16. elokuuta 2011

Mustikkatiramisu


Tuoreita mustikoita, mustikkaviinillä maustettua Mascarponejuustoa, raastettua tummaa suklaata ja kerroksittain kahvilla ja mustikkaviinillä kosteutettujen savoiardikeksejä. Klassinen Tiramisu vänä uudemmalla otteella.

Tiramisusta on monia versioita mutta perinteisessä Tiramisussa on aina kahvia, suklaata tai kaakaota ja makeata Maasalaviiniä tai jotain likööriä kuten Frangelico ja monet tekevät versioita Tiramisusta joissa ei ole kahvia ollenkaan. Englantilainen Trifle jälkiruoka, joissain suomeksi aika osuvasti mainittuna kerrosjälkiruokana, on tavallaan versio Tiramisusta, vaikkei siinä yleensä käytetä kahvia, ja harvemmin suklaatakaan, muuta kuin Triflen koristelemiseen.

Olen käyttänyt periaatteessa samaa Tiramisun reseptiä jo 1980-luvulta lähtien jolloin siihen ensi kertaa tutustuin vain sen aineksia vähän muunnellen ja tässä on uusin versioni, Mustikkatiramisu. Tuoreita mustikoita saa nyt itse poimittuna lähiruokana täällä Tampereella Yrjölän marjatilalta Hämeenkyrön Mahnalasta ja mustikkaviiniä saa Alkosta mutta lisää tietoa marjaviineistä voit lukea tekstistäni Chymoksen marjaviinit.

Jälkiruoat ovat saaneet huonon maineen koska ne sisältävät paljon rasvaa, kuten tapauksessa Tiramisun kermavaahdossa ja Mascarpone juustossa onkin, sekä että ne sisältävät paljon sokeria, kuten tässä tapauksessa mustikkaviini, sokeri ja suklaa. Tumma suklaa ei sisällä niin paljon sokeria, ja tummalla suklaalla on todistetusti hyviä terveysvaikutuksia, kuten myös mustikalla, ja koska pidän kummastakin, ja ne myös maistuvat hyvälle yhdessä ajattelin yhdistää ne yhteen kestosuosikkiini, Tiramisuun. Nyt varmaan mietit että miten se mustikka nyt sitten sopii kahvin kanssa yhteen, ja sanon vain että erittäin hyvin mutta sinun kannattaa kokeilla ja todeta se itse. Käytin tässä tuoreita mustikoita ja epäilen että pakastetut mustikat eivät sovi tähän samalla tavalla, koska niistä valuu nestettä joka värjää kermajuustovaahdon.

Tiramisuun käytetään aina Savoiardi keksejä, englanniksi kutsuttuna "sponge fingers", ja näitä löytyy useimmista isoista ruokakaupoista. Ajoittain jopa saksalaisesta halparuokakauppaketjun liikeistä. Keksien kosteuttamiseen on kaksi eri tapaa, toinen sopii kaikille ja jälkimmäinen sopii jo vähän tarkkuutta saaneille kokeille. Voit sekoittaa kahvin ja mustikkaviini kulhoon jossa kastat keksit, mutta ie liian pitkään jotteivät ne kostu liikaa ja rikkoonnut tai sitten sijoitat keksit valmiiksi kulhoon josta tarjoilet Tiramisun ja kaadat maustelientä päälle joko lusikalla tai pienestä kannusta. Keksit ovat kuivia joten ne imevät itseensä kaiken niihin lisätyn nesteen, ja tällä tavalla Tiramisu saa makunsa. Keksit sisältävät kanan munaa joten tästä jälkiruoasta ei mitenkään saa vegaaneille sopivaa, koska nämä keksit ja niiden maku ovat suuri osa koko jälkiruokaa.

Toinen ehdoton raaka-aine on kahvi, ja monet vegaanit eivät juo kahvia kuten myös Mascarpone juusto, joka sisältää maitoa. Pahassa tapauksessa sen voisi mahdollisesti korvata ranskan kermalla, Creme Fraichella, joka on hyvin samantyyppistä tavaraa, mutta tämä ei muuta ruokaa yhtään sen enempää vegaaniksi kuin gluteenittomaksi tai kanan munalle allergisille sopivaksi. Se on vain hyväksyttävä.

Aito Tiramisu sisältää aina raakaa kanamunaa, joten tämä ei sovi niille jotka välttelevät raakaa kanan munaa ja vispaamiseen tarvitset joko monen monta kulhoa tai sitten nopean tiskaamistekniikan. Tiramisu kannattaa aina valmistaa hyvissä ajoissa etukäteen, voit jopa tehdä sen valmiiksi päivää ennen ja säilyttää sitä jääkaapissa ja viimeistellä ja koristella sen vasta juuri ennen sen tarjoilua. Kahvin ja mustikkaviinin maut tarvitsevat aikaa saada yhtyä toisiinsa kosteuttaen keksit ja muodostaen yhtenäisen jälkiruoan kerroksista mustikkaa, kostutettujen keksien, mustikoiden, raastetun suklaan ja Mascarpone juuston kanssa. Itse valmistan Tiramisun tummasta suklaasta, käytin samaa tummasta tummin sulkaamousse reseptissäni, samoin kuten tässäkin ja jätän mieluiten sokerin pois mutta tässä reseptissä se on mainittuna varta vasten sinulle joka pidät enemmän makeista jälkiruoista. Tällä reseptillä saat ihanan herkullista jälkiruokaa noin kymmenelle syöjälle.

Tiramisun kerrokset
Mustikka Tiramisu
4 kananmunaa
90 g sokeria
320 g Mascarponea
1 dl vahvaa espressokahvia
½ dl mustikkalikööriä tai viiniä
24 savoiardikeksiä
100 g tummaa suklaata (80 % kaakaota)
3 dl tuoreita mustikoita

Pane suklaa jääkaappiin kovettumaan. Keitä hyvin vahvaa Espressokahvia ja anna sen jäähtyä. Erottele munan keltuaiset ja valkuaiset erikseen kahteen kulhoon. Vispaa munan keltuaisia (ja sokeria) kulhossa kunnes se on keltaista ja ilmavaa vaahtoa. Tämä kestää noin viitisen minuuttia sähkövatkaimella. Pane Mascarpone juusto toiseen kulhoon ja sekoita siihen kaksi teelusikallista mustikkaviiniä. Lisää tämän jälkeen munavaahtoa pienissä osissa mustikalla maustetun Mascarponen sekaan sekoittaen pohjasta asti kunnes se on tasaista ja silkkisen pehmeätä. Vispaa kolmannessa kulhossa munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi, samalla tavalla kuten reseptissäni tumman tummaa suklaamoussea. Vaahdon pitää olla niin kovaa, ettei se putoa alas kulhosta, kun käännät sen ylösalaisin pääsi päälle. Lisää valkuaisvaahto mustikalla maustetun Mascarponen sekaan osissa samalla tavalla kuin vispatut keltuaisetkin. Sekoita kylmä kahvi ja mustikkaviini. Kaada se neljänteen kulhoon, tai kaada kannuun riippuen kastatko keksit nesteessä, lusikoitko sitä suoraan kulhoon keksien päälle josta jälkiruoka tarjoillaan, vai kaadatko sitä pienestä kannusta. Keksien nesteytys kannatta kuitenkin tehdä varovasti ja pikku hiljaa, tässä kohdassa ei kannata olla mikään kiire. Sijoita tarjoilu kulhoon kosteutetut keksit, raasta päälle jääkaappikylmää suklaata ja sirottele sinne tänne mustikoita. Lisää keksien päälle Mascarponea ja toista tätä kerroksittain kunnes kulho on täynnä ja viimeisenä kerroksena on Mascarponea. Voit myös tarjoilla jokaiselle oman pienen Tiramisun ja valmistaa ne annoslaseissa. Itse valmistan useimmiten Tiramisun kolmessa kerroksessa mutta kaksikin riittää hyvin. Muista vain säästää hieman mustikoita ja suklaata annoksen viimeistelyyn. Anna Tiramisun tekeytyä vähintään viisi tuntia jääkaapissa, tai yön yli ja viimeistele se raastetulla suklaalla ja tuoreilla mustikoilla juuri ennen sen tarjoilua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...