Rapeaa paahdettua ankkaa kiinalaistyylisellä
luumukastikkeella rouskuvan rapean fenkolisalaatin ja uunissa kuorrutettujen
Duchesseperunoiden kera tarjoiltuna, lämmintä ruokaa viileille ja sateisille
kesäilloille terassilla sateensuojassa syötäväksi.
Tämä ruoka on saanut hieman vivahteita kiinalaisesta
tavasta maustaa ruokaa sekä luumukastikkeen, johon kuitenkin yhdistin hyvin ranskalaiset elementit lisukkeineen
sekä annoksen lautaselle asettelu. Ensinnäkin valmistin ankanrintaa kokonaisen ankan
sijaan, ja tarjoilin ankan kera Duchesse perunoita, uunissa kuorrutettuja perunakuorukoita
joita voi valmistaa pakkaseen etukäteen ja kuorruttaa ja lämmittää uunissa kun
niille on tarve. Helpoiten valmista Duchesseperunat reseptini kalagratiini
mukaan jossa olen asian selittänyt.
Tuoreet luumut |
Duchesseperunat
Huomaa vaan että Duchesseperunat valmistetaan vanhoista perunoista joista voi tehdä perunamuusia, ne eivät onnistu kesän uusista perunoista. Uusista perunoista tulee vain liisteriä jos niitä lähtee soseuttamaan. Duchesseperunoiden ohjeen läyät reseptistäni kalagratiini. Tämän lisäksi annoksessa on fenkoli ja Rucolaa salaatissa, ainoastaan se tapa käyttää luumukastiketta sekä ankan maustamistapa ovat kiinalaisia.Fenkolisalaatti |
Käytin tähän kuitenkin kotitekoista luumuhilloa, ja
tähän kannatta ehdottomasti käyttää luumuhilloa valmiin luumukastikkeen
sijaan jota kaupoista löytyy, maku ei ole verrattavissa kun valmistat kastikkeen itse ja voit itse
nyt kesällä hyödyntää luumut ja keittää niistä tonkanpavuilla maustettua
luumuhilloa. Jollei sinulla ole tonkanpapuja voit keittää aivan tavallisen maustamattoman
hillon ja käyttää sitä tähän, tonkanpavut vain anatavat tälle pienen oman sävyksen mitä ei mistään muualta saa.
Salaatin kikka on että leikkaa fenkolin ohuen
ohuiksi melkein läpikuultaviksi viipaleiksi poikkisyin, siis poikittain eikä
pituutta pitkin. Nämä ohuet viipaleet liotetaan kylmässä vedessä jotta niistä
tulee oikein rapeita ja saat tällä tavalla salaatista hyvän vastakohdan ankan
pehmeälle lempeydelle. Salaatin Rucolan määrä vähän vaihtelee vuoden mittaan riippuen miten isoja salaattiruukut tai niput ovat.
Ankan nahan viistot viillot |
Ankan valmistus
Ankka taas maustetaan viisimausteella, jonka resepti löytyy viimekesäisestä kirjoituksestani kiinalainen viisimauste. Ruoan vaikein vaihe taitaa olla ankanrinnan pinnan viillot, jotka eivät saa olla liian syviä. Älä leikkaa lihaan asti, vaan jätä ristiviillot vain pintaan. Tähän kannatta kuitenkin käyttää tarpeeksi terävää veistä, jotta homma hoituu. Viillot auttavat ankkaa maustumaan, viiltämisen jälkeen pintaan hierotaan mausteet ja rinta saa maustua vähintään neljä tuntia, kaikista mieluiten yön yli. Kääri ankka tiiviistä muoviin ja säilytä se jääkaapissa maustumisen aikana. Muista vain ottaa ankkaa ulos jääkaapista hyvissä ajoin, noin tunti ennen sen kypsentämistä jotta se ehtii temperoitua huoneen lämpöiseksi.Paahdettu ankanrinta |
Tästä pääsenkin asiaan, ankan rinnat voi joko
paistaa paistinpannulla tai grillata. Kumpikin käy, ja kun ankkaa on saanut
kauniin paahtuneen pinnan sen pannaan uuniin kypsymään valmiiksi jollei sinulla
ole mahdollisuutta kypsentää ankkaa loppuun asti matalammalla lämmöllä
grillissä kannen alla. Voit myös kokeilla reseptejäni appelsiiniankka, ankkaavihreillä pavuilla sekä jos ankkaa jää yli voit uusiokäyttää ja hyädyntää ankan tähteet herkullisessaa ankkabruschettassa.
Tällä
reseptillä riittää ankkaa neljälle lämpimänä ruokana, yhdestä ankanrinnasta
riittää vähän sen koosta riippuen kahdelle, kahdelle ja puolelle, joskus jopa
kolmelle ruokailijalle. Alkuruokanan tästä riittää noin tuplalle määrälle ruokailijoita.
Ankkaa luumukastikkeella
2 ankanrintaa
2 tl viisimaustetta
2 ankanrintaa
2 tl viisimaustetta
suolaa
maapähkinäöljyä paistamiseen
1 dl kalakastiketta
1-2 tl viisimaustetta
1-2 tl viisimaustetta
1 sitruunan mehu
Fenkolisalaatti:
1 iso fenkoli
1-2 ruukkua Rucolaa
1-2 rkl valkoviinietikkaa
2-4 rkl oliiviöljyä
merisuolaa
mustaa pippuria
Viimeistelyyn:
seesamin siemenöljyä
Ankka:
Taputtele ankanrinnat kuiviksi ja hiero viisimaustetta. Pane peitettynä jääkaappiin ja anna maustua yön yli. Ota filee huoneenlämpöön pari tuntia ennen paahtamista. Pane fileet kylmään valurautapannuun nahkapuoli alaspäin ja siirrä pannu kuumalle liedelle tai parilalle. Paahda kunnes osa rasvasta on sulanut ja nahka saanut rapean pinnan. Ruskista fileet myös toiselta puolelta. Nosta pannu pois kuumalta levyltä ja riippuen miten kypsää haluat ankan rinnasta, pane ankka uuniin kypsymään lisää tai kypsennä se loppuun matalammalla lämmöllä grillissä. Anna fileiden vetäytyä foliolla peitettynä noin 10 minuuttia. Viipaloi poikkisyin ohuiksi viipaleiksi.
Duchesseperunat:
Valmista Duchesseperunat ohjeen mukaan jonka
löydät reseptistäni kalagratiini.
Luumukastike:
Pane luumuhillo pieneen kattilaan ja kuumenna
kiehuvaksi. Lisää kalakastike ja mausteet ja keitä hiljalleen vielä minuutin
verran. Sekoita sitruunanmehu joukkoon ja ota kattila pois liedeltä. Pidä
kastike kuumana.
Fenkolisalaatti:
Huuhtele fenkoli ja leikkaa siitä ohuita
suikaleita. Pane kaikki suikaleet likoamaan runsaaseen kylmään veteen kulhoon.
Anna fenkolin olla siellä viitisen minuuttia, jopa varttitunti. Huuhtele Rucola
ja anna sen kuivahtaa. Valuta fenkolista kaikki vesi ja anna senkin kuivahtaa.
Sekoita kulhossa valkoviinietikkaa ja oliiviöljyä. Mausta salaattikastike vasta
rouhitulla mustapippurilla ja suolalla oman makusi mukaan. Lisää vasta juuri ennen tarjoilua fenkolisuikaleet ja Rucola ja sekoita kaikki kunnolla keskenään kunnolla.
Vadille tarjolle asettelu:
Paloittele ankka leikkuulaudalla ja asettele tarjoiluvadin keskelle ja lusikoi päälle kuumaa luumukastiketta. Viimeistele ankka ripottelemalla seesamin siemenenöljyä ankan päälle ja asettele ankan viereen tarjottimelle Duchesseperunat. Kaada loppu luumukastike kastikekannuun ja tarjoile ankka heti vadilla josta jokainen ruokailija voi itse ottaa ruokaa omalle lämpimälle lautaselleen rapean fenkolisalaatin ja lopun kastikkeen kanssa.
Paloittele ankka leikkuulaudalla ja asettele tarjoiluvadin keskelle ja lusikoi päälle kuumaa luumukastiketta. Viimeistele ankka ripottelemalla seesamin siemenenöljyä ankan päälle ja asettele ankan viereen tarjottimelle Duchesseperunat. Kaada loppu luumukastike kastikekannuun ja tarjoile ankka heti vadilla josta jokainen ruokailija voi itse ottaa ruokaa omalle lämpimälle lautaselleen rapean fenkolisalaatin ja lopun kastikkeen kanssa.
Viinisuositus: Lindemans Bin 65 Chardonnay valkoviini.