Mehevät kokonaisena grillatut strutsinpihvit mintulla
maustetuilla uusilla perunoilla ja maukkaalla punaviinikastikkeella. Tuoreet
strutsinlihapihvit maukkaalla punaviinikastikkeella ja mintulla sekä ruohosipulilla
maustetuin uusin perunoin.
Strutsi onkin jotain mitä en vielä ole täällä käsitellyt ja
nyt päästäänkin jo asiaan kesän grillikauden ansioista. Strutsinlihan maku muistuttaa hyvin paljoni häränlihaa,
ja sitä voi valmistaa ja kypsentää aivan samalla tavalla kun häränlihaa ja
parasta liha on medium, siis puolikypsänä, jolloin se on noin sen sisälämpötila
lihamittarilla mitattuna on 60 astetta, strutsi kypsyy nopeasti ja läpikypsää
strutsinliha on jo 70 asteessa.
Strutsin paistia |
Strutsin voi yhtä hyvin grillata hiilloksella
kuin paistaa pannulla, pitää vain muistaa että lihan pitää antaa vetäytyä ennen
sen leikkaamista jotta lihanesteet pysyvät pihvin sisällä eivätkä valu
lautaselle, samoin kuten kuuluu antaa kaiken liha vetäytyä ennen sen
leikkaamista. Vaikka strutsi on lintu, ei sitä tarvitse kypsentää aivan
kypsäksi kuten kanaa, porsaanlihaa tai villisikaa, vaan strutsinlihan voit
halutessaan jättää punertavaksi sisältä samalla tavalla kuten häränlihan.
Minttuiset uudet perunat |
Meillä täällä pohjoismaissa uudet perunat yhdistetään
useimmiten aina tilliin, mutta brittien saarilla niitä valmistetaan sen sijaan
usein mintun kanssa, ja tässä yhdistin mintulla maustetut uudet perunat
ruohosipulin kanssa, josta ne saavat miedon sipulinmaun joka sointuu hyvin
strutsipihvien kanssa.
Perunat vain pestään ja harjataan ja keitetään kypsiksi
ja lisätään voisulaan jossa minttu on saanut jo vähän aikaa luovuttaa makuansa, ja perunat viimeistellään juuri ennen tarjoilua ruohosipulilla. Käytin tähän siikiliä perunana ja näihin hieman makeahkoihin uusiin perunoihin
sopii hieman miedompi viherminttu piparmintun sijaan, jossa on väkevämpi ja
hammastahnamaisempi mintunmaku.
Punaviinikastike valmistetaan samalla tavalla kuin
reseptissäni punaviinikastike vain sillä erolla että tavallisen kuivatun
keltasipulin sijaan tässä on käytetty kesän tuoretta kevätsipulia antamaan
makua. Tästä johtuen sipulin maku on erittäin mieto. Käytä sitä viiniä mitä
ruoan kanssa tarjoilet kastikkeen valmistukseen, älä turhaan pilaa hyvää ruokaa
halvalla jo etikaksi muuttuneella viinillä. ja jollet innostu punaviinikastikkeesta voit vaihtaa sen kesän tuoreilla kangasajuruohon kukilla maustettuun punaviiniivoihin. Valmistat sen helposti reseptilläni kangasajuruohovoi. Tällä strutnipihvi reseptillä saat tuttuun
hyväksi todettuun tapaan pääruokaa neljälle ruokailijalle.
Strutsipihvit
400 g strutsinfileetä
suolaa
mustapippuria
Minttuperunat:
600 g uusia Siikliperunoita
½ nippua viherminttua
½ ruohosipulia
voinokare
5 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
2 kevätsipulia varsineen
50 g voita
suolaa
valkopippuria
Lisukesalaatti:
viinisuolaheinää
Rucolaa
Aloita valmistamalla punaviinikastike lihalle. Huuhtele sipuli
huulellisesti ja leikkaa ja noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Mittaa viini ja
lihaliemi kattilaan ja lisää sipuli sekä laakerinlehti. Keitä kastiketta kokoon
kunnes siitä on noin kolmas jäljellä. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Ota
liha huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen kypsentämistä. Huuhtele ruohosipuli ja minttu huolellisesti
aja anna niiden kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Pese perunat ja
harjaa ne, keitä kypsäksi suolatussa vedessä. Kuivaa lihan pinta
talouspaperilla ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla. Grillaa hiilloksella
tai paista lihaa paistinpannussa kunnes se on saavuttanut 60 asteen
sisälämpötilan. Tällöin liha on medium kypsää ja vielä punertavaa sisältä.
Nosta liha sivuun lämpimälle lautaselle vetäytymän noin kymmeneksi minuutiksi
alumiinifoliolla peitettynä. Hienonna minttua vetisellä tai saksilla. Sulata
nokare voita kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää sinne hienonnettu minttu. Huuhtele
salaatit ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Anna mintun luovuttaa makunsa
voisulalle miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia. Nosta kastikekattila
lämmöltä ja lisää sekaan kylmää voita. Anna voin sulaa kastikkeen sekaan, älä
vispaa, sekoita vain varovasti kauhalla. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se
suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Valuta perunoista vesi ja kaada
voisula niiden kattilaan. Sekoita ja anna perunoiden maustua pari minuuttia
ennen tarjoilua. Valmista vinaigrette ohjeen mukaan ja sekoita se salaatin
sekaan isossa salaattikulhossa. Leikkaa perunoiden sekaan ruohosipulia ja
sekoita. Leikkaa liha viipaleiksi ja asettele lämpimille lautasille. Lisää
viereen mintulla maustettuja uusia perunoita ja lusikoi kastiketta liha päälle
ja viereen. Tarjoile annokset heti lämpiminä vihreän lisukesalaatin kera.