Mamman mahtava perinteinen mustikka piirakka, mustikoita pehmeässä
kardemummalla maustetussa pullataikinassa. Perinteinen vanhan ajan
mustikkapiirakka jonka muistan lapsuudestani.
Sekä tuoksu että ruoka ja sen maku lennättää nopeasti mielen
kepeillä siivillä aivan toiseen aikaan ja paikkaan kuin missä sitä itse fyysisesti
milloinkin on, ja tämä mamman perinteinen mustikkapiirakka lennättää minut
mamman ja papan kesämökille siinä samassa silmän räpäyksessä kun sen kirpeän
herkullisen mustikan maun ja pehmeän kardemummaisen pullan suihini saan. En
tiedä on hyvä vai huono asia että hetkessä muutun aikuisesta naisesta mamman
pikku tytöksi, mutta näin asian vain on.
Mökillä kasvoi metsä täynnä mustikoita
ja siellä vietettiin pitkän tuntuisia hetkiä jolloin sekä suu että sormet
värjääntyivät mustikoista ennen kuin mustikoita oli saatu tarpeeksi piirakkaan.
Puolisolla on tapana kerätä mustikoita piirakoihin, ja jo hänen äitinsä joutui
aikoinaan leipomaan mustikkapiirakkaa kun poika oli käynyt metsällä näin
kesällä.
Pojan tavat eivät ole muuttuneet vaikka useimmiten nykyään olen itse
mukana mustikkametsässä, yllättää hän minut edelleen toisinaan keräämillään
tuoreilla metsämustikoilla vaikka olen nyt jo tietoinen tästä oireesta ja tänä
vuonna oli mamman perinteisen vanhan ajan mustikkapiiraan vuoro. Ja voin sanoa
että se maistuu aivan kuin mamma olisi sen itse leiponut.
Metsämustikat |
Piirakkapohjan pullataikinassa käytetään voisulaa mutta voit
halutessasi korvata sen öljyllä esimerkiksi rapsi- tai auringonkukkaöljyllä. Jauhojen
menekki riippuu vähän kerrasta toiseen miten vanhoja jauhot ovat jne. mutta
pidä kuitenkin taikina löysempänä kuin pullia leipoessa jottei siitä tule liian
kuivaa.
Taikinan määrä voi olla hieman iso, mutta samalla vaivalla saat leivottua myös korvapuusteja tai pullapitkon ylijääneestä taikinasta samalla taikinalla. Mustikkapiirakan päälle voi halutessaan tehdä ylijääneestä pullataikinasta ristikon, joka myös sivellään rikki vispatulla kanamunalla kuten piirakan reunatkin.
Taikinan määrä voi olla hieman iso, mutta samalla vaivalla saat leivottua myös korvapuusteja tai pullapitkon ylijääneestä taikinasta samalla taikinalla. Mustikkapiirakan päälle voi halutessaan tehdä ylijääneestä pullataikinasta ristikon, joka myös sivellään rikki vispatulla kanamunalla kuten piirakan reunatkin.
Tässä käytän tavallisia vehnäjauhoja ja puolet Speltvehnää
joten pulla on pähkinäisemmän makuista kuin pelkästään tavallisilla vehnäjauhoilla.
Piirakassa on sekä gluteenia sekä laktoosia maidon ja voin muodossa. Jos sinulla
on ongelmia laktoosin suhteen voit hyvin korvata voin ja maidon
laktoosittomilla tuotteilla, ja keliaakikolle mustikkapiirakka sopii kunhan
käytätä gluteenitonta jauhoseosta. Huomaa että pullataikina sivellään
kananmunalla joten se ei sovi vegaaneille tai kasvissyöjille.
Mustikat mehustuvat uunin lämmössä ja mehustuvat joten
meillä lisättiin aina vähän perunajauhoja marjojen sekaan jottei mustikkamehu
valu liikaa piirakan reunojen yli. Tämä koskeen varsinkin pakastemustikoita jotka
ovat tuoreita metsämustikoita kosteampia joten jos valmistat tämän
mustikkapiirakan pakastemustikoista voit käyttää tuplan määrän perunajauhoja
täytteeseen.
Sokerinmäärä on suhteellisen pieni, koska mustikka on niin kivan
kirpakkaa syötävää, joten jos pidät makeasta paremmin, tuplaa reseptin
sokerimäärä. Makeutusaineena voit käyttää tavallista taloussokeria,
ruokosokeria tai jopa Muscovadoskeria tai fariinisokeria. Sekoita vain sekä perunajauhot
että sokeri hyvin marjojen kanssa keskenään ennen täytteen leivittämistä
piirakka pohjalle. Oman lisäykseni tähän reseptiin on vaniljasokeri, jota tähän
aina käytän, toinen vaihtoehto on raastaa yhden sitruuna kuori mustikoiden
sekaan.
Voit myös kokeilla reseptejäni mustikkagalette sekä kesän ensimmäinen mustikkapiirakka jos pidät mustikoista ja mustikkapiiraasta. Tällä reseptillä
saat koko uunipellillisen vanhan ajan perinteistä mustikkapiirakkaa jossa kardemummalla
maustettu pehmeä pullataikinapohja. Piirakka säilyy hyvin huoneenlämmössä pari,
kolmekin päivää tiivistä muovilla peitettynä. Oikeastaan piirakka on
parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä kun mustikka on saanut vähän tekeytyä,
tai toisaalta en ole ihan varma onko piirakka parempaa kuin juuri vasta
uunilämpimänä.
Mamman mahtava mustikkapiirakka
Pullataikina:
1 kananmuna
25 g hiivaa
2 dl sokeria
1-2 tl kardemummaa
800 g -1 kg vehnäjauhoja
1 tl suolaa
5 dl maitoa
2 dl voisulaa
1 kananmuna sivelyyn
voita pellin/vuoan voiteluun
tomusokeria viimeistelyyn
Mustikkatäyte:
2 l mustikoita
4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
Perkaa mustikat lehdistä ja koivun siemenistä. Sulata voi
miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää maito voin sekaan kun se on sulanut ja
lämmitä käden lämpöiseksi. Murenna hiiva isoon taikinakulhoon sokerin ja suolan
kanssa ja kaada voi-maito seos päälle ja sekoita hyvin kunnes kaikki hiiva on
liuennut siihen. Lisää noin puolet jauhoista ja sekoita taikinaa kunnes se on
kimmoista ja helposti irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja jos taikina on
liian löysää, sen pitää olla saman tuntuista kuin tavallisen pullataikinan,
muttei ihan yhtä kuivaa ja kovaa. Anna taikinan nousta puoli tuntia puhtaalla keittiöpyyhkeellä
peitettynä. Ota taikina jauhotulle pöydälle kun se on noussut valmiiksi ja
kauli taikinasta sopivan kokoinen pohja piirakallesi. Pidä taikina noin puolen
sentin paksuisena. Voitele uunipelti tai vuoka kevyesti pehmeällä voilla ja
levitä taikinapohja sille. Venytä taikina aivan reunoille asti. Pidä pohja ohuempana
keskeltä kuin reunoista mutta varo kuitenkaan sitä rikkomasta. Sekoita varovasti
marjoja rikkomatta mustikat sokerin, vaniljasokerin ja perunajauhojen kanssa
sopivan kokoisessa kulhossa. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja levitä se
tasaisesti piirakkaan. Pyöritä ylijääneestä taikinasta ohuita nauhoja ja pane
ne ristikkokuvioon piirakan päälle. Anna piirakan nousta puolisen tuntia taas
keittiöliinalla peitettynä. Vispaa muna rikki pienessä kulhossa ja sivele
pullasudilla munaseosta piirakkapohjan reunojen ja ristikon pullataikina pintaan.
Paista piirakka uunissa 200 asteen lämmössä 25–35 minuuttia, aina vähän riippuu
piirakan koosta ja uunistasi miten se toimii. Iso koko pellillinen piirakka voi
kestää jopa kolme vaatia kypsyä uunissa. Kypsennä piirakkaa kunnes se on saanut
kauniin kiiltävän kullan ruskean pinnan. Anna piirakan jäähtyä kokonaan vuoassa
ennen sen leikkaamista.