6. heinäkuuta 2015

Siirtymä sydänystävälliseen dieettiin




Meille tuli kotiin uusi sydämen terveyttä edistävä ruokavalio pysyäkseen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä että blogi muuttuu vain sydänystävälliseksi, nyt se tulee hyväksi lisäksi blogin ruokia.

Monessa kohtaan olen jo vuosia tehnyt esityötä tälle sydänystävällisemmälle dieetille. Ole jo pitkään käyttänyt pehmeitä kasvisöljyjä kuten rypsiä ja oliiviöljyä ruoanlaitossa paistamiseen vaikka rasvaa roiskuukin. Olen vuosien aikana hiljalleen lisännyt kasvisten määrää ruokavaliossamme jatkamalla liharuokia kuten jauhelihakastiketta porkkana- tai parsakaaliraasteella, pavuilla, linsseillä, sienillä tai soijarouheella. Meillä on jo vuosia aika ajoin ollut Bolognesekastiketta, lihaperunasoselaatikkoa jossa vain pienen pieni osa lihaa.

Olen käyttänyt enimmäkseen tummia kokojyvätuotteita, tummaa riisiä, tummaa pastaa, ja leiponut leivät enimmäkseen kokojyväjauhoista ja usein unohtanut suolan niistä. Olen totuttanut puolison salaatteihin, kesällä meillä on syöty salaattia suuntäydeltä kun en voi enkä halua syödä lämmintä ruokaa kesähelteillä. En ymmärrä läskisoosia ja perunamuusia sitten ollenkaan kun on 40 asetta varjossa. 


Puoliso on tottunut syömään munakoisoa, kesäkurpitsaa, parsaa, niin tosiaan, sen voi tarkistaa täältä mitä me olemme syöneet vaikkei kaikki pääse blogiin ja olen jo vuosia tehnyt työtä tämän uuden ja terveellisemmän ruokavalion eteen, mutta tuskin puolison himo meetvurstiin ja ylikypsään savukylkeen olisi loppunut muulla tavalla kuin tällä, hetipitipakolla sydäninfarktin ja ohitusleikkauksen myötä.

Siirtyminen uuteen dieettiin on aiheuttanut minulle ongelmia ja ruoka on viime aikoina kotona ollut aika tylsää, olen ollut jumissa, ja olen edelleen, joten miten olisinkaan edes voinut harkita ruoasta kirjoittamista kun en itse tiedä mitä. Joten apua tarvitaan!

En näe mitään syytä miksi itse söisin eri tavoilla kuin puoliso joka pakosta joutuu muuttamaan ruokavalionsa, joten syömme kummatkin samaa sillä erolla että minä voin syödä muutakin. Ja teenkin sen kun siihen mahdollisuus, mutta vältän sen tekemistä kotona.

Jos tämä sydänystävällinen dieetti olisi sillä selvä että pitäisi vain rajata pois mäti ja kaviaari, hanhenmaksa ja muut sisäelimet joissa eniten kolesterolia ja tyydytettyä rasvaa jota puolison nyt tulee välttää kokonaan ja lisätä vihanneksia ja hedelmiä ei se aiheuttaisikaan ongelmaa.

Etsin paraikaa miten ja millä korvata määrättyjä tuotteita ruokavaliosta ja tämä on tuottanut ongelmia yllättävilläkin tavoilla. Toiset raaka-aineet ovat vain tippuneet pois.


Mutta mitä miehelle leivän päälliseksi nyt? Kun on tottunut possun kylkeen ja meetvurstiin? Ja millä ne korvata?

Tässä on lisää mietittävää. Asia jota en ole täällä blogissa mitenkään mainostanut. Me emme voi käyttää mitään mikä sisältää yhtäänkään laktoosia. EI Hylaa, ei intoa, ei ollenkaan mitään laktoosia missään muodossa.


Kaikki blogi ruoat ovat laktoosittomia, ja ovat aina sitä olleet.

Meillä on koko ajan ollut laktoositon ruokavalio, puolisolla sekä jälkikasvulla pakosta ja minulla sivusta kärsijänä.  Ja nyt on löydettävä ne laktoosittomat tuotteet joissa vähiten tyydyttynyttä rasvaa, siis periaatteessa rasvattomia ja laktoosittomia tuotteita. Ja se on näyttäytynyt olevan hyvin vaikeaa.


Inhoan margariinia, margariiniin maku etoo minua, se oksettaa jopa tunteja syömisen jälkeen.
Mutten näe syytä miksi minulle yksi rasvalevite kun puolisolle toinen, joten juodun nyt siirtymään margariinin käyttöön ja on etsittävä niin hyvänmakuinen margariini kuin vain suinkin. Tai margariini joka ei maistu margariinille ja olenkin jo vakavasti harkinnut voileipien syömisen lopettamista tyystin, ja voileivät ovat minun suurin heikkouteni. 


Mistä pääsenkin seuraavaan asiaan joka minua on viime aikoina mietityttänyt margariinin suhteen. Jos sepelvaltimosairaudesta potevan on vältettävä ns. kovaa tyydytettyä rasvaa, ja suositellaan margariinia, miksi ne kaikki sisältävät palmuöljyä joka on kovaa tyydytettyä rasvaa vaikka onkin kasvisrasvaa ja jotta tulisi välttää?


No niin, nyt varmaan luulet että voimme siirtyä kasvisrasva- ja soijatuotteisiin jotka ovat laktoosittomia mutta kun se ei käy. Huomasimme suureeksi yllätykseksi että kaikissa tähän asti löytämissämme kasvisrasvatuotteissa kermankorvikkeessa ja vispattavassa kermankorvikkeessa tms. on palmuöljyä joka on kovaa tyydytettyä rasvaa. Miksi soijasta valmistetussa vispattavassa kermassa suurin osa, tai siis oikeastaan kaikki rasva mitä siinä on, muodostuu tyydytetystä rasvasta? 


Kanan munatkaan eivät ole mikään ongelma, kananmunan keltuainen yksistään on, ja kananmunia saakin syödä jopa neljä viikossa, mutta puoliso mietti viimeksi eilen illalla että mitenpäs ne piilokananmunat? Kun munaa on vaikka missä kuten esimerkiksi pastassa ja leivonnaisissa. Kotitekoinen majoneesi ajoittain ei ole ongelma, varsinkaan kun sen valmistaa kokomunasta jossa valkuainen mukana keltuaisen lisäksi.

Kermaviilit ja hapatetut ranskan kermat korvataan toistaiseksi rasvattomalla laktoosittomalla jogurtilla. Olemme kokeilleet kasvisrasvasta valmistettuja ”juuston kaltaisia tuotteita” ja eri valmistajien kevyt ja ultralight meetvursteja. 

Makkara on ollut ongelma, mutta nyt olen vihdoin ja viimein löytänyt mausteet joilla kana, siis yleisellä suomenkielellä broileri saadaan maistumaan makkaralle. Joten olisi siis puolison makkaran nälkään osa ratkaisu mutta miten on makkarankuori? Voinko käyttää luonnon omaa makkarakuorta, siis suolta, niin lasketaanko sekin sisäelimiin joissa on kaikista eniten kolesterolia?

Ja vain pienen pienenä sivujuonena mainitsen vain että lääkkeissä, varsinkin sydänoireisiin käytetyissä lääkkeissä on usein laktoosia lisäaineena. Ja vaikka puolison sairaaskertouksessa ja kaikissa papereissa oli mainittuna laktoositon ruokavalio, oli se pienen pieni ongelma jonka lääkärit unohtivat ottaa huomioon. Asia joka meille ei tullut mieleenkään kyseenalaistaa kun mietimme miksi uusi ruokavalio tuotti niin pahoja sivutuotteita puolisolle jopa kuukauden kotona olon jälkeen.

 Joten juu, Apua! 

Asiat pyörivät päässä! Tietääkö kukaan olisiko Tampereen seudulla ketään tosi hyvää dietistiä tai muuta pätevää ruoka-asiantuntijaa jonka kanssa keskustella jotta saisin apua ongelmiin?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...