Makean tahmeita, salakavalan tulisia porsaan grilliluita.
Tahmeita makean tulisia mausteisia grilliribsejä. Vaivatonta grillausta
kuivamaustamalla grilliluut ja viimeistelemällä ne grillissä tahmealla
maustesekoituksella.
Dry rub on kuivamauste jonka annetaan vaikuttaa samalla
tavalla kuin marinadin, dry rub vaan ei sisällä yhtään nestettä vaan se
hierotaan lihanpintaan käsin ja annetaan vaikuttaa. Nämä grilliluut maustettiin
sinapinsiemenillä, Sizuanpippurilla, korianterilla, fenkolin siemenillä sekä
chilillä.
Mausteet myllyssä |
Ensin luut grillataan kypsäksi jonka jälkeen sen pintaan
sivellään glazea, josta sen maku saa lisäsyvyyttä ja hieman potkua ja käytin
tähän mustaherukkahyytelöä jota oli vielä viime vuodesta jäljellä kun se pitää
saada uuden sadon alta pois sekä chilitahnaa jolla vahvistin dry rubin
kuivattua chiliä sekä inkiväärillä. Tämän jälkeen liha annetaan vain saada
väriä ja paahtua kauniin ruskeaksi ja tahmeaksi. Nämä grilliluut voit valmistaa
joko grillissä tai uunissa talvella kun ei ole grillauskausi, kunhan vain käytä
uunin grillivastusta lihan viimeistelyyn glazella.
Mausteet hieromatta lihaan |
Unissa lihaa on kypsennetään
200 asteen lämmössä noin tunnin verran lihakiloa kohden, grillin hiilloksella
liha kypsyy hieman nopeammin. Aloita lihan kypsennys luupuoli ylöspäin ja
käännä se noin puolessa välissä kypsennystä niin alapuolikin kypsyy ja saa samalla
vähän väriä pintaan, ja yläpuoli jää esille tarjoiluun.
Ribsit voi halutessaan
leikkaat irti toisistaan viimeistely vaiheessa, tai laiskan emännän tapaan
viimeistellä kaikki kokonaisena ja leikata luut yksitellen irti luiden välistä
vasta tarjoiluvaiheessa. Grilliluut kypsyvät kuitenkin nopeammin jos kypsennät
ne irtoleikattuina joten nälkäsi säätelee miten tässä menettelet. Jos leikkaat ribsit
irti toisistaan ennen kypsennystä, muista vain sivelle ne glazella vasta tämän
jälkeen jotta ne saavat pintaan mausteista kiiltoa joka puolelta.
Kylmät ribsit naposteluun |
Ribsit ovat niin herkullisen tahmeita ja mausteisia ettei ne
välttämättä tarvitse mitään kastiketta lisäkseen, kunhan vain valitset lisukkeeksi
esimerkiksi Cole slaw salaattia, nopeaa yrttistä perunasalaattia uusista
perunoista, folioperunoita tai perunasalaattia multicolore vihreän lisukesalaatin lisäksi.
Nämä ribsit maistuvat melkein yhtä hyvälle
vielä kylmänäkin kuin lämpiminä suoraan grillin hiillokselta ja jos haluat kastiketta voit kokeilla Aunty Andrean barbequekastiketta. Tällä reseptillä
saat tuttuun tapaan tahmean tulisia makeita ja herkullisen tahmeita grilliluita
neljälle ruokailijalle.
Tuliset grilliribsit
1 kg grilliluita
1-2 tl suolaa
Dry rub:
1-2 tl korianterin siemeniä
1 tl valkopippuria
2 valkosipulinkynttä
1 tl Sezuanpippuria
1 tl fenkolin siemeniä
4 kuivattua pikku chiliä
1 tl sinapin siemeniä
Glaze:
1-2 dl mustaherukkahyytelöä
1 tl chilitahnaa
½-1 tl inkiväärijauhetta
Jauha mausteet myllyssä tai morttelissa ja kuori ja hienonna
valkosipuli. Sekoita mausteet keskenään pienessä kulhossa ja hiero ne lihan
pintaan, anna liha maustua tiivistä muovilla peitettynä vähintään yön yli,
mielellään kaksi tai kolme vuorokautta. Ota liha ulos tunti ennen sen kypsentämistä
jottei se ole kylmää kun panet sen grilliin. Suolaa liha yltympäri ja sekoita
glaze. Grillaa luut kummaltakin
puolelta kauniin väriksi, sivele glazea kypsennyksen aikana lihanpintaan.
Tarjoile Cole slawin ja folioperunoiden tai perunasalaatin kera.