8. heinäkuuta 2012

Espressokakku



Tummaa suklaata, kermaista Mascarponejuustoa ja vahvaa espressosiirappia, siitä on kesän parhain suklaakahvikakku valmistettu. Vähän kuin Cheesecake muttei kuitenkaan juustokakku, vaan kahvikakku jossa yhdistyy kaksi italialaista asiaa, vahva melkein musta espressokahvi sekä samettisen pehmeä Mascarponejuusto jonka kruunaa tumma suklaa.

Olen tätä reseptiä vuosien mittaan kehitellyt ja vasta tänä vuonna se sai sen oikean lisän, espressokahvisiirapin. Tämä sai muuten hyvän suklaaleivoksen, tai kakun riippuen miten ison tai monta siitä valmistat, nousemaan vaivan toisiin korkeuksiin. Ja kakussa käytetään ylijäänyttä espressokahvia josta valmistetaan aivan mahtavan tumman makeaa kahvisiirappia joka kruunaa jälkiruoan kuin jälkiruoan johon halutaan kahvin makua. espressosiirappi saa sen tumman laktisaisen sävyn mustatsa melassista, Black Treacle.

Kuppi espressoa
Käytin tähän italialaista Mascarponejuustoa joka sopii hyvin makeisiin jälkiruokiin kermaisella koostumuksellaan. Kakun tai leivokset voi valmistaa jos ei ole uunia käytössä kunhan vain on tilaa missä se saa hyytyä ja tekeytyä kylmässä jääkaapissa tms. Kakun tai leivoisten voi myös antaa hyytyä pakkasessa puolisen tuntia, jos kakun valmistusta on nopeutettava mutta varo sen kovettumasta liikaa.

Tähän käytetään Digestivekeksejä, noin 2/3 osaa yhdestä paketista ja keksit saat hyvin muruiksi monitoimikoneessa mutta sen puutteessa voit panna sen muovipussiin ja nuijia ne joko kaulimella, lihanuijalla tai jopa kivellä rikki. Muista vain ettei pussia kannata sulkea tiivisti jottei se räjähtäen mene rikki ja saat keksimuruja yltympäri mökkikeittiötä.

Espressosiirappia
Kakussa on sekä Mascarpone juustoa että kermaa jotka kummatkin sisältävät laktoosia, mutta jos haluat tehdä kakusta tai leivoksista laktoosittoman version, voit korvata tuorejuuston ja kerman laktoosittomalla vispikermalla, maitorahkalla ja creme Fraichella, noin puolet ja puolet siis sama määrä kumpaakin noin kaksi purkkia jotka kummatkin ovat 2 dl vetoisia. Gluteenia on Digestivekekseissä jotenvalitse gluteenittomia murokeksejä jos halut valmista keliaakikollekin sopivan kakkuversion.

Suklaan raastaminen onnistuu parhaiten kun suklaa on ollut jääkaapissa pari tuntia kovettumassa. Tällöin se on tarpeeksi kovaa eikä sula heti sitä käsitellessä. Täytteeseen suklaa raastetaan hienosti raastimella, viimeistelyyn se taas raastetaan veitsellä sen reunaa raaputtaen jotta saadaan aikaiseksi isompia suklaasuikaleita. Hyvä tapa on sijoittaa suklaalevy mahaa vasten ja vetää veistä sen terä suklaalevyn reunaa pitkin itseensä päin. Raasta vain täytteeseen se suklaa pituussuunnassa jotta sinun on helpompi sada pitkiä suklaasuikaleita viimeistelyyn.

Tumma suklaa
Tämän espressokahvikakun voit valmistaa joko isossa irtopohjallisessa kakkuvuossa, tai annoskoossa annosvuokia tai annosrengasmuotteja käyttäen. Tämä satsi kuitenkin riittää yhteen 24 senttiseen kakkuvuokaan jolla saat noin kahdeksasta kymmeneen annospalaa, joten vähintään kymmeneen annosleivokseen tai enempään, ja siirappia jää hyvin talteen toiseen kertaan ja sitähän voi aina kun espressoa sattuu jäämään yli, valmistaa lisää.

Espressosiirappi
2 dl vahvaa espressokahvia
½ dl sokeria
1 rkl black treacle

Lämmitä kahvi uudestaan jos se on kylmää, lisää sokeri ja tumma siirappi ja pidä kahvi miedolla lämmöllä kunnes kaikki sokeri on liuennut kahvin sekaan. Kaada siirappi huolellisesti puhdistettuun lasipulloon sulje korkilla ja anna sen jäähtyä kokonaan. Siirappi säilyy huoneenlämmössä jopa vuoden.

Espressokahvikakku
1 pkt Digestive keksejä
50 g voisulaa
300 g Mascarponejuustoa
2 dl vispikermaa
2 rkl espressosiirappia
4 liivatelehteä
100 g tummaa 80 % suklaata

Viimeistelyyn:
100 g tummaa 80 % suklaata
tuoreita sitruunamelissan lehtiä
10 tuoretta mansikkaa
½ dl espressosiirappia

Murskaa 2/3 Digestive keksipaketin keksit hienosti. Sulata voi pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Pane keksit kulhoon ja kaada voisula päälle. Leikkaa voipaperista irtopohjavuoan pohjaan sopivan muotoinen paperi. Voitele paperi sekä ylä- että alapuolelta kevyesti öljyllä. Asettele paperi vuoan pohjalle. Kaada paperin päälle muroseos ja tasoittele ne tasaiseksi kerrokseksi vuona pohjaan joko käsin tai lusikan avulla. Pane vuoka jääkaappiin kovettumaan 2-3 tunniksi. Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Raasta suklaa hienosti kulhoon. Lisää kulhoon Mascarponejuusto, espressosiirappi ja sekoita kaikki hyvin. Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se kääntämällä Mascarponen sekaan. Purista liivatteista vesi ja sulata ne tilkassa vettä pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sulatettu liivate Mascarponen sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kunnes kaikki on seassa. Varmista että kaikki sekoitettu tasaiseksi massaksi. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle mansikoiden keskellä ja tasoittele kakun pinta.  Peitä kakku tiivisti muovilla ja pane se kylmään hyytymään jääkaappiin yön yli.

Viimeistely:
Huuhtele mansikat ja sitruunamelissa huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Jätä mansikoihin niiden tyvilehdet ja halkaise ne. Valitse tähän samankokoiset ja kauneimmat marjat. Raasta kakun päälle suklaalevyn reunasta veitsellä sen reunaa raaputtaen suklaasuikaleita. Kaada suklaa kakun päälle. Lusikoi espressosiirappia kakun ympärille sekä sen päälle Kaada myös kakun päälle suklaalastujen sekaan espressosiirappia. Viimeistele kakku asettelemalla sen päälle sitruunamelissan lehtiä sekä mansikoita kakun alareunaan kakkuvadille.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...