2. heinäkuuta 2012

Englantilaiset muffinit



Perinteiset englantilaiset muffinit, kuumalla pannulla rasvassa paistettua aamiaisleipää, tai miksei iltapäivän teehetkiin. 

Juhannus meni jo ja nyt alkoi jo heinäkuu ja eikä kesä oikein vielä ole päässyt alkuun, ainakaan ne kesähelteet joita olen odotellut. Tänä vuonna alkukesä on ollut melko kolea, joten ainakin meillä on tullut syötyä melkein tavallista ruokaa kuin normaalisti, joudun tosin vielä pitkään syksyyn miettimään miten ruoat saa helposti syötyä, näkkileipää ei meille toistaiseksi leivota ja kesän kylmät ruoat odottavat toistaiseksi edelleen vielä vuoroaan. 

English muffins
Englantilaiset muffinit ovat oikeaoppisesti pannulla vähässä rasvassa paistettua aamiaisleipää joka sopii yhtä hyvin iltapäivä teen tarjoiluun. Vähän aikaa vievää leivontaa, mutta vaivansa arvoista aamiaisherkkua jota voi valmiiksi valmistaa pakkaseen odottamaan sitä hetkeä kun niille on tarvetta.

Englantilainen muffini eroaa hiukan amerikkalaisesta serkustaan, amerikkalaiset valmistetaan uunissa ja niihin käytetään useimmiten vuokia, joko paperisia tai muffinivuokia. Englantilaiset muffinit taas paistetaan pannulla tai parilalla rasvassa. Näitä voisi kai myös kutsua pannuleiväksi, vaikkei sitä valmisteta kokonaisena koko uunipellin kokoisena vaan muffinit paistetaan yksittäisinä pannulla tai parilalla. Muffinit voi myös paistaa lettupannulla jos sellainen tarpeeksi iso on käytössä. Muita teeleipätyyppisiä leipiä täältä blogista löytyy esimerkiksi piimäskonssit, englantilaiset kermaskonssit sekä italialaisella tavalla hiemaan muuntunaat suolaiset vihreät skonssit.

Muffinit pannulla paistumassa
Tämä englantilaisten muffinien resepti on alkujaan Delia Smithiltä, joka on maansa ulkopuolella huonosti tunnettu tv-kokki, mutta joka omassa maassaan luetaan englantilaisen kotikeittiön äidiksi. Hän uudisti brittiläisen keittiön 1970-luvulta lähtien ensin ruokatoimittajana ja siirtyi televisioon. Hän on myynyt kaikista eniten keittokirjoja brittien saarilla ja monen monta reseptiäni ovat häneltä lähtöisin, vaikka itse niitä olen montaa niistä vuosien mittaan hieman muunnellut oman makuni mukaan. 

Alkuperin muffineissa käytettiin laardia, joten jos sitä löydät on se ainoa ja oikea tapa valmistaa englantilaisia muffineja. Tässä Delialta peräisein olevassa reseptissä on laardin sijaan käytetty voita mutta myös hanhen tai ankanrasva käy jos sinulla niitä sattuu olemaan. Linnunrasva on oikeampi vaihtoehto laardille kuin voi, varsinkin muffinien paistamiseen.

Jauhotetut muffinit nousemassa
Delian netissä olevassa reseptissä mainitaan maito, mutta alun perin englantilaiset muffinit leivottiin piimällä. Delia myös käytti kuivahiivaa, jota itse en ole koskaan oppinut kunnolla käyttämään joten jouduin tästä syystä muuntamaan reseptin tavallista hiiva käyttäen. Jos haluat käyttää kuivahiivaa, ja taidat sen käytön, reseptissäni mainittu määrä tuorehiivaa on sama kuin teelusikallinen kuivahiivaa. 10 g kuivahiivaa korvaa 30 g tavallista hiivaa ja kuivahiivapusseissa muistaakseni on kymmenisen grammaa hiivaa joka täten vastaisi noin puolikasta tuorehiivaa, jos hiivapaketti on 30 g kokoinen. Itse en koskaan mitenkään taida enkä ole oppinut kuivahiivan käyttöä joten käytän tähän aina tuoretta hiivaa kuivahiivan sijaan, ja se on ainoa aisa jossa poikkesin tästä reseptistä. Sulata voi ensin ja lisää piimä lämpiämään kädenlämpöiseksi ja sirottele tuorehiiva sekaan. Seoksesta tulee hyvin juoksettuneen näköistä, mutta näin sen pitääkin olla tässä kohdassa.

Piimää nesteenä
Tämä on vähässä rasvassa kypsennettyä leipää ja hyvä resepti asuntoautoon tai mökkiin, jollei ole uunia. Pannu ei paitaessa saa olla liian kuuma jottei muffinien sisu jää raa’aksi, muttei myöskään liian kylmä. Muffinit tarvitsevat enemmän lämpöä alkuvaiheessa jotta ne nousevat vielä hivenen niitä paistaessa mutteivät pala karrelle ja mustiksi ja saa liian kovaa pintaa. Jollei sinulla ole sopivan kokoista rengasmuottia voit käyttää sopivan kokoista lasia tai kulhoa muffinien leikkaamiseen. Näitä muffineja voi valmistaa hyvissä ajoin ennen niiden nauttimista, jopa edellisenä päivänä, ja ne voi hyvin pakastaa ja pakastettuna se säilyvät kolmisen kuukautta. 

Tarjoillessa muffinit murretaan auki käsin, niitä ei kuulu leikata veitsellä, ja ne voi paahtaa kevyesti uudestaan kun ne on tarkoitus syödä jos haluaa syödä ne lämpiminä. Muffinit säilyvät pari, kolme päivää tiivissää rasiassa säilytettynä huoneenlämmössä. Älä koskaan säilytä leipää jääkaapissa, leipä pilaantuu nopeammin kuin sitä säilyttää jääkaapissa. Näitä muffineja on hyvä pitää varalla kotona niin lapset voivat itse paahtaa niitä leivänpaahtimessa välipalaksi palattuaan iltapäivällä koulusta. Tällä reseptillä saat noin kaksitoista muffinia ja ne sopivat hyvin aamiaisella, halkaistuna ja lämpimäksi paahdettuina hillon kera.

Englantilaiset muffinit
450 g vehnäjauhoja
2 ¼ dl piimää
1 tl suolaa
1 tl sokeria
50 g laardia tai voita
25 g hiivaa

Sulata voi miedolla lämmöllä ja lisää piimä sekaan lämpiämään kun voi on sulanut, lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää kuivahiiva, suola ja sokeri ja sekoita. Anna kuivahiivan tekeytyä noin kymmenisen minuuttia, tuorehiivalla voit jatkaa suoraan seuraavaan vaiheeseen. Siivilöi jauhot isoon taikinakulhoon ja lisää piimäseos jauhojen keskelle tehtyyn kuoppaan. Sekoita kaikki keskenään kunnes olet saanut kiinteän taikinan. Jos taikina vaikuttaa tahmealta lisää vähän jauhoja, jos taikina taas vaikuttaa liian kuivalta lisää hivenen verran vettä, tai tässä tapauksessa voit myös käyttää piimää. Anna taikinan nousta puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitettynä kolme varttia kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi. Aika riippuu vähän huoneenlämpötilasta, tähän voi mennä tunti tai pidempään. Kauli taikina noin sentin paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä ja ota siitä pyöreällä muotilla kaksitoista seitsemän ja puolen senttistä halkaisijaltaan muffinia. Käytä kaikki taikina, kokoa loput kokoon ja kauli taikina taas uudestaan jos se alkaa nousta ja olla taas ilmavaa. Muffinien pitää olla ilmavia ja niiden pitää nousta, muttei vielä niiden leikkaus- tai muotoiluvaiheessa. Aseta muffinit voipaperille ja siivilöi muffinien päälle ohut jauhokerros ja anna niiden nousta toinen kerta taas liinalla peitettynä noin 25–35 minuuttia mutta nyt lämpimässä paikassa. Voitele paistinpannu tai parila kevyesti laardilla tai muulla rasvalla ja paista muffineja noin 7 minuuttia kummaltakin puolelta. Aloita paistaminen kuumalla pannulla mutta vähennä lämpöä keskilämmöksi kun muffinit lisätään pannulle ja paista kunnes ne ovat saaneet herkullisen kullanruskean paahtuneen värin. Saat tehtyä tämän erän noin kolmesta neljässä erässä vähän riippuen pannusi koosta. Tarjoile muffinit heti kuumina aamiaiseksi, iltapäivä teen kanssa tai välipalana.

7 kommenttia:

  1. hieno, että käytät laardia reseptissä! Tämä näkyy harvoin nykyään.

    VastaaPoista
  2. hei sita ja kiitos kommentistasi! juu, jos laittaa ruokaa sillä oikealla ja perinteisellä tavalla pitää pysyä niissä alkuperäisissä ja perinteisissä raaka-aineissakin. käytän myös hyvin usein pekoninrasvaa, mutta myös sekä ankan että hanhen rasvaa...

    VastaaPoista
  3. olen sama mieltä. keittiössäni on voita, kirkastettua voita, laardia, naudan rasvaa, ja pekoninrasvaa. joskus käytän oliiviöljyä, mutta laadukasta oliiviöljyä on vaikea löytää. saatko ankan ja hanhen rasvaa paistamalla linnut? Amerikassa ostin ankan rasvaa kaupasta. En ole koskaan paistanut kokonaista ankkaa, mutta ehkä kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
  4. hei sita ja kiva kun kommentoit juuri rasvasta! rasva on hyvin kiistelty ruoan osa, mikä on oikeasti terveelistä ja mikä ei, suomessa kun on tapana välttää rasvaa ja moni unohtaa tässä yhteydessä että esim kalan rasva on terveellistä. oliiviöljyn suhteen käyätän kahta laatua, halvempaa ruoan valmistukseen, paistamiseen jne ja parempaa, kalliimpaa kylmäpuristettua salaattikastikkeisiin. ankanrasvaa ja hanhenrasvaa ostan säilykkeenä kumpaakin löytyy ns gurmee tai deli-kaupoista suomestakin kylmäpuristetun virgine oliiviöljyn lisäksi. olen tullut siihen tulokseen ettei se ole se rasva joka on vaarallista, vaan se mitä sen rasvan kanssa syö. valkaistut ja nopeat hiilihydraatit eivät ole hyväksi, ja jos syö samaa rasvaa kokojyvän kanssa tulos ei ole yhtä "huono" terveydellisesti. uskon myös edelleen lujasti siihen että mitä vähemmän ruokaa on jalostettu ja mitä alkuperäisemmässä muodossa sitä syöt, sitä terveellisempää se on. tämä on se syy miksi valmistan kaiken ruoan alusta alkaen itse, tähän ruokaan ei tule mitään lisäaineita, säilöntäaineita tai pitkälle jalostettuja hiilihydraatteja jne. ulkomaan matkoilta tulee aina ostettua ruokaa kotiin...voi tuntua vähän tylsältä mutta näin olen aina toiminut. hyväksi todetut raaka-aineet ostetaan sielät ja silloin kun niitä on tarjolla.

    VastaaPoista
  5. Blogisi ohjeella tein sitten vihdoin ja viimein noita subjektin muffineita.
    Blogikirjoituksesi aiheutti itsessäni sen verran hämmennystä että on pakko kysyä
    tarkoititko kirjoituksessasi siis että tuon muffinin voi raakana pakastaa ja
    paistaa kun on tarvis vai ensin pitää paistaa kaikki ja sitten pakastaa?

    Näitä kun tekee kuitenkin aika harvoin niin olisi kiva jos olisi pakkasessa
    valmiina. Itse kun en tee mitään mikroaaltouunilla, en enää edes omista moista,
    pitää lämmitys yms asiat hoitaa toisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei betoni ja kiitos kommentistasi. muffinit voi pakastaa sekä valmiiksi paistettuina että raakoina. raakojen on syytä antaa nousta valmiiksi ennen niiden pakastamista, ja kannattaa pakastaa en yksitellen vaikkapa tarjottimella tms ja panna pussiin vasta kun ne ovat jäissä jotta niitä voi yksitellen ottaa pussista pakkasesta kun niille on tarvetta. kypsennetyt muffinit voi myös pakastaa ja sulattaa vaikkapa leivänpäähtimessa jos ne halkaisee ennen pakastamista. minullakaan ei ole mikroa, joten jollei ole leivänpaahdinta kypsät muffinit voi sulattaa joko uunissa tai antaa huoneenlämmön tehdä tehtävänsä. raa'at nostetu taas pannaan uuniin kypsymään, huomioi vain että kypsennys aika ei päde tässä. paistinpannulla raakoja ei kannatta kypsentää, ne saavat jäisinä pintaan liian tumman värin ja jäävät samalla aikaa sisältä helposti vielä puoliraaoiksi jollei jopa aivan raaoiksi.

      Poista
  6. English muffins on muuten täysin amerikkalainen (aamiais)keksintö, kuten Belgian waffles. :-D Näitä pitää kokeilla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...