Voikukanlehtiä, tuoretta pinaattia, viinisalaattia
graavilohen, retiisien, omenan ja kurkun kanssa pinjansiemenillä höystettynä. Kesäinen
kylmä jääkaapissa jäähdytetty lohisalaatti joka sopii sekä helteisenä päivänä lounaaksi
tai illemmalla grilliruoan alkuruoaksi.
Voikukka, tai pikemminkin sen lehdet ovat salaatti jota saa
luonnosta aivan ilmaiseksi.
Voikukasta voit lukea lisää tekstistäni Voikukka jossa
olen kertonut vähän lisää siitä. Meillä voikukkaa käytetään kesäisin melko usein,
varsinkin nyt kun meillä nykyään on pieni puutarhuri joka näpsäisee salaateista
lehdet ja syö ne. Meillä tosiaan on kaksi kissaa joista nuorimmainen viime
vuonna keksi pavunversot ja söi niitä.
Totesin että vaikka ne ovat ihmisille
myrkyllisiä ne eivät sitä ole kissoille. Ruusupavuntaimet parvekkeella saivat
pahaa kyytiä viime vuonna, ja satoa tuli sen mukaan, kahdeksan ruusupapua
joista vain yksi iti ja alkoi kasvamaan. Tosiaan, kissaherran uusin suosikki,
kun chilintaimet eivät oikein maistu, on tämä viinisuolaheinä jota jo viime
vuonna harrastin.
Kärsinyt viinisuolaheinä |
Silloin se ei vielä ollut osunut herran silmään ja annan sen
nykyään olla herran ulottuvilla jotta muut kukat ja parvekekasvit saavat olla
rauhassa. Rucola ei herralle käy, kuten ei tomaatti eikä munakoiso vain
viinisuolaheinä ja punaiset härkäpapuni saavat samaa kohtelua kuin viime vuoden
ruusupavut. Niiden kosteat lehdet nuollaan rei’ille ja viinisuolaheinän varsia
jopa napsaistaan hampailla poikki. Tänä vuonna olen suojannut ruusupapuni
kissaherralta, joten on tänä vuonna mahdollista että voin saada sen saman
kahdeksan papua kuin viime vuonna joista yksi itää ensi vuonna.
Viinisuolaheinä, niin kaunis kasvi ja joka sopii moneen
paikkaan myös kissan suuhun, sopii myös hyvin lievästi kitkerien voikukanlehtien
ja miedomman makuisen pinaatin kanssa yhteen. Voikukka on kitkerämpää mitä terävämmät
ja sahalaitaisemmat lahdet sillä on, joten kerää salaatteihin vain
pyöreäreunaisia lajeja, jollet pidä oikein kitkerästä sikurisalaatista, joka
muuten on hyvin saman makuista kuin voikukanlehdet. Muista aina kerätä luonnon
villejä yrttejä paikoista jotka eivät ole aivan suurien teiden vieressä, ja
kerää niitä aina kuivalla säällä. Salaattiin käytettävä voikukka tulee liottaa
ja huuhdella huolellisesti jottei siihen jää mullanmakua.
Pinaatti vedessä |
Pane voikukanlehdet
isoon kulhoon haaleaa vettä, ja sekoittele niitä vedessä jotta kaikki multa ja
muu lika vajoaa kulhon pohjalle. Valuta lävikössä ja anna kuivahtaa ennen
käyttöä. Voikukkaa voi myös säilyttää viileässä muovipussissa, ei siis
kylmässä jääkaapissa, sulkematta pussia tiivisti jotta ilma kulkee. Huuhdeltu voikukan
lehdet säilyvät pari päivää viileässä säilytettynä. Lisää villiyrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea tekstistäni luonnon yrtit ja sienet talteen jossa olen syventynyt tähän asiaa.
Tuore pinaatti on toinen kesän herkku jota meillä käytetään salaattiin,
tänä vuonna minun on vain herkuteltava yksin, puolisolla menee tuskallisen
pitkä aika syödä salaattia ja hän saakin toistaiseksi vielä pysytellä sose ja
muhennos dieetillään.
Tosiaan, tämä oli yhden naisen iltaherkku, mutta se sopii
aivan loistavasti lounaaksi tai alkuruoaksi varsinkin jos tarjoilet sen tuoreen
patongin kera. Lohisalaatti sopii myös karppaajille jollei syö sitä leipää.
Makeahko omena tasapainottaa hyvin voikukan hieman kitkerää
makua, ja vaikka omena voi kuulostaa erikoiselle graavilohen kanssa, on se
hyväksi todettu yhdistelmä, jo isäni käytti sitä. Lisäsin salaattiin myös niitä
pinjansiemeniä, jotka minulta unohtuivat kun kuvasin tahraantunutta mozzarellasalaattia. Salaatissa on myös sekä pippurista Rucolaa että retiisejä,
kummatkin säestävät kivasti toisiaan ja antavat salaatille hieman lisäsyvyyttä,
ja sinappi on hyväksi todettu yhdistelmä lohen kanssa, joten tämän valinta oli
aivan itsestään selvä.
Kitkerät voikukanlehdet |
Salaattikastikkeeksi tuli tällä kertaa sitruunamehusta
valmistettu vinaigrette, ja lohihan melkein vaatimalla vaatii
pirskahduksen sitruunan raikkautta päästäkseen oikeuksiinsa. Tämä salaatti ei
sisällä ollenkaan laktoosia, eikä gluteenia joten se sopii sekä laktoosille
herkille että keliaakikoille, kunhan vain valitset gluteenitonta leipää
keliaakikolle. Lohena voit hyödyntää tähteeksi jäänyttä lohta ja sinun kannattaa käyttää "aika peruslohta" kuten esimerkiksi korianteri graavilohi sopii tähän hyvin, ja voit myös kokeilla käyttää tähän kylmäsavulohta.
Käytin myös voikukanlehtiä viime kesän villiyrttisalaatti sekä
suolaheinä ja punajuurisalaatti jonka lisäksi sinun kannatta myös kokeilla
reseptiäni voikukkamehu jos haluat tutustua voikukkaan sen mihin sitä voi
käyttää. Voit lukea lisää villiyrteistä ja niiden talteen otosta tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen.
Graavattua lohta |
Salaatissa piilee pieni kikka, jos halut salaatin oikein
kylmäksi kannatta sinun valmistaa kaikki valmiiksi paitsi omenaa ja
salaattikastiketta. Leikkaa ja paloittele kaikki muuta raaka-aineet kuten
reseptissä alla, valmista salaattikastike omaan kulhoonsa ja jätä omena
toistaiseksi leikkaamatta. Kastike sisältää öljyn ja happoa joka tekee
salaatista ruman jo lyhyessä ajassa, varsinkin jos se on esillä lämpimässä.
Paloittele omena vasta juuri ennen tarjoilua ja sekoita kastikkeeseen ja lisää
se muiden ainesten sekaan, jotka myös ovat olleet jääkaapissa jäähtymässä jo
valmiina sekoitusta vailla ja viimeistele salaatti pinjan siemenillä ja
lohisuikaleilla ja tarjoile se heti. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan luonaan neljälle
hengelle, alkuruoaksi siitä riittää jopa kuudelle ruokailijalle jos se on osana
suurempaa ruokakokonaisuutta.
Voikukkasalaattia lohella
200 g graavilohta
200 g tuoretta pinaattia
pari kourallista voikukanlehtiä
1 ruukku viinisuolaheinää
1 ruukku Rucolaa
10 retiisiä
1 omena
10 cm kurkkua
½ dl pinjan siemeniä
2 rkl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
Revi salaatit irti ruukuista ja huuhtele ne huolellisesti. Anna
niiden kuivahtaa lävikössä. Huuhtele myös liottamalla voikukan lehdet ja
huuhtele pinaatti. Poista kaikkein isoimmat ja paksuimmat ruodit kummastakin. Pese
myös kurkku, omena ja retiisit. Valmista salaattikastike vinaigrette ohjeen
mukaan salaattikulhoon. Leikkaa omena viipaleiksi ja pienemmiksi suuhun
sopiviksi paloiksi. Pane omenapalat kastikkeeseen ja sekoita. Kastike estää
omenaa tummumasta rumaksi. Viipaloi retiisit vajaan puolen setin paksuisiksi ja
lisää kulhoon. Halkaise kurkku ja leikkaa se pituussuunnassa vielä kerran
kahtia jotta sinulla on neljä pitkää kurkunpalaa. Viipaloi kurkku vajaan puolen
sentin viipaleiksi ja lisä kulhoon. Revi salaatti pienemmiksi paloiksi kulhoon
ja sekoita kaikki kulhossa keskenään. Mausta suolalla ja vasta rouhitulla
mustapippurilla ja tarkista salaatin maku. Annostele lautasille, tai
viimeistele salaatti kulhossa. Leikkaa lohi puolen sentin leveiksi viipaleiksi
ja ripottele niitä salaatin päälle ja sekaan. Viimeistele ripottelemalla pinjan
siemeniä viimeiseksi ja tarjoile salaatti heti kylmänä.