Kuumalla hiilloksella paahdettua paprikaa, verjusilla,
tuoreilla basilikan lehdillä ja mustilla Nigellan siemenillä maustettuna. Lämmin
tai haalea lisuke grilliruoille jossa kuumat paprikat maustetaan basilikalla, Verjusilla
ja mustan Nigellan siemenillä. Vaivatonta ja pelkistettyä ruokaa jossa ei ole montaa raaka-ainetta
mutta sitäkin enemmän makua.
Tämä ruoka perustuu hyvin paljolti viime kesänä
julkaisemaani grillattuihini vihanneksiin, joiden seassa muun muassa oli myös paprikaa
mutta tässä ruoassa paprika on pääroolissa, paprikat vain grillataan jotta ne
saavat kauniit grillijäljet, mutta myös jotta ne pehmenisivät. Lämpimät paprikat
maustuvat paremmin ja helpommin ja ne lisätään verjusilla maustettuun kastikkeeseen
jossa niiden annetaan maustua.
Paprikat maustumassa |
Näitä grillattuja paprikoita voi syödä se lämpimänä että
seuraavana päivänä kylmänä suoraan jääkaapista ja ne ovat vaivansa arvoisia lisukkeena
kesän grillikaudella. Ne sopivat myös hyvin leivänpäälle tomaatin tai kurkun
tilalle sekä kylmäni salaatteihin. Juusto sekä meetvursti ovat hyväksi todettu
seuralainen grillatuille paprikoille leivän päälle.
Valitse paprikoiden väri
oman mieltymyksesi mukaan, mutta värikkäänä lisukkeena jossa on sekä punaista, keltaista
että oranssia paprikaa, tai miksei myös vihreää paprikaa, lisuke tulee
parhaiten oikeuksiinsa ja on näyttävämpi kuin vain yhden värisestä paprikasta
valmistettuna. Leikkaa paprikat neljästä kuuteen lohkoon vähän riippuen miten
isoja ne ovat ennen niiden grillaamista. Paprikan palojen ie pidä olla liian
isoja jotta ne kypsyvät ennen kuin palavat, mutta ne eivät myöskään saa olla
liian pieniä samasta syystä.
Grillattua paprikaa meetvurstin kanssa |
Nämä grillatut paprikat ovat myös oivallista syötävää vegaaneille
grillattujen munakoisorullien ja grillatun kesäkurpitsan lisäksi. Kaikki kolme
mainittua sopivat myös karppaajille salaatin kanssa korvaamaan sitä
perinteisempää perunaa. Huomaa myös etteivät mikään näistä kolmesta mainitusta reseptistä myöskään sisällä laktoosia, eikä gluteenia joten en sopivat myös keliakikoille että laktoosille herkillä veganien ja kasvissyöjien lisäksi.
Nigellan siemeniä kutsutaan suomeksi usein mustiksi seesamin
siemeniksi, tai mustaksi kuminaksi mutta se ei kuitenkaan ole kumpaakaan. Nigella
sativa on leinikkien sukuun kuuluva kasvi ja joka maistuu hyvin hämäävästi sipulille, joten tätä maustetta
voit käyttää ruoissa jossa saa sipulin makua vaikka ruokaseurueessa olisi
sipulille allergisia.
Verjus on keskiajalla hyvin yleisesti käytetty ruokamauste
josta voit lukea lisää reseptistäni Verjusilla maustetut grillatut vihannekset.
Ruoan juju on sama kuin sekä grillatussa kesäkurpitsassa että grillatuissa munakoisorullissa,
paprikat lisätään kastikkeeseen maustumaan heti suoraan lämpiminä grillistä
jossa ne saavat maustua kunnes on aika syödä ne. Tämä tarkoittaa että myös
käyttämälläsi oliiviöljyllä on suuri vaikutus ruoan makuun, joten valitse tähän
se kalliimpi ja aromaattisempi oliiviöljy, extra virgine kylmäpuristettu
oliiviöljy, samoin kuten salaattikastikkeisiin ja säästä se halvempi
ruoanlaittoon ja paistamiseen.
Tähän voit myös halutessasi käyttää chiliä, sekä
tuoretta että kuivattua tai chilitahnaa jos haluat ruokaan hieman enemmän
potkua ja tulisuutta. Grillatut paprikat säilyvät jääkaapissa tiivisti muovilla
suojattuina noin viikon päivät, jos niitä van jää tähteeksi. Lisukkeena muun grilliruoan seassa tarvitset noin puolikkaan,
kolme neljäsosan paprikaa jokaista ruokailijaa kohden vähän riippuen paprikoiden
koosta.
Grillatut paprikat
4 paprikaa
2 rkl Verjusia
4 rkl oliiviöljyä
(chiliä)
ripaus suolaa
1-2 tl Nigellan siemeniä
10 oksaa tuoretta basilikaa
Huuhtele basilika huolellisesti ja anna sen kuivahtaa
puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele paprikat ja halkaise ne. Poista niiden
sisustasta niiden siemenet ja sisustan valkoiset kalvot. Leikkaa paprikat neljästä
kuuteen lohkoon vähän riippuen miten isoja ne ovat. Anna paprikoiden kuivahtaa
ennen niiden grillaamista. Mittaa salaattikulhoon Verjus ja öljy, lisää ripaus
suolaa, Nigellan siemenet ja chili, jos sitä käytät. Sekoita kunnolla. Grillaa
paprikat kuumalla hiilloksella. Kääntele niitä jotteivät ne pala liian tummiksi
tai mustiksi. Anna paprikoiden saada kauniit grilliraidat ja pehmetä hiukan
niitä polttamatta karrelle. Lisää paprikat heti kastikkeeseen maustumaan.
Sekoita paprikoita jotta ne kaikki saavat kiiltävän pinnan kastikkeesta. Riivi
basilikanlehdet varsista ja lisää ne kokonaisina vasta juuri ennen tarjoilua. Tarjoile
paprikat joko lämpiminä, haaleana tai kylmänä, hieman maustuneempana lisukkeena
tai voileivän päällä.