7. elokuuta 2011

Minttuinen mansikkamehu


Mansikkamehua virkistävällä pipramintulla maustettuna. Makeista mansikoista piparmintulla maustettua punaista mehua. Minttumansikka mehu jäillä on nautinnollista ja virkistävää herkkujuotavaa kuumina kesäpäivinä, tai miksei lastenjuhliin.

Tämä mintulla maustettu mansikkamehu syntyi jonkun vuosi sitten kun vahingossa heitin mansikkahillopurkkiin nipun piparminttua jolloin mansikkahillossa oli tumman vihreitä piparmintun lehtiä sattumina. Hillo näytti vähän erikoiselta mutta sen maku taas oli aivan taivaallinen, joten kehittelin siitä tänä vuonna piparmintulla maustettua mehua, joka on helpompaa valmistaa, mutta voit tietenkin halutessasi valmistaa mintulla mustettua mansikkahilloa reseptini mukaan mamman mansikkahillo, jolloin sekaan pannaan kahden ison minttunipun lehdet. Riivi mintunlehdet irto varsista ja lisää ne hillon sekaan keittämisen loppuvaiheessa. Mehua keittäessä mehu siivilöidään joten se saa vahvemman maun mintusta, koska voit jättää mintun varretkin mehun sekaan keittämisen ajaksi.

Tämä mehu on myös oivallista juotavaa aikuisille, suoraan sellaisenaan voit käyttää sitä mansikka-sangrian valmistukseen tai terästää sitä joko rommilla tai vodkalla. Käytä tähän siis piparminttua vihermintun sijaan, sekin käy jollet satu löytämään piparminttua. Piparmintulla vaan on hieman vahvempi maku, ja se viilentää mehun makukokemusta eri tavalla, kuin tavallinen viherminttu tekisi.

Sokerina voit käyttää sitä sokeria mistä itse parhaiten pidät, ja tummalla fariini- tai Muscovadosokerilla saat aikaiseksi aivan mahtavan lisän tavalliseen, tuttuun mansikkamehuun mutta tavallinen taloussokerikin käy. Tällä reseptillä saat noin pari litraa mehua. Mehun määrä riippuu kuitenkin siitä miten paljon nestettä mansikoissa on.

Mintulla maustettu mansikkamehu
1 l tuoreita mansikoita
1 kg fariinisokeria
1 nippu tuoretta piparminttua
1 l vettä

Huuhtele mansikat huolellisesti jottei niissä ole yhtään multaa ja anna kuivahtaa lävikössä. Huutele myös minttu ja anna senkin kuivahtaa. Kaada vesi ja sokeri kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä kunnes kaikki sokeri on liuennut veteen. Leikkaa piparminttu karkeasti pienemmäksi. Pane mansikat kulhoon ja murskaa niitä perunanuijalla. Kaada mansikkamurska kiehuvaan veteen ja lisää myös minttu. Lisää karkeasti hienonnettu minttu ja keitä mehua miedolla lämmöllä puoli tuntia. Pane puhdas keittiöpyyhe siivilään ison kulhon päälle kaada mansikkamehu siihen. Kun enin mehu on valunut siivilästä ripusta pyyhe ylös jotta mehu saa valua itsestään. Jos puristat sitä, mehusta ei tule kirkasta vaan se jää sameaksi. Tämä sakka kuitenkin ajan kanssa vajoaa pullon pohjaan, eikä se vaikuta mehun laatuun muuten kuin mehun ulkonäköön. Kaada valmis, kirkas mehu huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin. Anna mehun jäähtyä ja säilytä se viileässä, se säilyy noin vuoden verran. Avattu mehupullo säilytetään kuitenkin jääkaapissa ja se kannattaa juoda viikon sisään. Voit myös pakastaa jos niin haluat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...