7. kesäkuuta 2015

Voikukkapikkelssi
Voikukkaa pukkaa, ja jos vielä on nuppuja tulollaan ehdit saada ihanaa voikukkapikkelssiä.
Kerää nuput aikaisin aamulla, ei sateisella säällä, vain avantumattomat uudet nuput kelpaavat. Jos olet kiinnostunut villiyrteistä ja erityisesti voikukasta kannattaa sinun myös lukea tekstini voikukka sekä kokeilla voikukkahilloa ja voikukkakapriksia.

Jollet ole ennestään tuttu voikukan kitkerän maun kanssa kannattaa nuput tähän piikkelssiin käyttää suolaliuoksessa jossa niiden kitkeryys tule miedommaksi. Pari teelusikallista on riittävästi tälle määrälle voikukan nuppuja. Muscovadosokerin voit vaihtaa fariinisokeriin mutta niiden lakritsimaisuus korostaa voikukan oma hienostunutta lakritsin makua.Tällä reseptillä saat kolmesta neljään purkkia herkullista voikukkapikkelssiä.Suolaliemi voikukille:

5 dl voikukannuppuja
Vettä kunnes nuput peittyvät
2 tl merisuolaa

Mausteliemi voikukan nupuille:

1½ dl taloussokeria
½ dl Muscovadosokeria
6 dl vettä
1 iso punasipuli
1 tl mustia sinapinsiemeniä
5 neilikka
4 maustepippuria
6 valkopippuria

Kerää vielä kiinni olevat voikukan nuput kuivalla aurinkoisella säällä. Pane voikukan nuput runsaaseen veteen jotta kaikki mahdollinen lika niistä vajoaa kulhon pohjaan. Poista nupuista niiden varret jos niihin on sitä jäänyt ja pane ne lävikköön valumaan. Kiehauta ylös vesi ja lisää suola, ja sekoita lusikalla kunnes suola on liuennut kiehuvaan veteen. Pane voikukan nuput isoon lämpöä kestävään kulhoon ja kaada kiehuva suolavesi niiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä kulho tiiviisti muovilla ja siirrä kokonaan jäähtyneenä kylmään pariksi vuorokaudeksi. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja etikka mausteliemeen. Kuori sipuli ja halkaise se kahtia. Leikkaa sipulin puolikkaat kolmeen osaan pituussuunnassa ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Lisää kattilaan sipuli ja mausteet. Kiehauta mausteliemi ylös ja anna sen kiehua parisen minuuttia. Kaada voikukan nuput lävikköön ja anna niiden valua. Kuori pikkeli-liemen pinnalta vaahto pois isolla lusikalla. Kaada nuput kattilaan vielä lämpimän liemen sekaan ja sekoita kunnes nuput ovat täyttyneet liemestä ja alkavat vajota liemeen eivätkä enää kellu pinnalla. Kaada lämmin voikukkapikkelssi huolellisesti puhdistettuihin ja steriloituihin lasipukkeihin ja sulje ne tiiviisti ennen kuin ne jäähtyvät. Anna pikkelssin jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit viileään. Anna voikukkapikkelssin tekeytyä vähintään kolme päivää, tällöin maut alkavat jo tasoittua, mutta anna niiden mielellään tekeytyä kaksi viikkoa. Voikukkapikkelssi säilyy avaamattomana valota suojattuna ja viileässä säilytettynä jopa kaksikin vuotta. Avaamaton pikkelssipurkki tulee säilyttää jääkaapissa ja käyttää parin viikon sisään kun se vielä on parhaimmillaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...