Barley water, ohramehu tai ohrajuoma. Raikas sitruunalla maustettu alkoholitonta juoma jota juotiin jo
keskiajalla, omassa versiossani se on sitruunan lisäksi maustettuna tuoreella mintulla.
Kesällä mietin mitä muuta voisin juoda kuin
tavallista vettä tai mehua ja jääteen lisäksi harrastan monta muutakin juomaa
saadakseni vaihtelua juomiseen ja samalla ylläpidettyä sitä nestetasapainoa kesähelteillä ja
Barley water on hyvä esimerkki siitä.
Ohrajuomaa |
Barley water oli keskiajalla ympäri Eurooppaa niin
suosittua maukkaasta ohrasta ja sitruunasta valmistettua sokerilla maustettua
juomaa. Ohravettä suositeltiin erityisesti vanhuksille, lapsille ja sairaille
koska sen katsottiin olevan erittäin ravinteikasta ja terveellistä ja sille reseptejä
löytyy useammin lääketieteellisistä keskiaikaisista teksteistä kuin
keittokirjoista ja Barley water on vielä tänäkin päivänä hyvin suosittu perinnejuoma
brittien saarilla, joka kai suomennettuna saisi nimen ohranmehua sen ilmeisemmän
ohraveden sijaan ja tämä on tavallaan kotikaljan tai siman alkoholiton versio, ja se
sopii hyvin lapsille, ja niille jotka eivät jostain syystä halua, tai
lääketieteellisistä syistä ei voi, juoda alkoholia. Tämä on tuorejuoma, ja sitä
ei kannata valmistaa etukäteen, kuin korkeintaan edellisenä päivänä jottei se
ala käymään.
Tähän voit käyttää sekä ohranhelmiä, siis
kokonaisia ohranjyviä että suurimoita, siis murskattuja ohranjyviä, kummatkin
toimivat tässä hyvin. Maku on sama, ainoa on että suurimoilla juomasta tulee
hiekan sameampaa mutta juoman on tarkoitus olla sameaa, joten se ei ohravettä mitenkään
pilaa. Suurimat siivilöidään juomasta pois, ja koska ne
ovat maustettu pitää vähän miettiä mihin ja mitä mintulle maistuvaa leipää sitä
voisi leipoa. Useimmiten keitän tästä puuroa, se sopii hyvin uunipuuroksi jossa
on pieni sitruunainen ja minttuinen vivahde mutta sitä voisi myös kokeilla ohraleivässä jos on seikkailunhaluinen.
Tähän käytän yleensä viherminttua joka on hieman
miedompi minttu kuin piparminttu mutta olen tähän käyttänyt myös piparminttua.
Määrä riippuu vähän mintun koosta, kaupasta ostetusta ruukkumintusta tähän
käytetään noin kymmenisen oksaa, jos viljelet itse minttua on sinun arvioitava tämä
määrä itse. Ja sitruunan kannatta itsestään selvänä olla Luomoviljety koska siitä käytetään sen mehun lisäksi myös kuori. Muista vain pestä sitruuna huolellisesti ennen sen käyttöä.
Ohrajuoma tekeytymässä |
Ohra sisältää luonnollista sokeria joka ajan myötä alkaa käydä.
Tässä kuitenkaan ei ole tarkoitus saada aikaiseksi mitään käymistä, juoma vain maustetaan
ohranjyvillä ja sitruunalla sekä makeutetaan sokerilla. Juoman voit valmistaa
sekä kokonaisista ohranjyvistä, pearl barley, mutta myös murskatut ohraryynit,
ohrasuurimot käyvät tähän hyvin. Tämä on luonnollinen juoma josta saa
vaihtelua kesällä kun tavallinen vesi alkaa tökkiä, eikä kuitenkaan halua juoda
alkoholia sisältäviä juomia, tai sokeroituja limsoja.
Juomaa ei käytetä, mutta se kyllä käy jos sen antaa olla
liian kauan tai unohtaa ohrajuoman liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön ja
varsinkin kesähelteillä on oltava tarkkana ettei juoman käyminen ala. Tämä ei sinänsä ole mitään haittaa, jos
juomasi alkaa käydä voi sitä vieläkin juoda muttei se ei käymisen jälkeen
välttämättä sovellu enää lapsille koska se sisältää hivenen alkoholia.
Mistä pääsenkin juohevasti siihen makeutukseen. Stevia on uusi ilmiö, ja voit käyttää tuoretta Steviaa
ohraveden makeuttamiseen jos sinulla sitä on. En toistaiseksi itse ole
kokeillut Steviaa kuin tuoreen yrttinä, joten kokemusta Steviajauheesta minulla
ei ole. Jos päädyt makeuttamaan juomasi Stevialla sokerin sijaan, on sinun kokeiltava
paljonko Steviaa juoma vaatii. Tuoreella yrtillä määrä voi vaihdella aika
lailla, koska olen huomannut että vaikka kasvimulta ja kasvupaikka ovat olleet
samat, vaihtelee Stevian makeus ruukusta toiseen. Lisää Steviaa juoman sekaan
samaan aikaa kuin minttu, Stevian ei tarvitse liueta veteen samalla tavoin
kuten sokerin. Ohramehun voi säilyttää
jääkaapissa jossa se säilyy jopa viikon, mutta parhaimmillaan se on seuraavana sekä
kolmantena päivänä sen valmistuksesta.
Ohramehu
2½ ohrahelmiä tai 2 dl ohrasuurimoita
2 rkl ruokosokeria (tai Steviaa)
5 dl vettä
10 oksaa minttua
1 sitruuna
Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Huuhtele
myös minttu ja anna senkin kuivahtaa. Mittaa ohra kannuun. Kuori sitruunan
kuoren keltainen osa, jätä kaikki valkoinen sitruunaan ja pane kuoret kannuun
ohran kanssa. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu. Lisää sekä sokeri,
mintunoksat että sitruunamehu ohran sekaan. Kiehauta ylös vesi kattilassa ja
kaada kannuun. Peitä kannu puhtaalla liinalla ja anna ohraveden tekeytyä kunnes
se on kokonaan jäähtynyt. Kaada siivilän läpi lasiin ja tarjoile jäiden kera. Koristele
lasit sitruunaviipaleilla ja tuoreella mintulla.