Kotitekoinen tuoreella ruohosipulilla maustettu tuorejuusto.
Piimästä valmistettu ruohosipulinen tuorejuusto joka sopii voileipäkeksin
päälle ja voit ensikerralla lisätä juustotarjottimelle itse valmistetun
tuorejuuston.
Tuorejuustoa ei ole vaikeaa itse valmistaa, kunhan vain
lämmittää sitä jolloin se juoksettua ja sen voi aivan vapaasti maustaa oman makunsa
mukaan. Meillä näitä erilaisia tuorejuustoja on vuosien mittaan tullut
kokeiltua jos monen laista, aloitin tuorejuustojen valmistuksen aikoina jolloin
vielä olin kasvissyöjä vajaat kolme vuosikymmentä sitten.
Ruohosipulia ja suolaa juustolle |
Perinteisesti meillä valmistetaan valkosipulituorejuustoa jota
myös voit kokeilla, mutta tätä ruohosipulilla maustettu tuorejuusto on myös oivallista
kylmää syötävää sekä juotavaa helteillä. Kun kesä toden toimella alkaa ja
kesähelteet tulevat alan ideoimaan mitä kylmää syötävä sitä on ja suuri
suosikki on edelleen voileipäkakku jota myös voit kokeilla. Tämä vuonna
salaatit jäävät aivan vain emännän herkuksi, puoliso jättäytyy niistä suosiolla
ne ovat toistaiseksi liian kova, tai pikemminkin liian työläs, pala hänelle
purtavaksi.
Valmista tuorejuustoa |
Tämä on herkullinen maultaan hyvin pelkistetty juusto,
ainoastaan suolalla ja ruohosipulilla maustettu ja se on parhaimmillaan vasta
parin päivän jääkaapissa tekeytymisen jälkeen.
Juusto säilyy jääkaapissa noin reilun viikon mutta meillä
sitä harvoin enää on tallessa kolmannen päivän jälkeen. Tätä ruohosipulijuusto
voit käyttää samalla tavalla kuin muita tuorejuustoja, se on vain hieman
kuivempaa ja se myös murenee enemmän kuin kaupasta ostetut valmiiksi maustetut
sakeuttamisaineilla kermaiseksi saadut tuorejuustot, mutta voit itse säätää
miten paljon suolaa ja mausteita siihen haluat.
Ruohosipulijuusto sopii hapannäkkileivän tai englantilaisten muffinien päälle. Ja jos olet kiinnostunut juuston valmistuksesta voit samalla tavalla itse valmistaa tuorechevreä kotona seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto
Ruohosipulijuusto sopii hapannäkkileivän tai englantilaisten muffinien päälle. Ja jos olet kiinnostunut juuston valmistuksesta voit samalla tavalla itse valmistaa tuorechevreä kotona seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto
Tuorejuustosta saa sivutuotteena heraa jota voit hyödyntää
leivän leipomiseen. Se sopii erinomaisesti taikinan nesteenä vaikkapa pettuleivän tai vehnäisen hapannäkkileivän leivontaan. Hera säilyy noin
viitisen päivää jääkaapissa tiiviillä korkilla suljetussa huolellisesti
puhdistetussa ja steriloidussa lasipullossa.
Ruohosipulijuusto
1 l piimää
3 dl kermaviiliä
suolaa
1 nippu ruohosipulia
Kaada piimä ja
kermaviili kattilaan. Lämmitä seos miedolla lämmöllä aika ajoin sitä sekoittaen
pohjasta asti varoen ettei se pala pohjaan. Ota kattila pois lämmöltä kun seos
alkaa juoksettua. Peitä kattila kannella ja anna sen jäähtyä noin puolisen
tuntia. Huomaa että juustoa ei tässä kohdassa saa sekoittaa, sen pitää saada itsestään
juoksettua ja saostua kokkareiseksi. Jos nyt sekoitat juustoa muodostuvat
siihen liian pieniä kokkareita eikä siitä samalla tavalla muodostu kiinteää
tuorejuustoa. Valuta tuorejuusto joko kahvifiltteriin tai harsokankaan läpi.
Anna heran valua vähintään pari tuntia, mutta aika voi olla pidempikin jos
haluat oikein kuivaa ja kovaa juustoa. Huuhtele ruohosipuli huolellisesti ja
anna sen kuivua kokonaan puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Pullota muodostunut
hera ja käytä sitä leivontaan. Siirrä tuorejuusto kulhoon ja lisää siihen
suolaa. Sekoita kunnolla joka lisäämiskerran jälkeen ja tarkista juuston maku.
Lisää ripaus suolaa jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Leikkaa kuiva ruohosipuli
hienosti ja lisää se juuston sekaan ja sekoita kaikki kunnolla. Peitä juusto tiivisti
muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.