Makea sitruunan kuorella maustettu raikas mansikkahillo.
Tavallisesta mansikkahillosta hieman eroava mahtavan herkullinen mansikkahillo
jossa ”sitä jotain”, ripaus vaniljaa sekä sitruunankuoria.
Kävimme taas puolison kanssa mansikkamaalla keräämässä mansikoita,
tällä kertaa eri lajiketta, jotta saamme tämän kesän mansikkasatoa talteen ja
opin hieman mansikkaetikettiä siinä samassa. On hyvä tietää että kaikki
pilaantuneet, ylikypsät, mädät tai homehtuneet mansikat poistetaan
mansikkarivistä ja heitetään ”käytävälle” mansikkarivien väliin, sinne missä
itse olet kyykyssä mansikkarivien välissä.
Pilaantuneet marjat kannattaa aina poistaa
mansikkapensaiden ja niiden oksien lomasta pois jottei home leviä toisiin
mansikoihin ja koko rivin mansikkasato mene hukkaan. Home tarttuu nopeasti viereiseen
mansikkaan, varsinkin nyt tänä vuonna kun sateita on ollut tarjolla, on tämän
pilaantuneiden mansikoiden poistaminen vieläkin tärkeämpää. Joten jos olet
mansikkamaalla ja löydät pilaantuneen mansikan, sen sijaan että jätät sen
paikoilleen, tai piilotat sen mansikkapenseiden sekaan aiheuttaen mansikoiden
lisäpilaantumista, poista se pensaasta.
Luin juuri hiljattain jotain naistenlehteä jossa
suositeltiin että mansikoista kannattaa poistaa niiden tyvet jo mansikkamaalla
jotta säästyy suuremmalta vaivalta niiden säilömisessä kotona. En itse
ajatellun asiaa sen enempää kuin vasta kun puolisoni ihmetteli meitä
mansikkamaalle mentäessä miksikähän mansikoista oli poistettu tyvet
mansikkamaalla, kerroin hänelle tästä uudesta muotivillityksestä mansikoiden
säilönnän suhteen ja hän mietti asiaa pitkään mansikkamaalla meidän kerätessä
mansikoita, hämäläinen kun on.
Keräsimme tovin mansikoita ja mansikat makasivat tapansa
mukaan kypsyessään maata vasten, mansikan varret kun eivät kestä ison mansikan
painoa.
Vähän ajan päästä puolisoni tokaisi ääneen että mansikat kyllä on
pestävä ennen niiden säilömistä, oli niissä tyvet tai ei, ja että tämä kohta,
jolloin mansikat kotona huuhdellaan mullasta ja muusta liasta, on se kohta
jossa laadunvalvonta on tärkeintä, ettei hillon sekaan päädy yhtään
pilaantunutta marjaa, joten se työ on kuitenkin tehtävä kotona. Hänen
mielestään olisi aivan turhaan ajan haaskausta ja vaivaa poistaa joitain
mansikantyviä jo mansikkamaalla, kun ne kuitenkin tarkastetaan ja puhdistetaan
kotona. Asia josta olen hänen kanssaan yhtä mieltä.
Tärkeintä hilloamisessa on käyttää tuoreita ja parhainta
raaka-aineita, siis huippulaatuisia mansikoita, tuoreita vioittamattomia. Mansikat
eivät saa olla liian pehmeitä ja ylikypsiä muttei raakojakaan. Pehmetä ja pilaantuneet
marjat eivät sovi säilöntää yhtään sen paremmin kuin muutenkaan ruokaan. Makeuttamiseen voi käyttää Steviaa, mutta jos käytät
Steviaa on sinun oltava tietoinen siitä ettei Stevialla ole mitään säilöntä
ominaisuuksia, toisin kuin sokerilla jota käytetään hilloissa sekä
makeutusaineena että säilöntäaineena. Tuoretta Steviaa voi lisätä tuoreena
hillon keittämisvaiheessa ja noukkia oksat pois ennen hillon purkkiin
kaatamista.
Mansikkarove |
Sitruspuristin |
Tässä voit käyttää sekä tavallista taloussokeria,
ruokosokeria, Muscovadosokeria tai hillosokeria jossa on valmiina hyytelöimisaineena
pektiiniä. käyttämällä hillosokeria hillonvalmistuksessa saat siitä hieman
tuhdimpaa ja vähemmän valuvaa hilloa kuin tavallisella tai ruokosokerista
valmistettuna. Tämä hieman pienempi hilloerä, jolla saat parisen purkkia
sitruunaista mansikkahilloa säilöön, antaa sinulle mahdollisuuden saada säilöön
enemmän marjahilloja kuin vain yhtä isoa erää samalla tavalla maustettua mansikkahilloa.
Mansikkahillo
2 l mansikoita
½ dl vettä
1 kg sokeria
2 sitruunaa
1 vaniljatanko
Pese sitruunat ja anna niiden kuivua kokonaan. Puhdista
marjat ja huuhdo tarvittaessa siivilässä. Pane marjat kattilaan. Halkaise
vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta sen siemenet ja lisää sekä siemenet että
halkaistu tanko, sokeri ja marjojen sekaan. Raasta kuivuneesta sitruunasta
kuoret marjojen sekaan. Halkaise sitruunat ja purista niistä myös niiden mehu
kattilaan. Sekoita kaikki hyvin keskenään hyvin puukauhalla. Peitä puhtaalla
keittiöliinalla ja anna marjojen mehustua yön yli viileässä, muttei
jääkaapissa. Lisää vesi kattilaan ja kiehauta marjoja kannen alla 5
minuuttia miedolla lämmöllä. Keitä voimakkaasti noin viiden minuutin ajan ja sekoita
hilloa ajoittain ja kuori sen pinnalle muodostunut vaahto joko isolla lusikalla
tai reikäkauhalla. Säilö hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja
säilytä viileässä. Avaamaton hillopurkki säilyy j noin vuoden ajan, siis
seuraavaan satokauteen huoneenlämmössä suojassa auringonvalolta. Pidempään kuitenkin
ja paremmin se säilyy viileässä, ja avattu hillonpurkki tulee aina säilyttää
jääkaapissa ja syödä parin viikon sisällä sen avaamisesta.