kypsennyksen jälkeen.
Punapaprikaa, munakoisoa ja kesäkurpitsaa grilliin
Grillatut vihannekset voi antaa joko maustua verjusilla pidempään ja jäähtyä Verjusisssa ja syödä ne vasta haaleina tai syödä heti ne grillivihannekset lämpiminä grillatun pihvin lisukkeena. Jos kukkakaalin jälkeen tarvitset vielä lisää ruokaa suosittelen vihreää salaattia kevennetyllä vinaigrettekastikkeella.

Verjus

Verjus on raaoista viinirypäleistä valmistettu mieto happo, miedompi kuin sitruunamehu tai viinietikka. Sen kalorit vaihtelevat sen mukaan miten myöhään syksyllä sen on valmistettu, mitä myöhemmin sitä vähemmän hapanta se on koska siihen on muodostunut enemmän sokereja.
Tätä tarkoittaa että Verjusin kalorit normaalisti vaihtelevat noin 24 ja 36 kalorin välillä jokaista 100 ml kohden. Verjusissa on enemmän kaloreita kuin viinietikassa koska se sisältää jonkin verran mainitsemiani sokereita, joten suosittelen että käytät sitä mitä omassa pullossasi lukee, ja jollei Verjusia löydy mistään herkkukaupasta voit korvata sen sitruunamehulla tai vähän laimennetulla viinietikalla.

Paaston grillipihvit verjusvihanneksilla

 
Kcal / 100 g g/ml
kcal
105 100 ulkofileetä 105
30 97 paprikaa 29
14 86 fenkolia 12
13 50 retiisiä 7
18 155 munakoisoa 28
40 149 kesäkurpitsaa 60
35 117 kukkakaalia 41
36 15 verjus 5


Kalorit: 286

 

Paaston grillipihvit ja Verjusilla maustettuja grillivihanneksia

Ota liha ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöiseksi noin tunti ennen sen grillaamista. Huuhtele vihannekset ja anna niiden kuivua kokonaan. Paloittele paprika karkeasti isoiksi paloiksi, poista sen sisustasta sen siemenet ja valkeat kalvot. Leikkaa munakoiso pituussuunnassa parin sentin paksuiksi viipaleiksi, tee samoin kesäkurpitsalle. Halkaise fenkoli kahtia pituussuunnassa ja leikkaa kumpikin puolikas kahteen tai kolmeen lohkoon riippuen miten iso se on ja halkaisen retiisit. Leikkaa kukkakaali sopivan kokoisiksi paloiksi ja keitä se kattilassa kypsäksi, noin 15–20 minuuttia miedosti suolatussa vedessä. Grillaa sekä vihannekset että pihvit kuumalla parilalla tai hiilloksella. Nosta pihvi pois lämmöltä ja anna sen vetäytyä sivussa reilut viisi minuuttia ennen sen syömistä. Nosta valmiit vihannekset salaattikulhoon ja kaada Verjusia päälle ja sekoita. Mausta vihannekset suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan. Annostele vihanneksia lämpimälle lautaselle ja nosta pihvi päälle ja tarjoile keitettyä kukkakaali lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...