11. kesäkuuta 2013

Salaattia ylpeyden aiheista
Saanko ylpeänä esitellä salaatin jossa rapeaksi paistettu savupekonia, chevreä, salaattia, retiisejä, vadelmia, Rucolaa ja salaattia vadelmaisella vinaigrettekastikkeella. Ja mitä sitten? Näitä kaikkia raaka-aineitahan saa ostettua kaupasta, vai? 

Mutta kun ei saakaan, et voi mistään ostaa tätä salaattia, tämä on yksilöllistä ja uniikkia ruokaa monella tapaa ja nyt haluan hetken hehkutella sillä. Voin samalla rehellisesti tunnustaa pakonomaisen tarpeeni tietää mistä ruokani tulee, miten se on valmistettu ja kuka sen on kasvattanut tai valmistanut ja tässä nyt tulos. Tämä on tyystin lisäaineetonta ruokaa jonka olen itse valmistanut alusta loppuun ja tiedän että edesmennyt isäni olisi ylpeä, vaikka hän aina  ihmetteli pakkomielteistä tarvetta tietää kaiken ruoastani ja miten se oli tuotettu.

Villisian pekoniviipaleita
Olen itse riimisuolannut ja kylmäsavustanut villisian kylkeä pekoniksi, juoksuttanut tuoretta kutun tinkimaitoa chevreksi ja kypsyttänyt sitä melkein neljä viikkoa. Olen valmistanut vinaigrettekastikkeen itse valmistamasta omenaviinietikasta joka kesti yli kome kuukautta saada valmiiksi ja olen sen maustanut vadelmilla vadelmaviinietikaksi

Tiedän mistä kyseinen chevreen käytetty kutun maito tulee, pekoniin ennen sen savustamista riimisuolattu villisian liha on omasta villisiasta sekä omenaviinietikan omenat ja ne vadelmat joilla sen olen maustanut ovat myös tutusta paikasta ja vadelmat viime vuonna itse kerättyjä ja pakastettuja . Rucola on omalla parvekkeella ruukussa kasvatettua Rucolaa, voikukka taas äidin nurmikosta,  joten tosiaan, sallin itselleni hetken olla ylpeä itsestäni, myönnän sen. 

Kuitenkin tässä harmittaa se ettei minulla ole omaa kasvimaata josta olisin voinut saada salottisipulia, salaattia ja retiisejä koko kesän mittaa, sekä myös ettei minulla enää ole mahdollisuutta pitää mehiläisiä kuten ennen vanhaan. Tai etten vielä tiedä mistä oliiviöljy, suola, hunaja tai musta pippuri jota käytän ovat kotoisin, kuka ne on viljellyt ja jalostanut siihen muotoon jossa ne olen ostanut. 

Kypsytetttyä chevreä ja vasta leivottua leipää
Mutta, ei kai minunkaan tarvitse mennä ihan liiallisuuksiin, vai pitääkö, iloitsen sillä että se leipä jota salaatin kassa tarjoilin oli itse kotona leivottua tuoretta leipää. Jos korvaat villisian pekonin tavallisella pekonilla saat aivan mukiin menevän version salaatista, ja tällä reseptillä saat kylmää salaattia kahdelle hengelle kesähelteisiin tai alkuruoaksi neljälle hengelle.

Salaatti oman villisian kylmäsavustetulla pekonilla ja kotitekoisella chevrellä

1 kerä Romainesalaattia
100 g chevreä
1 salottisipuli
kourallinen retiisejä
kourallinen voikukan lehtiä
n 1 dl vadelmia
kourallinen Rucolan lehtiä
3 rkl oliiviöljyä
½-1 tl suolaa
1-2 tl hunajaa
½ tl musta pippuria

Leikkaa pekonista noin puolen sentin paksuja viipaleita ja paista ne kuumalla pannulla rapeaksi. Nosta pekoni talouspaperille jäähtymään jotta siitä valuu enimmät rasvat. Aloita pekonin paistamien kylmältä pannulta jos pekoni on erittäin rasvaista. Huuhtele salaatti, voikukan lehdet ja Rucola huolellisesti ja linkoa ne kuiviksi salaattilingossa. Huuhtele myös retiisit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Revi salaatinlehdet sopivasti suupalan kokoisiksi paloiksi ja pane ne salaattikulhoon. Leikkaa pekoni noin parin sentin paloiksi ja lisää pekoni kulhoon salaatin kanssa. Leikkaa retiisit puolikkaiksi, isommat voit leikata kuuteen ja lisää ne salaatin sekaan. Kuori salottisipuli ja silppua se hienon hienosti. Pane se pienne kulhoon, lisää oliiviöljyä, hunajaa ja vadelmaetikkaa ja sekoita. Mausta salaattikastike oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla musta pippurilla. Ripottele salaattikastiketta salaatin päälle ja sekoita se kunnolla. Lisää salaatin sekaan nokareita chevrejuustosta sekä tuoreita vadelmia. Tarjoile salaatti heti tuoreen kotona leivotun leivän ja aromaattisen roseeviinin kanssa. Salaatti jonka sekaan on lisätty salaattikastike ei kestä odottamista pitkään vaan nuutuu nopeasti kastikkeen vaikutuksesta varsinkin nyt kesällä kun on lämmintä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...