Ihanaa tuoretta mansikkahilloa ympäri vuoden, nopasti valmistettua pikahilloa ja tuoretta mansikkaa
jälkiruokiin ja hilloksi. Voiko se olla totta ja miten sinäkin sitä saat.
Mansikkahillon reseptejä on jokaista kokkia kohden kymmeniä,
ja kaikki ovat variaatiota samasta asiasta, harvemmin tapaa uuttaa tietoa tai
tapaa valmistaa hilloa. Olen jo aikaisemmin hyödyntänyt soseuttamista marjojen
ja hedelmien sekä myös vihannesten kuten esimerkiksi kurpitsan sosetta, mutta
tämä on yleensä ollut niiden kypsentämisen jälkeen. Tämä taas on uusi tapa, ja
aivan loistava sellainen, ja sanoisin että kyllä marjatilan emäntä konstit osaa
mansikan viljelijä kun on.
Mansikat sokerissa |
Sain tämän reseptin, tai pikemminkin vinkin miten valmistaa
tuoretta majahilloa joka on tarjolla ympäri vuoden Yrjölän marjatilan
emännältä, joka taas vuorostaan oli se anopiltaan saanut, siis marjatilan
entiseltä emännältä tai pikemminkin eläkkeelle siirtyneeltä emännältä. Yrjölässä
tätä mansikkahilloa kutsutaan nimellä tuorehilloksi ja miellän sen hyvin
puolukkasurvoksen tyyppiseksi hilloksi, tuoreeksi hilloksi tai kypsentämättömäksi
marjasurvokseksi.
Ei hillon valmistus voisi olla helpompaa. Mansikat survotaan
sokerin kanssa ja pakastetaan, ja pakkasesta tulee ulos ”tuoretta”
mansikkahilloa, tai mansikkasurvosta ihan keittämättäkin ja sosetta voi heti
käyttää kunhan se vain on sulanut. Marjat voi soseuttaa niin tasaiseksi
soseeksi kuin haluaa tai jättää marjat vain karkeasti survotuiksi jolloin
hillossa on enemmän sattumia. Tätä sosetta voit käyttää jälkiruokiin ns. Coulis
kastikkeisiin. Coulis on soseutettua hedelmää, marjoja tai vihanneksia
kuten esimerkiksi jo kerran mainitsemani kurpitsasose. Coulis siivilöidään
jottei siinä ole mitään sattumia tai hedelmien ja marjojen siemeniä joten tällä
tavalla voit tehdä jo valmista mansikkacoulis'ta pakkaseen talven jälkiruokien
varalle.
Tuorehillo valmis pakastimeen |
Tämän saman mansikkasoseen voit myös myöhemmin keittää hilloksi jos
haluat, jolloin helposti saat mansikoita ja hilloa säilöön talveksi vaikkei sinulla olisikaan
tilaa jääkaapissa tai sinulla ei ole kylmäkellaria jossa hilloja säilyttää. Meillä
oli jonkin aikaa ennen viime syksyllä ostettua pakastinta juuri tämä pulma,
pakastin oli aivan täynnä, ja jääkaappi taas pursui erilaisista lasipurkeista
joissa oli mitä milloinkin.
Nytkyään suurin osa jääkaapin hillopurkeista on hävinnyt pakastimeen,
josta myöhemmin tarpeen tullen pyöräytän hilloa, tai pikemminkin keitän hilloa
jollen sitä nauti tuorehillona. Muista vain pakastaessa että jäätynyt ruoan
tilavuus aina kasvaa jäätyessään joten rasioita ei pidä täyttää piripintaan
vaan niihin on jätettävä tilaa soseen jäätymiselle. Pakastimeen mahtuu paremmin mansikkasosetta tai coulis’ta jota
voi käyttää sinänsä jälkiruokiin.
Steviaa |
Tässä on nyt tavallaan kaksi eri mansikkahilloa samassa, sekä raaka
tuorehillo tai survos, sekä perinteinen tavallinen hillo joka keitetään tästä raasta
tuorehillosta. Jos haluat keittää tuorehillosta perinteistä keitettyä
mansikkahilloa kiehautat vain sokerin ja marjat kattilassa ja kaada hillo
huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin. Anna hillon jäähtyä kokonaan ennen
kuin siirrät sen jääkaappiin jossa se säilyy tavallisen hillon ajan. Avaamattomana
noin vuoden ajan seuraavaan satokauteen, puolisen vuotta huoneenlämmössä
auringonvalolta suojattuna ja avattuna viikon pari korkeintaan kuukauden vähän
riippuen sokerin määrästä. Ja jos mieluummin haluta valmistaa perinteistä mansikkahillo
kannattaa sinun kokeilla mamman mansikkahilloa.
Mistä pääsenkin sujuvasti makeutukseen joka tässä hillossa
onkin jo kiinnostavampaa. Koska nyt on kyse tuorehillosta, ei se säily
jääkaapissakaan kuin pari, kolme päivää vaikka se sisältäisi paljonkin sokeria.
Tämä johtuu siitä ettei hilloa keitetä, mutta, tässä hillossa voit itse
säädellä makeuden juuri sinulle sopivaksi ja oikeaksi. Sokeria voi olla paljon,
sokeria voi olla vähän, voit makeuttaa tämän hillon jopa Stevialla tai hunajalla tai olla
sitä ollenkaan sokeroimatta. Tuorehillo säilyy pakastimessa ja sulatettuna
kolmisen päivää. Halutessaan tarjoilu vaiheessa, tai kun soseesta keitetään perinteistä
hilloa voi siihen lisätä makua oman mieltymyksien mukaan, tähän sopii hyvin
esimerkiksi minttu, vanilja, sitruunaa tai appelsiinin kuori.
Marjatilan tuorehillo
1 kg mansikoita
200–500 g sokeria
Huuhtele marjat ja poista niistä tyvet. Anna marjojen
kuivahtaa. Soseuta mansikat sokerin kanssa ja siivilöi marjasose jos haluat
siitä coulis’ia jälkiruokiin. Kaada tuorehillo sopivan kokoisiin rasioihin,
muista jättää tilaa soseen tilavuuden kasvamiselle sen jäätyessä ja pakasta. Sulata
tuorehillo jääkaapissa yön yli ennen sen käyttöä.