28. joulukuuta 2014

Joulun rääppiäiskakku
Joulu on loppu ja mitä nyt tehdä rääppeistä? Teeppä voileipäkakku. Tämä on tähän asti paras keksimäni tapa hyödyntää joulun herkkuja kun niihin alkaa jo joulun loppupuolella olla kyllästynyt. 

Te lukijat jotka tunnette minut jo paremmin tiedätte että innostun aina voileivistä, varsinkin voileipäkakusta vaikken niitä pahemmin blogissa esittele. Löydät myös blogista ohjeet miten itse valmistat maitorahkaa smetanaa ja majoneesia, mutta tällä aikavälillä niitä tuskin kannatta vaivautua tehdä itse kun on joulun ruokatähteiden hyödyntämisestä. Tiedätpähän vain nyt mistä niiden ohjeet löytyvät.

Joulun rääppiäisvoileipäkakku
Hyödynnän kotona kaikki ruoan tähteet niin pitkälle kuin vain suinkin, joten täältä blogista löytyy paljon reseptejä ja vinkkejä miten hyödyntää myös jouluruokia. Löydät niitä hakusanalla uusiokäyttö tai hävikistä herkuksi mutta myös sivulta joulun herkut jolle olen ne sijoittanut sivun alimmaisiksi. Totean taas kerran ettei mikään ruoka ole parempaa kuin ne raaka-aineet joita siihen on käytetty. Joten käytä vain niitä ruokia jota ovat jääneet yli ja odottaneet jääkaapissa. Älä käytä mitään tunteja pöydässä esillä ollutta, se takaa vain ruokamyrkytyksen.

Tähän käytin keltaista rosollia,  mutta sen puutteessa voit hyvin käyttää tavallista punaista rosollia, graavilohta
Viimeistelin jouluisen voileipäkakun katkaravuilla, hennoilla ja vaaleilla salaatin sydänlehdillä sekä säilötyllä keltajuurella vaikka se kuvissa näyttääkin enemmän ananakselle. Täytä kakku valmiiksi päivää ennen tarjoilua ja viimeistele se vasta samana päivänä kun se on määrä syödä.

Rosollia ja kinkkua kakkuun
Käytän voileipäkakuissa majoneesin ja maitorahkan sekoitusta mikä alentaa jo muuten kakun rasva-pitoisuutta, ja kuorrutus on myös helpompi levittää ja saada pysymään paikallaan. Se kestää myös paremmin lämpöä kuin majoneesilla kuorrutettu kakku, musta kuitenkin ettei mitään ruokaa saa jättää huoneenlämpöön pitkäksi aikaa, sanotaan nyt noin tunti niin olemme varmoja asiasta. Pidä voileipäkakkua huoneenlämmössä tarjolla vain niin lyhyt aika kuin vain mahdollista.

Tähän voileipäkakkuun käytin ruispaahtoleipää, mutta voit hyvin käyttää muita vaihtoehtoja.Mitä kaapista löytyykin. Vähän riippunee miten paljon sinulla on mitäkin jäänyt jäljelle, käytä niitä. Ja toetenkin kaikkein näyttävimmät raaka-aineet esille voileipäkakun päälle sitä koristamaan.
Smetanaa ja maitorahkaa kuorrutukseen
 
Laske noin 2-3 vuokaleipäviipaletta täytteineen jokaista henkilöä kohden.  Kakussa on kaksi kerrosta täytettä ja päällimmäinen kerros joka koristellaan. Tämä kakku riittää hyvin 6-8 hengelle iltapäivä kahveille tms. tai juhlavaksi lounaaksi. Isommalle seurueelle jos esillä on tarjolla muutakin kahvileipää.

Jouluinen voileipäkakku

4-5 dl rosollia
2-3 dl kuutioitua graavilohta tai savulohta

2 dl kuutioitua joulukinkkua
4 dl smetanaa  tai ranskan kermaa
sitruunamehua
24 viipaletta grahampaahtoleipää

Viimeistelyyn:
hentoja salaatinlehtiä
tilliä
2 dl katkarapuj
1 dl keltajuurta etikkaliemessä

Sekoita rosolliin pari ruokalusikallista smetanaa. Leikkaa joulukinkkua tai lohta kuutioiksi ja sekoita rosollin sekaan. Leikkaa graavilohesta pieniä paloja ja sekoita lopun smetanan kanssa. Leikkaa paahtoleivistä pois kantit ja lado tarjoiluvadille kerros paahtoleipää ja levitä rosollikerros päälle. Levitä niin tasaisesti kun vain suinkin aivan reunoihin asti muttei niiden yli. Peitä kerroksella leipää jonka päälle levität lohitahnan jonka peität kerroksella leipää. Pane tiivisti muovi kakun ympärille ja pane se kylmään yön yli maustumaan. Ota katkaravut pakastimesta ulos ja pane ne jääkaappiin tiiviiseen rasiaan sulamaan yön yli. Voileipäkakku päällystetään ja koristellaan vasta seuraavana päivänä kun katkaravutkin ovat jo sulaneet. Valuta katkaravut lävikössä. Huuhtele tilli ja salaatinlehdet ja anna niiden kuivua talouspaperilla. Sekoita 1/3 osa majoneesia maitorahkan sekaan ja päällystä kakku sillä. Koristele kauniisti ja viimeistele tillillä ja ruohosipulilla. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua parin tunnin ajan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...