23. heinäkuuta 2013

Paaston samettinen porkkanakeitto
Sametin pehmeää 5:2 paastoon sopivaa ylellistä porkkanakeittoa. ihanaa lämmintä välipalaa tai alkuruokaa sateisena ja kylmänä kesäpäivänä. Keitto joka sopii hyvin myöhemminkin syksyllä kun sää on pääsääntöisesti jo koleaa.

Eilen tuli illalla kun oli vähän koleaa syötyä ihanaa soseutettua porkkanakeittoa, olin melkein unohtanut miten herkullista sileäksi soseutettu porkkanakeitto onkaan, varsinkin kun se on valmistettuun uuden sadon makeista porkkanoista. Tämän keiton voi ihan yhtä hyvin tehdä talvella talviporkkanoista, kunhan vain varmistat että porkkanat eivät ole saanet tomaatista kitkeryyttä. Tomaatit muodostavat etyleenikaasua joka tekee porkkanoista kitkerän makuista.

Tämä sama kyseinen etyleenikaasun aiheuttaa myös että kurkut pilaantuvat, joten säilytä aina kurkut ja porkkanat erillään tomaateista. Mutta takaisin tähän keittoon, 5:2 paasto ei tässä kohdassa rajoittanut mitenkään kasvisliemen käyttöä, voit ihan vapaasti käyttää sitä kunhan vain lasket sen mukaan keiton kaloreihin, halusin tässä kohtaan vain porkkanan aidon oman maun, pienen nokareen voita sekä basilikaa joka sopii erinomaisesti porkkanan kanssa yhteen ja sen seuraksi. 

Ylellistä samettista paastokeittoa
Porkkanat keitetään vain aivan kypsiksi jotta ne saadaan helposti soseutettua ja keitto on valmista parissa kymmenessä minuutissa. Jos raastat porkkana sen lanteiksi leikkaamisen sijaan valmistuu keitto vieläkin nopeammin.

Porkkanoina tähän sopii tavallisen oranssin porkkana lisäksi myös keltaiset tai valkoiset porkkanat, ja violetit porkkanat taas ovat aivan oma juttunsa. Tällä reseptillä saat keittoa yhden annoksen, joka sisältää vain 175 kCal per annos resepti on helposti kerrattavissa jos teet sitä enemmän ja muista keittää porkkanat niukassa vedessä jotta saat hyödynnettyä kaiken keitinveden keittoon. Jos syöt keittoa alkuruokana voi annos olla tätäkin pienempi kuin aterialla on tämän lisäksi muuta lämmintä ruokaa.

Samettinen porkkanakeitto

210 g porkkanaa
20 g voita
suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
vettä

Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Kuori porkkanat ja viipaloi ne ohuiksi noin puolen sentin, korkeintaan sentin paksuiksi porkkanalanteiksi suoraan kattilaan. Lisää vettä kattilaan kunnes porkkanalantit nippa nappa peittyvät. Lisää keitinveteen ripaus suolaa ja keitä porkkana läpikypsäksi, noin vartti parisen kymmentä minuuttia vähän riippuen miten pieniksi lanteiksi olet porkkanan leikannut. Kaada keitinvesi pois lävikössä mutta ota se talteen keittoa varten. Lisää porkkanoiden sekaan voinokare ja soseuta porkkanat sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lisää keitin vesi sekoittaen ja mausta keitto suolalla oman makusi mukaan. Kaada keitto kulhoon, ripottele päälle vasta rouhittua musta pippuria ja viimeistele keitto tuoreella basilikalla, tai leikkaa keittoon ohuita suikaleita basilikan lehdistä ja nauti herkullisesta ja lämpimästä ylellisestä porkkanakeitosta paasto päivänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...