Marinoitua kanaa japanilaisittain maustettuna
soijakastikkeella, tuoreelle inkiväärillä ja valkosipulilla hitaasti
hiilloksella paahdettuina vartaina ilmavan keitetyn riisin ja maustekastikkeen
kanassa tarjoiltuna. Aitoja japanilaisia makuja jotka mutkattomuudessaan
sopivat oivallisen hyvin suomen viileään suveen ja grilliin.
Sana Yakitori on japania ja tarkoittaa kanavartaita, ja
niitä ne ovatkin mutta valmistan niitä myös usein lohesta, joka sopii kuin
nakutettu suomalaiselle. Japanilainen ruoka mielletään useimmiten raakaan
kalaan ja sushiin, ja nämä grillatut kanavartaat ovat hyvä tapa tutustua muuhun
japanilaiseen ruokaan sen raa’an kalan lisäksi.
Yakitori ja lohivarras |
Ruoka ei oikeastaan voisi olla helpompaa, kanapaloiksi ja
soijakastikkeen ja tuoreen valkosipulin kanssa marinoitumaan jääkaappiin
vuorokaudeksi ja se on valmista grilliin. Ja tämä tapa maustaa sopii aivan yhtä
hyvin lohelle jota alkujaan hyvän ystäväni Yorikon kehotuksesta olen myös
vuosien mittaan valmistanut. Sekä kanaa että lohta voi marinoida yhtä kauan,
siis vuorokauden tai jopa pari, mutta yleensä maustan lohta hieman lyhyemmän
ajan kuin kanaa. Marinadissa on ollut raakaa kanaa jota sitä ei saa käyttää
sitä kuumentamatta, tässä se hyödynnetään kanavartaiden sivelyyn jolloin se kypsyy
kanan kanssa.
Pala tuoretta retikkaa |
Muista aina liottaa bambuvartaita vedessä puoli tuntia ennen
niiden käyttöä, tämä estää vartaita palamasta karrelle, mutta se myös helpottaa
lihapalojen pujottamista vartaisiin, kosteat vartaat liukuvat helpommin lihan
sisään.
Kana marinoidaan ja tähän marinadiin käytetään soijakastiketta
ja joko sakeeta tai riisiviinietikkaa, olen kokoillut kumpaakin tapaa mutta
niiden puutteessa hätä tapauksessa sakeen voi korvata kuivalla valkoviinillä. Olen
jo kohta kolmekymmentä vuotta harjoitellut syömäpuikoilla syömistä enkä
vieläkään sitä taida. Osaan hyvin opettaa toisia syömään oikealla tavalla,
kuten esimerkiksi puolisoni, mutta japanilaiset ystäväni nauravat edelleen
minun lastenomaiselle tavalla syödä syömäpuikoilla.
Vihreää teetä |
Japanilaisittain riisi tarjoillaan omasta kulhostaan samoin
kuten dippikastikekin. Vartaat asetelleen omalle lautaselleen johon myös
pannaan muut lisukkeet, kuten tässä tapauksessa retikka. Retikka on retiisille
sukua oleva valkoinen paksu ja pitkä juuri ja sitä syödään usein japanissa
tulisen ruoan kanssa, tämä ei nyt ole sellainen jollet itse lisää chiliä
marinadiin, mutta pidän retikan mausta ja syön sitä siksi. Se on kiva
vastakohta kaikelle muulle lämpimälle ruoalle, retikka vain raastetaan ja
tarjoillaan kylmänä lisukkeena. Käytän samalla tavalla kyssäkaalia reseptissäni
tulista savustettua tofua.
Sakeeta on myös kiva juoda tämän ruoan kanssa. Sakeeta voi
juoda sekä kylmänä että lämpimänä, ja niiden suositeltava tarjoilulämpötila
riippuu vähän sakeesta toiseen ja useimmiten Suomessa sake tarjoillaan lämpimänä.
Älä keitä sakeeta vaan lämmitä se vesihauteessa noin kädenlämpöiseksi, ei sen
kuumemmaksi. Yleisesti sanotaan että halvat sakeet tarjoillaan kuumina, ja mitä
hienompi sakee sitä viileämpänä se juodaan. Ruokajuomana meillä tarjoillaan
japanilaisen ruoan ja sakeen kanssa lämmintä vihreätä teetä jossain muodossa.
Sakekupit ja pullo |
Japanilaiseen ruokaan kuuluu tietysti riisi, keitetty ilmava
riisi jonka keitossa en ole mikään asiantuntija mutta olen joitakin kikkoja
vuosien saatossa oppinut japanilaisilta ystäviltäni. Yksi mitta riisiä kohta
mittaa vettä suhteessa, siis yksi desi kuivaa riisiä ja vajat puolitoista desiä
vettä on hyvä suhde. Tällöin kaikki keitinvesi imeytyy riisiin eikä sitä
tarvitse valuttaa. Keskustelaan vilkkaasti pitääkö riisiä esiliottaa ennen sen
keittämistä vai ei, ja olen todennut että kummatkin tavat käy. Ruoka ei sisällä ollenkan laktoosia. Gluteenia ruoka taaas sisältää vähän riippuen mitä soijakastiketta käytät ruokaan, joten huomioi tämä ostaessasi soijaa jos olet keliaakikko. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämpimät ruoka-annokset
neljälle hengelle.
Yakitori
400 g kanaa tai lohta
Marinadi:
1½ dl soijakastiketta
1½ dl sakeeta
1 valkosipulinkynsi
1 cm tuoretta inkivääriä
Tarjoilukastike:
5 rkl soijakastiketta
5 rkl sakeeta
1 kevätsipuli
Lisukkeeksi:
keitettyä riisiä
20 cm tuoretta retikkaa
Viimeistelyyn:
Paahdettuja seesamin siemeniä
Mittaa kulhoon soija ja sakee. Kuori inkivääri ja
valkosipuli. Raasta inkivääri kulhoon ja hienonna valkosipuli ja lisää se
marinadiin. Sekoita. Leikkaa kana tasakokoisiksi parin sentin kokoisiksi kuutioiksi
ja lisää marinadiin. Sekoita, peitä tiivistä muovilla ja pane viileään
maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli seuraavaan päivään. Liota
bambuvartaat puolituntia kylmässä vedessä. Ota kana ulos jääkaapista tunti
ennen sen kypsennystä jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi. Pujottele
kana vartaisiin ja grillaa kana kypsäksi kuumalla hiilloksella. Sivele kanaa
marinadilla ja käännä vartaita jotta kana kypsyy tasaisesti ja saa kauniin
paahtuneen pinnan, koko grillauksen ajan. Kana on kypsää noin viidessä
minuutissa jos hiillos on tarpeeksi kuuma.
Annosten kokoaminen:
Keitä riisi valmiiksi. Huuhtele kevätsipuli ja anna sen
kuivua kokonaan. Leikkaa sipuli puolen sentin renkaiksi. Sekoita kulhossa sakee
ja soijakastike ja lisää sipuli. Anna tekeytyä sen ajan kun kanaa grillataan. Kuori
retikka ja raasta se hienosti. Asettele varras tai pari lämpimälle lautaselle,
ja lusikoi tarjoilukastiketta päälle, ripottele päälle seesamin siemeniä. Lisää
viereen keko retikkaa. Annostele riisi omaan kulhoonsa tai vartaiden viereen
lautaselle.