19. kesäkuuta 2013

PihasauniomansikatJoka vuosi alkukesän mansikat voivat olla vähän happamia, tämä tietenkin vaihtelee mansikoiden lajin mukaan. Happamat mansikat eivät ole hauskaa syötävää varsinkaan juhannuksena mutta tänä vuonna sää näyttäisi olla suotuista että saamme makeita mansikoita jo juhannukseksi, mutta jollei näin käy, tai haluat vain vaihtelua mansikoihin mausta ne pihasaunoilla vähän samaan tyyliin kuin viime vuonna sahramilla maustetut mansikat.

Villi pihasaunio

Pihasaunio on monelle tuttu näky vaikkei kaikki edes sitä tiedosta että se on Pihasaunio, se pienen pieni vihreä päivänkakkara ilman valkoisia terälehtiä jota nykyään kasva rikkaruohon melkein joka paikassa. Vielä harvempi tietää että Pihasaunio on hyvin aromaattinen ja makea maultaan ja että sitä voi syödä. Olenkin sitä jo käyttänyt pihasaunoilla maustettuun mansikkalikööriin viime vuonna, ja tänä vuonna marinoin kesän ensimmäiset mansikat juhannukseksi sillä.

Pihasaunioo ja mansikoita
Itse pihasaunion lehdet ovat hyvin neutraalin makuisia mutta kukintojen maku muistuttaa miedosti ananasta jonka seassa on porkkanaa ja vähän makeaa mangoa. Tällä omalla kivalla maullaan Pihasaunio säestää kivasti mansikan omaa makua, ja vispikerman kanssa tarjoiltuna jälkiruoka omassa yksinkertaisuudessaan takaa menestyksen, jollei anoppi tai oma äiti ole ehdottomasti vastaan rikkaruohon syöntiä kuten omani. 

Mielestäni on parempi syödä rikkaruohot nälkäisiin suihin sen sijaan että repii ne irti maasta hyödyttöminä ja heittää kompostiin. Huomaa että vain pihasaunoin kukinto maistuu mainitulle ananakselle, sen tilliä muistuttavat hennot lehdet eivät maista yhtä vahvasti, joten kerää vain kukintoja. Villiyrttien keräämisen suhteen mistä ja miten niitä kerätä viittaan tekstiini luonnon yrtit talteen joka sinun kannattaa lukea jos olet kiinnostunut villiyrttien hyödyntämisestä ruoanlaitossa. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan jälkiruokaa, siis pihasaunoilla maustettuja tuoreita kesämansikoita neljälle hengelle.

Pihasauniomarinoidut mansikat

1 l tuoreita mansikoita
1 dl pihasaunion kukintoja
4-5 rkl tomusokeria

Huutele pihasaunoin kunnolla runsaassa vedessä ja anna kaiken lian vajota kulhon pohjalle. Nosta pihasaunoin puhtaalle keittiöliinalla kuivumaan. Huuhtele mansikat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Pane kokonaiset pienet tai pienemmiksi pilkotut isot tuoreet mansikat kulhoon.  Sirottele mansikoiden päälle tomusokeria. Lisää kulhoon pihasaunion kukinnot ja sekoita kaikki kunnolla keskenään mutta varo rikkomasta mansikoita. Anna mansikoiden maustua pihasaunoin kanssa viidestä kymmeneen minuuttiin. Tänä aikana mansikat hikoilevat nestettä sokerin vaikutuksesta ja maustuvat pihasaunoista. Sekoita varovasti mansikoita uudestaan ennen tarjoilua. Tarjoile pihasaunoilla maustetut tuoreet mansikat heti miedosti vaniljalla maustetun vispikerman tai ranskan kerman tai vanhan ajan vaniljalla maustetun kermajäätelön kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...