Vihreää myslisekoitusta jossa speltvehnä hiutaleita, kuivattuja makeita mansikoita, pellavan siemeniä
sekä Speltvehnää jotka tällä kertaa ovat saanet terveellisen lisäsärmän
japanilaisesta vihreästä teestä. Machateetä, mansikoita sekä pistaasipähkinöitä
hieman erikoisemmassa myslissä.
Mysli on hyvää välipalana tai aamiaiseksi ja se on perinteisesti
ollut kaurahiutaleiden ja kuivahedelmien sekoitus jota on nautittu joko maidon
tai jogurtin kera. Jogurtin valmistat helposti itse seuraamalla ohjettani kotitekoinen jogurtti. Omassa myslissä on
juuri niin paljon sokeria kuin itse siihen lisäät, ja itse valmistan myslini
aivan ilman mitään makeutusaineita kuten sokeria, siirappia tai hunajaa.
Myslini kaikki makeus on luonnollista ja tulee sen sisältämistä aineksista,
toisin kuten kaupasta ostetuissa, joissa usein on lisätty jotain makeuttamaan
sitä. Raa’an ruoan dieettiä noudattavat voivat myös syödä tätä mysliä, kuten vegaanit
ja muutkin kasvisyöjät jos myslin raaka-aineet valitsee käsittelemättömänä ja Luomuna.
Vihreää machamysliä |
Mysli kannattaa aina säilyttää ilmatiiviissä purkissa,
jossa se säilyy paremmin joten kaupasta ostetuissa mysleissä tämä ei onnistu
koska ne ovat usein joko paperia tai pahvia, eivätkä ne ole ilmatiiviitä.
Mysliä ei kuitenkaan kannata valmistaa liian isoissa erissä, noin parin viikon
tai korkeintaan kuukauden kulutus on hyvä määrä valmistaa kerralla jotta mysli
pysyy tuoreena eikä pilaannu.
Minulla myslin raaka-aineet vaihtelevat kerrasta toiseen,
mutta koska perustana kuitenkin on vilja, ja tässäkin tapauksessa olen spelthiutaleiden
lisäksi lisännyt sekä leseitä ja pellavan siemeniä. Muut ainekset antavat makua
myslille ja vaihtelua puremiselle. Käytän sekä paahdettuja hiutaleita että
paahtamattomia ja tässä tapauksessa käytin speltvehnästä valmistettuja
hiutaleita joita en paahtanut.
Pistaasipähkinöitä |
Näiden lisäksi tässä myslissä on vain kolme
muuta raaka-ainetta, kuivattua mansikka jotka olen pienentänyt kuivattua
viipaletta pienemmäksi, pellavan siemeniä joita minulla yleensä aina on mukana
myslissä sekä leseitä, mutta sen lisäksi japanilaista vihreää machateejauhetta
sekä pistaasimanteleita jotka sopivat hyvin tähän vihreään teemaan. Harmittaa
vain että myös mansikat värjäytyvät vihreiksi machasta, asia jolta ei voi
välttyä kun myslin kerran on sekoittanut ja se on valmista.
Mansikat kuivumassa |
Machateestä ja sen
terveellisyydestä olen kertonut hieman enemmän senchateesorbetti reseptissäni ja
sinun kannattaa myös kokeilla reseptiäni suklaamysli joka myös on terveellinen
vaihtoehto sen sisältämän kaakaojauheen takia. Samalla sieltä löytyy tavallinen
kotitekoinen perusmysli jonka makua ja ulkonäköä muuntelen vaihtamalla sen
raaka-aineita.
Machateen kanssa ei kannata liioitella koska se on hienoksi
jauhettua ja värjää koko myslin hienojakoisella koostumuksellaan vihreäksi,
mutta siitä tulee myös hieman tavallista totuttua makeuttamatonta mysliä
kitkerämpää, joten jollet ole tottunut
makeuttamattomaan mysliin voit siihen syödessäsi jogurtin sekaan lisätä lusikallisen,
parin hunajaa. Itse en tätä tarvitse ja syön myslin makeuttamattomana. Tämän
satsin pitäisi riittää noin kuukaudeksi yhdelle hengelle aamiaiseksi, tai
pariksi viikoksi kahdelle hengelle. Jos syöt sitä myös ajoittain välipalan on
menekki tietenkin suurempi.
Vihreä machamysli
5 dl spelthiutaleita
1 dl pellavan siemeniä
1 dl kauraleseitä
1 dl pistaasipähkinöitä
1½ dl kuivattua mansikkaa
1-2 tl machateetä
Pienennä sekä mansikat että pistaasit pienemmän
kokoisiksi paloiksi, jotta niitä on helpompi syödä.
Lisää mansikkapalat ja pähkinät spelthiutaleiden,
leseiden ja pellavan siemenien sekä machateen kanssa kulhoon ja sekoita kaikki
kunnolla. Kaada mysli ilmatiiviiseen purkkiin ja säilytä se viileässä muttei
jääkaapissa ja auringonvalolta suojattuna. Tarjoile mysliä joko maidon tai
jogurtin kanssa aamiaiseksi tai välipalana.