27. heinäkuuta 2012

Sitruunainen mansikkahillo



Makea sitruunan kuorella maustettu raikas mansikkahillo. Tavallisesta mansikkahillosta hieman eroava mahtavan herkullinen mansikkahillo jossa ”sitä jotain”, ripaus vaniljaa sekä sitruunankuoria.

Kävimme taas puolison kanssa mansikkamaalla keräämässä mansikoita, tällä kertaa eri lajiketta, jotta saamme tämän kesän mansikkasatoa talteen ja opin hieman mansikkaetikettiä siinä samassa. On hyvä tietää että kaikki pilaantuneet, ylikypsät, mädät tai homehtuneet mansikat poistetaan mansikkarivistä ja heitetään ”käytävälle” mansikkarivien väliin, sinne missä itse olet kyykyssä mansikkarivien välissä. 

Pilaantuneet marjat kannattaa aina poistaa mansikkapensaiden ja niiden oksien lomasta pois jottei home leviä toisiin mansikoihin ja koko rivin mansikkasato mene hukkaan. Home tarttuu nopeasti viereiseen mansikkaan, varsinkin nyt tänä vuonna kun sateita on ollut tarjolla, on tämän pilaantuneiden mansikoiden poistaminen vieläkin tärkeämpää. Joten jos olet mansikkamaalla ja löydät pilaantuneen mansikan, sen sijaan että jätät sen paikoilleen, tai piilotat sen mansikkapenseiden sekaan aiheuttaen mansikoiden lisäpilaantumista, poista se pensaasta. 

Luin juuri hiljattain jotain naistenlehteä jossa suositeltiin että mansikoista kannattaa poistaa niiden tyvet jo mansikkamaalla jotta säästyy suuremmalta vaivalta niiden säilömisessä kotona. En itse ajatellun asiaa sen enempää kuin vasta kun puolisoni ihmetteli meitä mansikkamaalle mentäessä miksikähän mansikoista oli poistettu tyvet mansikkamaalla, kerroin hänelle tästä uudesta muotivillityksestä mansikoiden säilönnän suhteen ja hän mietti asiaa pitkään mansikkamaalla meidän kerätessä mansikoita, hämäläinen kun on. 
Keräsimme tovin mansikoita ja mansikat makasivat tapansa mukaan kypsyessään maata vasten, mansikan varret kun eivät kestä ison mansikan painoa. 
Vähän ajan päästä puolisoni tokaisi ääneen että mansikat kyllä on pestävä ennen niiden säilömistä, oli niissä tyvet tai ei, ja että tämä kohta, jolloin mansikat kotona huuhdellaan mullasta ja muusta liasta, on se kohta jossa laadunvalvonta on tärkeintä, ettei hillon sekaan päädy yhtään pilaantunutta marjaa, joten se työ on kuitenkin tehtävä kotona. Hänen mielestään olisi aivan turhaan ajan haaskausta ja vaivaa poistaa joitain mansikantyviä jo mansikkamaalla, kun ne kuitenkin tarkastetaan ja puhdistetaan kotona. Asia josta olen hänen kanssaan yhtä mieltä.

Tärkeintä hilloamisessa on käyttää tuoreita ja parhainta raaka-aineita, siis huippulaatuisia mansikoita, tuoreita vioittamattomia. Mansikat eivät saa olla liian pehmeitä ja ylikypsiä muttei raakojakaan. Pehmetä ja pilaantuneet marjat eivät sovi säilöntää yhtään sen paremmin kuin muutenkaan ruokaan. Makeuttamiseen voi käyttää Steviaa, mutta jos käytät Steviaa on sinun oltava tietoinen siitä ettei Stevialla ole mitään säilöntä ominaisuuksia, toisin kuin sokerilla jota käytetään hilloissa sekä makeutusaineena että säilöntäaineena. Tuoretta Steviaa voi lisätä tuoreena hillon keittämisvaiheessa ja noukkia oksat pois ennen hillon purkkiin kaatamista. 

Mansikkarove
Stevialla makeutettu hillo vaan ei säily pitkään, joten voit sen pakastaa. Muista vaon varata tilaa hillon tilavuuden kasvuun sen jäätyessä jottei lasipurkit mene rikki pakastimessa. Jollet pakasta Stevialla makeutettua hilloa kannattaa siihen lisätä jotain säilöntäainetta ja tähän vain sitruunahappoa tai sitruunamehu ei riitä. Jääkaapissa vain Stevialla makeutettu hillo säilyy saman kuin tuorehillo. Puolukkasurvoksen suhteen asia on toisin koska puolukat sisältävät jo itse luonnostaan säilöntäainetta bentsoehappoa. Keittäminen kyllä säilöö hilloa mutta tämä ei ole tarpeeksi jotta Stevialla makeutettu hillo säilyisi turvallisena syötävänä pitkään.

Sitruspuristin
Kun nyt valmistat mansikkahilloa jossa on sitruunan makua saat samalla vaivalla sitruunaista mansikkasitruunasiirappia kun valmistat sen samalla tavalla kun reseptissäni basilikalla maustettu mansikkasiirappi. Kokeile myös muita mansikkaisia reseptejäni kuten esimerkiksi mamman mahtava mansikkahillo, marjatilan tuorehillo, mansikat laventelikastikkeessa, kuningatarhillo sekä aromaattiset mansikkaleivokset.

Tässä voit käyttää sekä tavallista taloussokeria, ruokosokeria, Muscovadosokeria tai hillosokeria jossa on valmiina hyytelöimisaineena pektiiniä. käyttämällä hillosokeria hillonvalmistuksessa saat siitä hieman tuhdimpaa ja vähemmän valuvaa hilloa kuin tavallisella tai ruokosokerista valmistettuna. Tämä hieman pienempi hilloerä, jolla saat parisen purkkia sitruunaista mansikkahilloa säilöön, antaa sinulle mahdollisuuden saada säilöön enemmän marjahilloja kuin vain yhtä isoa erää samalla tavalla maustettua mansikkahilloa. 

Mansikkahillo

2 l mansikoita
½ dl vettä
1 kg sokeria
2 sitruunaa
1 vaniljatanko

Pese sitruunat ja anna niiden kuivua kokonaan. Puhdista marjat ja huuhdo tarvittaessa siivilässä. Pane marjat kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta sen siemenet ja lisää sekä siemenet että halkaistu tanko, sokeri ja marjojen sekaan. Raasta kuivuneesta sitruunasta kuoret marjojen sekaan. Halkaise sitruunat ja purista niistä myös niiden mehu kattilaan. Sekoita kaikki hyvin keskenään hyvin puukauhalla. Peitä puhtaalla keittiöliinalla ja anna marjojen mehustua yön yli viileässä, muttei jääkaapissa. Lisää vesi kattilaan ja kiehauta marjoja kannen alla 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Keitä voimakkaasti noin viiden minuutin ajan ja sekoita hilloa ajoittain ja kuori sen pinnalle muodostunut vaahto joko isolla lusikalla tai reikäkauhalla. Säilö hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä. Avaamaton hillopurkki säilyy j noin vuoden ajan, siis seuraavaan satokauteen huoneenlämmössä suojassa auringonvalolta. Pidempään kuitenkin ja paremmin se säilyy viileässä, ja avattu hillonpurkki tulee aina säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisällä sen avaamisesta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...