Hurmaavan vaalean punaista horsmankukkamehua, villistä maitohorsmasta
valmistettua loppukesän herkullinen janonsammuttaja, mehua rentun ruususta, tai vaihtoehtoisesti horsmankukkahyytelöä. Kesän kaunein villiyrtti kätevästi
säilöttynä pulloon mehun muodossa tai lasipurkkiin horsmahyytelön muodossa.
Rentun ruususta mehua
Viime vuonna käsittelin voikukankukinnosta valmistetun voikukkamehun joten tänä vuonna on vuorossa horsmamehu joka valmistetaan horsman kukista. Horsma on puolison lempikukka ja sitä meillä on kasvatettu jopa parvekkeella kun jokin vuosi sitten orvokin mukana kylkiäisenä sellaisen saimme ruukkuun. Sinä vuonna olimme kaikki enemmän kiinnostuneita kyseisen horsman kasvamisesta kuin kyseisestä orvokista tai muista parvekkeen kukista ja valitettavasti horsma ei jäänyt henkiin silloisen erittäin kylmän talven takia. Muuten meillä olisi edelleen rentun ruusua kasvamassa parvekkeelle. Yksi pariisilainen ystävätär on hyvin kateellinen kun meillä täällä pohjoismaissa kasvaa villinä horsmaa, hän on erityisen tykästynyt kyseiseen yrttiin. Hän käyttää horsman uutetta luontaislääkeissään ja hän käy sitä vuoden, parin välein aina keräämässä talteen.Rentun ruusu |
Horsman käsittely
Horsman kukinta on nyt parhaillaan ja sitä kasvaa hyvin avohakkuilla mutta älä kerää mitään villiyrttejä joita aiot syödä isojen teiden, rautateiden tai kaatopaikkojen läheltä vaan etsi jokin paikka vähän kauempaa. Sinun kannatta myös lukea tekstini luonnon yrtit ja sienet talteen joka käsitteleen sitä miten luonnon yrttien keräämisen ja saaminen talteen. kerätä luonnon yrttejää ja saada ne talteen.Kerää vain kukat, varsia ei tähän tarvita ollenkaan. Horsma kannattaa mieluiten kerätä kuivana pilvisenä päivänä. Aurinkoisena päivänä kukat nuutuvat pian, mutta tämäkin käy. Kerää kukat mieluummin paperipussiin tai koriin kuin muovipussiin. Kukat on heti käsiteltävä ja keitettävä mehuksi, ja sen myötä hyytelöksi, ne eivät kestä seuraavaan päivään samoin kuten ei voikukkakaan. Kerää vain auenneita kukkia ja pane kotiin tullessasi kukat haaleaan veteen likoamaan jossa kaikki niissä olevat hyönteiset lentävät pois. Tämä kannatta mieluiten suorittaa ulkona jottei keittiösi täyty pakoon pyrkivistä pienistä hyönteisistä jotka pahassa tapauksessa pesivät huonekasveissasi ja voivat saada niissä pahaa tuhoa aikaan.
Aitoa sitruunaa
Sitruunamehu on tässä säilöntäaineena, mutta se luovuttaa mehulle myös hieman omaa makuaan. Mehu säilyy kauniin pinkkinä noin puolisen vuotta kunhan säilöt sen huolellisesti puhdistettuihin ja steriloituihin lasipulloihin. Jos halut että mehusi säilyy pidempään kannattaa siihen lisätä säilöntäainetta jossain muodossa kuten esimerkiksi sitruunahappoa, bentsoehappoa tms. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että säilöntäaine aina muuttaa mehun makua. En toistaiseksi vielä ole kokeillut mehun pakastamista, mutta sen pitäisi säilyä hyvänä samalla tavalla kuten muutkin pakastetut mehut. Muista vain pakastaessasi mehua jättää sille tilaa. Jäätynyt mehu tarvitsee suuremman tilan kuin nestemäinen horsmamehu.Horsmankukka boolia |
Käytä tähän tuoretta aidosta sitruunasta puristettua mehua valmiin
muovisitruunamehun sijaan. Tässä ei välttämättä ole niin tärkeää käytätkö
Luomua vai tavallista sitruunaa koska sen kuorta ei käytetä, mutta
sitruunakuori kannatta kuitenkin ottaa talteen ja kuivata myöhempään käyttöön,
joten se Luomusitruuna olisi kuitenkin parempi vaihtoehto. Älä unohda pestä
sitruunaa jos ota sen kuoren talteen oli se sitruuna sitten Luomua tai ei.
Horsmacocktaileja
Mehun sokerin määrä perustuu siihen miten makeaa mehustasi haluat, se myös edesauttaa mehun säilymistä. Lisää vettä mehuun kunnes se on tarpeeksi makeaa ja maistuu vielä horsmalle. Mehua voi hyvin myös käyttää drinkkeihin ja booleihin ja se sopii erittäin hyvin esimerkiksi vodkan kanssa. Loppukesän juhliin voit horsmamehusta ja vodkasta saat valmistettua uuden ja epätavallisen drinkin jota harva vielä on maistanut. Tavallinen vesi kannattaa tässä tapakusessa korvata jollain kuplivalla maustamattomalla kivennäisvedellä tai soodavedellä. Hormaasta voit myös valmistaa horsmasnapsia ja horsmankukkalikööriä.
Tällä samalla reseptillä saat myös hyytelöä kun käytät hyytelöimisäaineena
joko liivatetta tai hyytelösokeria, kolmantena vaihtoehtona taas on agar-agar joka
sopii myös vegaaneille. Lisää hyytelöimisainetta pakkauksen ohjeen mukaan. Hyytelö
säilyy kauniin pinkkinä noin jouluun asti, joskus jopa puolisen vuotta. Horsmamehu
menettää kauniin pinkin värinsä sen iän myötä, samoin kuin makunsa joka myös
ajan kanssa vaimenee.
Horsmankukkamehu
2 l horsmankukkia
½ dl sitruunamehua
5 dl vettä
300 – 600 g sokeria
Liota kukkia haaleassa vedessä jotta kaikki niissä piileskelevät
hyönteiset poistuvat. Valuta vesi pois siivilässä. Lisää kukat kattilaan veden
kanssa. Purista sitruunasta mehua ja lisää se kukkien sekaan. Keitä mehua miedolla
lämmöllä noin kymmenisen minuuttia, varttitunti kunnes väri on liuennut veteen.
Siivilöi kukat pois ja kaada mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja jatka keittämistä
miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes sokeri on kokonaan liuennut mehuun. Kuori
pinnalta kaikki siihen muodostunut vaahto joko reikäkauhalla tai isolla lusikalla.
Pullota mehu kuumana huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin. Sulje pullot
enne mehun jäähtymistä ja anna mehun jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrätä sen
viileään. Mehu säilyy hyvin pari kuukautta avaamattomassa pullossa
säilytettynä. Avattu mehu kannattaa juoda viikon sisään. Laimenna mehua kylmällä
vedellä oman makusi mukaan ja tarjoile se jäiden kanssa.