Kesän uusista perunoista valmistettu lämmin perunasalaatti
jossa rapeita fenkolisuikaleita, vihreää kevätsipulia, suolaisia kapriksia sekä
kesän tilliä piparjuurella ryyditettynä. Uusia lämpimiä perunoita tillillä,
basilikalla sekä kapriksilla maustettuna. Nopea ja vaivaton lisuke kesän
grillirientoihin, perunasalaatti jonka voit tarjoilla sekä lämpimänä että
kylmänä lisukkeena.
Kesään kuuluu uudet perunat, ja nyt kun uudet perunat
ovat parhaimmillaan on miellä niitä on
viime aikoina syöty tavalla jos toisellakin. Sen perinteisin lämpimän keitetyn
uuden perunan lisäksi lämmin perunasalaatti uusista perunoista on ollut hitti
tämän kesän viileinä päivinä. Tässä tarjoilin sen kylmän paahtopaistin kanssa.
Parasta tässä salaatissa on että sen on yhtä maukasta lämpimänä kuin jo
jäähtyneenä, joten sitä voi valmistaa isomman satsin ja antaa lopun jäähtyä ja
syödä seuraavana päivänä jolloin ei tarvitse panostaa sen enempää
ruoanlaittoon.
Perunat maustumassa |
Uudet perunat kypsyvät tuossa tuokiossa ja niiden kiehuessa
liedellä saat valmistettua salaatinkastikkeen, joka on koko jutun juju. Perunat
imevät itseensä kaiken kastikkeen maun ja tulos on aina parempi maustaa
lämpimät perunat kuin käyttää eilisiä kylmiä jo keitettyjä perunoita
perunasalaattiin. Tässä salaatissa on perunoiden lisäksi myös fenkolia sen
mukula muodossa jotta salaatissa olisi muutakin kuin vain pehmeitä raaka-aineita,
fenkolista salaatti saat hieman puruvastetta ja sitä on miellyttävämpää syödä.
Tilli kuuluu uusien perunoiden kanssa kesällä, ja
kapriksista salaatti saa hieman syvyyttä ja samalla suolaisuutta. Kastike on
tavallinen ranskalainen salaattikastike, vinaigrette jossa oliiviöljyä ja koska
salaatissa myös on kapriksia halusin tasapainottaa oliiviöljyn sekä kapristen
hivenen kitkerää makua lisäämällä mukaan myös ripauksen sokeria. Lisää
suolaisuutta kastike saa sardelleista jotka lisätään heti viinietikan ja öljyn
kanssa jotta ne saadaan haarukalla hienonnettua kastikkeeseen eivätkä ole
salaatissa paloina.
Tuoreesta raastetusta piparjuuresta salaatti taas saa
perinteisen pohjoismaalaisen potkun ilman mitään kaukomaiden tulista chiliä ja
piparjuuri tuleekin hyvään tarpeeseen jos tarjoilet tätä perunasalaattia
viileänä kesäpäivänä. Raasta piparjuuri salaattikastikkeen sekaan vasta aivan
lopussa kun olet jo lisännyt kuumat perunat ja antanut niiden maustua pari,
kolme minuuttia jotta voi itse tarkistaa salaatin maun ja jottei siitä tule
liian tulista.
Kapriksia, tilliä, kevätsipulia |
Kastikkeessa on vaaleaa balsamietikkaa jottei tumma tahraa
salaatin kaunista väriä rumaksi. Salaatti säilyy jääkaapissa tiivistä muovilla peitettynä
kulhossaan pari, kolme päivää. Tämän jälkeen sen maku alkaa jo mielestäni kärsiä
liikaa mutta se on vielä syötävää tämänkin jälkeen, noin viitisen päivää jos
koko ajan kylmässä jääkaapissa säilytettynä. Jos salaatti on jääkaapin ulkopuolella
tarjolla, lyhenee sen säilyvyys joten älä valmista liikaa perunasalaattia etukäteen.
Ja tässä jujuna on ne uudet juuri keitetyt perunat jotka imevät itsensä täyteen
makua. Kylmänä tämä perunasalaatti on oivallista ruokaa kesän helteillä juuri
sen paahtopaistin kera.
Paahtopaistin valmistat helposti reseptini paahtopaisti
mukaan ja voit myös kokeilla reseptiäni routapaisti jos paremmin pidät
hirvenlihasta tai perinteinen perunasalaatti majoneesikastikkeessa jos mieluummin
haluat sellaisen. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lounassalaattia
paahtopaistin tms. kanssa neljälle ruokailijalle.
Lämmin perunasalaatti
500 g uusia perunoita
1 fenkoli
1 nippu tilliä
3 rkl kapriksia
5 oksaa basilikaa
2 kevätsipulia
2 sardellifileitä
2-3 cm tuoretta piparjuurta
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria
Pese perunat huolellisesti ja harjaa ne jos sille on
tarvetta. Keitä perunat kypsiksi miedosta suolatussa vedessä. Huuhtele fenkoli
ja leikkaa siitä ohuita viipaleita poikkisyin. Pane fenkolin viipaleet isoon
kulhoon runsaaseen kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi jotta se rapeutuu. Huuhtele
kevätsipulit, tilli ja basilika huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa
lävikössä. Pane sardellit salaattikulhoon ja lisää balsamietikka ja oliiviöljy.
Hienonna sardellit kastikkeen sekaan ja sekoita kaikki tasaiseksi kastikkeeksi.
Valuta kaprikset suolavedestä ja lisää ne salaattikulhoon, voit hienontaa niitä
jos ne ovat hyvin isoja. Irrota basilikanlehdet varsista ja kääri ne
kääryleeksi, leikkaa lehdet leikkuulaudalla hienon hienoiksi suikaleiksi.
Leikkaa myös tilli hienoksia ja lisää se basilikan kanssa kulhoon. Leikkaa
sipuli noin puolen sentin renkaiksi ja lisää kulhoon. Sekoita kaikki ainekset
keskenään. Valuta fenkolista vesi ja lisää sen kulhoon. Valuta myös perunoista keitinvesi
lävikössä ja lisää ne heti salaattikastikkeen sekaan. Sekoita ja anna niiden
maustua viitisen minuuttia. Kuori piparjuurta ja raasta sitä noin sentin verran
salaatin sekaan. Sekoita ja tarkista salaatin maku. Lisää piparjuurta jos se
sitä mielestäsi tarvitsee, ja mausta salaatti myös lisäsuolalla jos se sitä
tarvitsee, sekä vasta rouhitulla mustapippurilla. Muista myös lisätä ripaus
sokeria jos salaattikastike mielestäsi on liian kitkerää. Sekoita ja tarjoile
lämmin perunasalaatti heti.