24. elokuuta 2011

Paahdettua spagettikurpitsaa


Karppaajan spagettia. Spagettikurpitsaa, uunissa paahdettua spagettikurpitsaa juustolla, rapeaksi paistetulla pekonilla ja yrteillä.

Halkaistu spagettikurpitsa
Olen valmistanut spagettikurpitsaa monella tavalla, ja meidän kummankin mielestä se on vähän liian makea meidän makuumme, joten etsin edelleen sitä parasta reseptiä spagettikurpitsalle. Näin sattumalt juuri vähän aikaa sitten Rachel Rayn valmistamaan spagettikurpitsaa mutta selailin netissä enemmänkin mutta päädyin ensimmäisellä kerralla kokeilemaan Martha Stewartin reseptiä, joka mielestämme oli valkujaankin aivan liian mieto ja mauton, joten ryyditin sitä jo ensimmäisellä kerralla paljon runsaammin kuin oli suositeltu.

Toiseksi Marthan reseptissä minua tökki se että kurpitsan lisättiin sokeria, ja kurpitsa joka on jo makea ei tarvitse lisää sokeria, ja jos sokerin lisäämisen syy oli että se vetää nestettä ulos kurpitsasta, silloin suolaa voi hyvin käyttää, koska se ajaa aivan saman asian.

Paahdettu spagettikurpitsa
Toiseksi spagettikurpitsa jäi meidän makuun aivan liian veteläksi, joten etsin vielä sitä optimaalista uuninlämpöä ja aikaa, milloin spagettikurpitsa vihdon ja viimein on täydellisesti kypsää ja paahtunutta meidän mieleemme. Äitini suositteli syömään spagettikurpitsaa kermakastikkeella, mutta minua se ei tässä kohdassa jostain syystä säväytä, joten kurpitsaraukka etsii edelleen seuralaisiaan ja asuaan.

Spagettikurpitsa muistuttaa hyvin pitkälle kesäkurpitsaa miedolta maultaan, se ei ole aivan yhtä kitkerä kuin kesäkurpitsa joskus voi olla, ja se on makeampi ja totean, se on elämys syödä, ei maultaan vaan olomuodoltaan. On todella yllättävää että kurpitsan sisältä sen kypsennyksen jälkeen löytyy spagettia muistuttavia säikeitä.

Juustoinen spagettikurpitsa
Monessa reseptissä neuvotaan raaputtamaan kurpitsaa haarukalla mutta totesin että lusikka on tähän parempi työkalu. Haarukalla poikittaisesti kurpitsassa olevat nauhat voivat mennä poikki, pyöreällä lusikkalla raaputtaen ne taas pysyvät paremmin koossa. Raaputa siis uunissa paahdettua kurpitsaa pituussuunnassa niin sen poikittaiset nauhat irtoavat ”spagetiksi”.

Spagettikurpitsaa voi säilyttää viileässä, jossa se säilyy kuukausia, pitkälle syksyyn ja jopa talveen. Kokeile spagettikurpitsan kuorta ettei siinä ole mitään väripoikkeamia joista se on pehmennyt. Sen on myös tunnuttava painavalle suhteessa omaan kokoonsa. Spagettikurpitsa kasvaa maata vasten, samoin kuten kaikki muutkin kurpitsat joten suosittelen sinua lukemaan reseptini lipulia kurpitsan käsittelyn suhteen.

Spagettikurpitsa pekonilla
Koska itse kurpitsa on suhteellisen miedonmakuista tarvitsee se jotain joka antaa sille potkua joten tässä se on Marthan versiota tulisemmin ja runsaammin maustettuna. Voit Pecorinon sijasta käyttää jotain muuta kypsytettyä ja voimaksamakuista juustoa. Kurpitsasta tulee suhteellisen vähän syötävää joten se sopii lämpimän ruoan lisukkeeksi, tai hiilihydraattitietoisen ruokavalioon.

Spagettikurpitsaa unissa paahdettuna
1 spagettikurpitsa
oliiviöljyä
savustettua merisuolaa
mustaa pippuria
1-2 paahdetun valkosipulin kynttä
2 dl raastettua Pecorinojuustoa
1 dl paahdettuja kurpitsan siemeniä
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
tuoretta korianteria

Huuhtele yrtit kunnolla ja anna niiden kuivua kokonaan. Lämmitä uuni 225 asteeseen, halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja raaputa lusikalla pois siemenet ja kaikki pehmeä sen sisustasta. Aseta kurpitsa öljyllä voideltuun uunivuokaan ja sivele kurpitsan sisusta ja sen leikkauspinta öljyllä. Ripottele päälle runsaasti savustettua suolaa ja rouhittua mustaa pippuria. Käännä kurpitsa leikkauspinta alas vuokaan päin ja paahda uunissa 45 minuuttia. Ota kurpitsa ulos uunista ja anna sen jäähtyä kymmenisen minuuttia ritilällä. Raasta juusto ja hienonna yrtit karkeasti, ota kourallinen kutakin. Raaputa haarukalla kurpitsasta pitkiä spagetinmuotoisia nauhoja ja pane ne isoon siivilään ja anna niiden valua vähän nestettä. Pane valunut kurpitsa kulhoon. Murskaa paahdettu valkosipuli haarukalla, lisää valkosipuli, loraus öljyä, hienonnetut yrtit, kurpitsansiemenet, raastettu Pecorino ja rouhi mustaa pippuria päälle. Sekoita ja tarjoile oitis lisukkeena lämpimän ruoan kera, esimerkiksi grillatun lihan tai kalan kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...