27. heinäkuuta 2015

Wasabilohicarpaccio siankärsämöllä
Viime kesän helteillä kehittelin reseptejä pariin viiniin ja silloin tuli tehtyä joitakin aivan loistavia kokeiluja joista parhaimpia on tänä vuonna sateisempana kesänä kehitetty lisää kuten tätä skandinaavinen ja japanilainen lohi Carpaccio. 

Ruoan idea on leikata aivan ohuen ohuita lohi viipaleita ja asetella ne kauniisti lautasille ja valutella päälle muun muassa japanilaisesta wasabista ja soijakastikkeesta valmistettua kastiketta joka ansioista kala kypsyy ja viimeistellä se siankärsämön kukilla ja lehdillä. Voisiko alkuruoka olla tämän helpompaa?

Raaka lohi raakakypsytetään kastikkeessa vähän samaan tyyliin kuin Ceviche, mutta kuutioimisen sijaan ohuen ohueksi viipaloituna. Lohen tulee olla ehdottoman tuoretta ja kannattaa panostaa laatuun ja ostaa kalakauppiaalta sen sijaan kuin käyttää tarjouslohta joka jo on alkanut haiskahtaa kalalle.

Lohta on helpompi leikata jos sen antaa olla pakastimessa puolisen tuntia, tunnin kunnes se on alkanut jo kohmettua. Lohiviipaleiden suunta ei ole niinkään tärkeä, kunhan vain viipaleet ovat ohuita. 
Jollei syöjät ole harjaantuneita raa’an kalan syöjiä ja ovat esim. ulkomaalaisia vieraita voi kalan antaa kypsyä pidempään vaikka jääkaapissa kastikkeen kanssa jo valmiiksi lautasille aseteltuna pari, kolmekin tuntia. Ruoka sisältää vihreää japanilaista piparjuuritahnaa, wasabia joka on aika tulista tottumattomalle joten tarkista wasabin määrä kastikkeessa maistamalla. 

Aloita pienellä määrällä ja lisää vasta maistamisen jälkeen lisää jos se ei mielestäsi maistu tarpeeksi. Kastikkeen tulee olla tulista muttei sietämättömän tulista. Suolaa annokseen ei tarvitse lisätä koska soijakastike sisältää sen verran ettei lisää tarvitse. 

Ja suomalaiseen tyyliin voi annokseen lisätä keitettyjä uusia perunoita niille jotka sitä haluavat eivätkä tule kylläisiksi tästä. Tällä reseptillä saat kuitenkin hyvän kokoiset alkupalat neljälle hengelle ilman perunoita.

Lohicarpaccio wasabilla ja siankärsämöllä

200 g merilohta
3 rkl tummaa soijakastiketta
3 tl riisiviinietikkaa (tai sitruunamehua)
2 tl seesaminsiemenöljyä
1-4 cm Wasabitahnaa
pieni kourallinen siankärsämö kukkaa
n 5-6 siankärsämön lehteä

Huuhtele siankärsämö ja anna sen kuivaa kokonaan talouspapeilla. Mittaa kulhoon soijakastike, riisiviinietikka sekä seesaminsiemenöljy. Lisää kulhoon noin senttimetri wasabitahnaa tuubista ja sekoita kastike kunnolla. Maista kastiketta ja lisää wasabia kunnes sitä on mielestäsi tarpeeksi. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita ja asettele ne kylmille lautasille aloittaen lautasen keskeltä ja rakenna annoksia ulospäin lautasten reunoille päin. Lusikoi varovasti kastiketta ohuina noroina teelusikalla lautasille lohen päälle. Viimeistele annokset riipimällä siankärsämön kukkia ja lehtiä lohen päälle. Tarjoile annokset heti vielä kylminä hyvin jäähdytetyn valkoviinin kanssa joka soveltuu japanilaisen wasabin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...