Italialainen yrteillä, oliiviöljyllä ja suolalla ryyditetty
pannuleipä, laiskan emännän valinta kesähelteillä, melkein aivan itsestään
tekeytynyt leipä.
Focaccia on maukasta eväsleipää retkille, sen
monikäyttöisyys piilee siinä että sitä voi leikata kahteen suuntaan ja saa
haluamansa kokoisia leipiä, tai viipaleita. Focaccia myös on helppoa leipoa,
vaikka sen nousemisaika on pitkä on sen vaivattomuus valttia ja sitä on helppo
leipoa isoihinkin juhliin isolla uunipellillä.
Focacciaviipale |
Leivon harvoin reseptin mukaan,
enkä sitä tälläkään kerralla tehnyt mutta tulos suhteessa työmäärään on hyvin
sopiva laiskalle emännälle, kun en kuumalla säällä halunnut viettää aikaa
leivän vaivaamisessa. Sekoitin taikinan ja levitin sen öljyttyyn vuokaan jossa
se sai nousta kolmeen kertaan, ja jokaisen kerran välissä käänsin taikinaa. Tuskin
tämä on se perinteinen Focaccian tekotapa muta minulle se käy laiskana emäntänä.
Nousstu Focaccia |
Useimmat reseptit Focaccia leipää varten käyttävät
kuivahiivaa, ja kuivahiiva on asia jota en osaa käyttää vaikka sitä olen
kokeillut monen monta kertaa jopa vierestä opastuksella taikinasta ei tule sellainen
kuin haluan sen olevan, siinä ei koskaan ole sitä oikeanlaista tuntumaa, joten
käytän edelleen vain tuoretta hiivaa. En tähän taikinaan edes lämmittänyt vettä
koska sää oli niin kuuma mutta käytin keitettyä jäähtynyttä (huoneenlämpöistä) vettä jonka sekaan sekoitin hiivan sokerin ja
jauhojen kanssa. Taikina on löysä, löysempi kuin tavallinen leipätaikina jotta Focaccia
itse saa valua vuoassa ja nousta. Tämän taikinan nousemisen ja sen kääntämisen
myötä leipään muodostuu isoja ilmataskuja ja huokosia.
Käännetty Focaccia |
Mausteet sirotelleen perinteisesti leivän päälle, minä taas
sirottelin niitä kerroksittain leivän kerrosten väliin, ja viimeistelin pinnan
sirottelemalla sen päälle vielä kerran suolaa. Leivän pinta myös yleensä
sivellään öljyllä ennen sen kypsennystä mutta tämän jätin väliin, koska
leivässä jo oli sen verran öljyä että se sai riittää. Ja vaikkei tämä leipä ole
mikään perinteinen Focaccia, oli se oikealla säällä juuri tarkoitukseensa
sopivaa helposti leivottavaa leipää joka periaatteessa itse tekeytyi uuniin
taikina kääntämisen ja maustamista lukuun ottamatta.
Mausteet Focaccian pinnalla |
Oliiviöljy tekee sen että leipätaikina valuu pitkin vuokaa
se ettei se tartu vuoan pohjaan kiinni, öljy myös edesauttaa ilmakuplien
muodostumista taikinaan. Sokeri tähän taikinaa tulee vain sen verran että se
edesauttaa leivän nousemista ja se käy loppuun eikä mausta leipää makeaksi,
leivän oli tarkoitus olla suolaista, ilmavaa ja helposti aikaan saatavaa
syötävää. Ja mikä se syötävä sitten oli, siihen palaan taas kun on sen aika. Taikina
saa nousta vuoassa ilman liinaa ja se paistetaan samassa vuoassa kuin se on
noussut. Saat tällä reseptillä yhden ison Focaccian tyyppisen leivän.
Focaccia
2 tl sokeria
10 g hiivaa
5 dl vehnänjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
3 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää sokeri ja kaada vesi
päälle. Sekoita kunnolla kunnes kaikki hiiva on liuennut veteen. Lisää jauhot
ja sekoita kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. Lorauta vuokaan oliiviöljyä ja
valuta öljyä joko kohtaan vuokaan. Kaada taikina vuokaan ja venyttele se käsin vuoan
reunoihin asti. Ripottele päälle hieman suolaa sekä kuivattua basilikaa ja
oreganoa. Anna leivän nousta noin n puoli tuntia. Käännä leivän oikea reuna
taikina päälle, ja tee samoin myös taikinan vasemmalla reunalle. Painele kaikilla
sormilla taikinaa reunoihin asti. Taikinanpintaa on tarkoitus jäädä
sormenjälkiä. Anna taas taikinan nousta puolisen tuntia. Käännä nyt taikinan
yläreuna sen päälle, tee sama sen alareunalle ja venyttele taas sormin
painelemalla taikinaa vuoan reunoihin asti. Ripottele päälle kevyesti suolaa ja
yrttejä ja anna taikinan taas nousta. Voit toistaa nämä vaiheet vielä pari
kertaa. Viimeisen nousemisen jälkeen leipä saan pannaan uuniin sitä
kääntämättä. Muista vain ripotelle suolaa viimeisen kerran leivän pintaan jotta
se jää suolaiseksi. Kypsennä Focacciaa uunissa 200 asteen lämmössä noin 30–45
minuuttia, aika vähän riippuen uunistasi sekä miten pienessä tai isossa vuoassa
leivän paistat. Mitä paksumpi leipä sitä pidempi paistoaika. Kumoa leipä
ritilälle vuoasta ja anna leivän sen jäähtyä siinä jotta se saa napakan pohjan
kauniiksi paahtuneen suolaisen pinna lisäksi.