Kevätsipulia, aromaattista vaaleaa balsamietikkaa ja
mustapippuria mansikoiden seassa. Mitä nopeampi sitä herkullisempi mansikkarelissi
lisukkeeksi grillatulle lihalle, varsinkin grillatun kanan kanssa tämä on
poikaa.
Relissi, tai relish on yleensä etikkaliemeen joko marjoista,
hedelmistä tai vihanneksista keittämällä valmistettu lisuke mutta pikarelissin voi
myös tehdä keittämättä kuten tässä tapauksessa mansikkarelissiä ei ole keitetty
vaan se on pikaisesti marinoitu viinietikalla. Pikkelssi, pickles on myös
relissi ja sekä hillot kuten luumuhillo, tomaattichutney, mangochutney tai
hapankaali lasketaan relissiksi. Sekä relississä että pikkelssissä on hedelmien
ja vihannesten paloja kun taas esim. ketsuppi, jossa kaikki on soseutettu tasaiseksi
maustekastikkeeksi.
Mansikkarelissiä |
Vaikka rakas puolison jo on monta vuotta sivusta seurannut
mitä keittiössä tapahtuu yllättyy hän vielä toisinaan, ja tämän pienen relissin
ilmestyminen lautaselle herätti suurta epäluuloa. Maistamisen myötä puolison epäluulo
yllätyksen myötä hetkessä muuttui nautinnoksi ja hän kehui muistavansa kertoa
tästä pomolleen miten hyvin mansikkarelissi sopii grillatun kanan lisukkeeksi.
Mansikkarelissistä
kyllä on muuhun kuin vain grillatun kanan seuralaiseksi, se sopii myös muun
grillatun liha kylkiäiseksi ja nyt kun tuoretta mansikkaa on vielä nyt kesällä tarjolla
kannattaa sitä hyödyntää. Voit myös kokeilla reseptiäni tahraantunut Mozzarellasalaatti
jossa käytin mansikkaa suolaiseen ruokaan lisukesalaattiin.
Tässä paloittelin mansikat jotta ne maustuisivat nopeasti ja
käytin myös koko sipulin sen vihreän varren mukaan lukien jotta mansikat puna
saisi vähän kontrastia sipulin valkoisesta ja vihreästä. Vaikka kevätsipulilla
ei ole liian vahvaa makua raaka-kypsytetään se vaaleassa balsamietikassa jotta
se saa kivan vähän hapahkon maun. Tällä samalla tavalla voisit myös käyttää
tähän tavallista kuivattua talvisipulia jos haluat ja viinietikka kypsyttää
sipulia ja poistaa se liian pistävän maun. Talvisipulilla relissistä vaan jää
sen kesän kaunisvihreä sipulinvarsi pois ja relissin ulkonäkö kärsii.
Sipuli maustumassa |
Mansikat huudellaan ja lisätään relissiin juuri ennen
tarjoilua jottei mansikat tule liian vetisiksi ja luovuta liikaa nestettään
viinietikan takia. Tässä käytin vaaleaa balsamietikkaa mutta voit hyvin tähän
käyttää myös mallasetikkaa sen sijaan josta mansikat myös saavat kivan
aromaattisen maun. Musta pippuri on tässä relississä tärkeässä osassa, se ei
ole samaa jos käytät tähän valkopippuria. Musta pippuri on hyväksi todettu
kumppani mansikalle, myös makeissa jälkiruoissa.
Oliiviöljyn kannattaa olla parhainta laatua extra virgine
oliiviöljyä jota ruokabudjettisi sallii, koska se antaa relissille oma hieman
kitkerän makunsa jolloin aromaattinen balsamietikka, pikantti mustapippuri ja
pehmeä sipuli kietoutuvat makeiden mansikoiden maun kanssa yhteen nautittavaksi
ja herkulliseksi kesäsonaatiksi jonka pienen pieni ripaus suolaa tasapainottaa
harmoniseksi makukokemukseksi. Tämä on tuoretta ruokaa joka ei hyvin säily
päivästä toiseen mutta sitä voi vielä syödä seuraavanakin päivänä kunhan
säilytät sen jääkaapissa tiivisti muovilla peitettynä jolloin ulkonäkö on jo
kärsinyt vaikka relissi on vielä syötävää. Kolmannen päivän jälkeen en enää
suosittele tämän relissin säilytystä. Tällä reseptillä saat kivan pienen ja
nopean yllättävän lisukkeen kesän grillijuhliin neljälle hengelle.
Mansikkarelissi
1 kevätsipuli
½ l tuoreita mansikoita
½-1 tl mustaa pippuria
1-2 rkl valkoista balsamietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
Huuhtele mansikat ja kevätsipuli ja anna niiden kuivahtaa.
Leikkaa sipuli hienoiksi ja ohuiksi renkaiksi. Pane sipuli kulhoon ja lisää päälle
vasta rouhittua mustapippuria ja viinietikka. Sekoita kunnolla ja anna sipulin
tekeytyä viidestä kymmeneen minuuttiin. Poista mansikoista niiden tyvet ja paloitte
mansikat. Halkaise pienet ja leikkaa isommat neljään osaan. Lisää mansikat
sipulin sekaan kulhoon suolaripauksen ja oliiviöljyn kera ja sekoita. Tarjoile mansikkarelissiä
heti grillatun lihan tai kanan lisukkeena. Relissi kestää hyvin lämpöä parisen
tuntia kunhan vain pidät mielessä että mansikat ajan myötä luovuttavat
nestettään ja nahistuvat etikan vaikutuksen takia.