2. maaliskuuta 2015

The Helsinki Distilling Company
Helsingin ensimmäinen yksityinen tislaamo sataan vuoteen syntyi kolmen miehen rakkaudesta viskiin ja giniin. Tislaamo perustettiin Helsingin teurastamon alueelle sen pannuhuoneeseen ja pääsin viime perjantaina paikan päälle käymään Viinipirun seurassa tutustumaan miten viskiä ja giniä valmistetaan käsityönä The Helsinki Distillling Companyssä.

Viski valmistetaan paikanpäällä maltaista joista 30 % ohraa ja loput 70 % ruista joka mäskään samalla tavalla kuten sahti ja saa käydä isoissa ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa käymisasioissa. Tämän jälkeen mäski tislataan ja tuloksena on väritöntä raakatislettä. 

Viskinkeittäjämestari
Värinsä sekä suuren osan maustaan viski saa tynnyrissä kypsyttämisestä. Viskin tisle on 80 % alkoholia ja se jatketaan vedellä juomaystävällisempään muotoon jossa noin 60 % prosenttia alkoholia ja kypsytetään tynnyreissä. 

EU:n säädöksien mukaan viskiä tulee kypsyttää tynnyrissä vähintään kolme vuotta jotta sitä saa kutsua viskiksi, joten Helsinki Distilling Companyn ensimmäinen viski erä tulee vasta markkinoille vasta kolmen vuoden päästä. HDCO:n ensimmäinen gini keitettiin jo syyskuussa mutta ensimmäinen myyntierä viskiä keitettiin tämän vuoden tammikuussa. On kuitenkin mainittava että tämä ”White Dog” ruisviskin toistaiseksi kypsyttämätön raakatisle voitti 1. palkinnon helmikuussa Uisge 2015 viskifestivaaleilla Helsingin vanhalla ylioppilastalolla.


Helsinki Distilling Company tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden hankkia varausoikeuden omaan viskitynnyrin. Yksityishenkilöillä tämä tarkoittaa sitä että viski ostetaan Alkon kautta sen kypsyttyä. Tynnyreitä on kahta eri kokoa ja niitä on tarjolla ainoastaan rajattu määrä. 

Gini valmistus oli se joka minua kiinnosti enemmän kun en ole ginitislaamossa ennen käynytkään. Helsinki Distilling Companyn gini tislataan jo valmiista viinasta joka maustetaan. Osa ginin mausteista uutetaan viinaan ennen sen keittämistä ja ovat mukana tisleessä, osasta maku taas otetaan talteen tislaushöyryjen avulla.Mausteena Helsinki Distilling Companyn ginissä on tietenkin kaikki perinteiset ginimausteet kuten katajanmarja jota ilman gini ei olisi giniä, sekä muun muassa korianteria, väinönputkea, sitruunakuorta, pomeranssin kuorta, fenkolin siemeniä ja suomalaisena erikoisuutena puolukkaa. Ginin tislaamisen jälkeen siihen ei saa lisää kuin ainoastaan vettä kunnes se on oikean vahvuista. Tässä tapauksessa 47 % alkoholipitoisena ja tuloksena on London Dry Gin-tyyppinen suomalainen gini.

Helsinki Distilling Companyn giniä saa jo Alkosta ostettua kahdesta liikkeestä Helsingissä. Sitä tarjoillaan myös joissakin ravintoloissa ainakin Helsingissä muuten sitä voi tilata omaan paikalliseen Alkoon. Tislaamon tiloihin on tarkoitus avata myös baari tämän vuoden kuluessa jotta viskiä ja giniä pääsee maistelemaan paikan päälle joka Suomessa ei ole mahdollista kuin ainoastaan anniskeluravintoloissa. 


Kiitos HDCO:n pojille kattavasta sekä viskin että ginin tietopaketista ja kiitos muille paikalla olijoille ihanasta ja asiasta innostuneesta seurasta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...