8. toukokuuta 2015

Philips Pasta Maker
Minuun otettiin yhteyttä Philipsin Pasta Makerin puolesta ja kysyttiin josko haluaisin kokeilla sitä, ja kaikki masiinat jotka helpottavat laiskan emännän laiskaa elämän tyyliä sopivat kernaasti kokeiluun.  

Aika on viime aikoina ollut kortilla ja yksityiselämä myllerryksessä (siitä asiasta enemmän toisessa postauksessa) joten sain vain valitettavan lyhyen ajan tutustua pastakoneeseen ennen tätäkään postausta joka sekin on jo paljon viivästynyt aikataulusta.

Kone toimitettiin tietenkin ohje- ja reseptikirjan kanssa, ja noudatin viime sunnuntaina päivällistä valmistaessa Pasta Makerin omaa ohjetta. Koneessa on kivan monta, jopa neljä eri suutinta pastan valmistukseen fettucinelle (toiselta nimeltään tagliatelli), penneille, pastalevyille sekä spagetille joille kätevästi löytyy oma säilytyslokeronsa pastakoneen alaosasta. 

Valitsin ensimmäisenä kokeilla koneen täydeltä tuplasatsin pastaa pinaattifettucinea kokojyvästä sattuneesta syystä. Mittasin kokojyvävehnäjauhot ja nesteet mittakuppien sijaan vaa’alla ja iskin jauhot koneeseen ja pinaattimehut munineen kokoon vispattuna jauhojen sekaan koneen ollessa käynnissä tietenkin unohtaen sen tärkeimmän asian josta itsekin aina jaksan joka kerta toitottaa kun on kyseessä leipomisessa, ja varsinkin leivän leipomisesta. 

Pinaatti kokojyvänauhapasta
Reseptien jauho määrät eivät aina päde riippuen mm jauhojen karkeudesta sekä iästä. Tuoreemmissa jauhoissa on enemmän kosteutta joten ne eivät välttämättä tarvitse yhtä paljon nestettä kuin vanhat jo pidemmän ajan kuivuneet jauhot.Tällä tarkoitan tässä sitä että varsinkin kokojyväjauhoissa voi olla suuria eroja. 

Ensimmäinen kokeiluni meni tyystin puihin, ei tullut pastaa, tuli kuivaa kokkareista kuivaa nauhaa.

Onneksi epäonnistuneet pastakikkareet eivät kuitenkaan menneet hukkaan. Iskin pinaattiset kokojyväkikkareet taikinakulhoon ja lisänesteenä hiivavettä ja sekoitin leipätaikinan. Leipä uuniin nostatuksen ja epäonnistuneen pastakokeilun tulos ei mennyt hukkaan vaan päätyi ruokapöytään kokojyväisenä pinaattileipänä.

Pasta Makerin irrotettavat osat taas käsitiskiin ja kuivumaan odottamaan uusia kokeiluja seuraavana päivänä. 

Pasta Makerin ohjeissa sanotaankin että jos pastataikina jostain syystä epäonnistuu, sen jauho ja neste suhteet ovat väärät kone ei toimi kuten pitää.

Mietin kuitenkin mitä tein väärin, ja tuli mieleen että minulla oli aivan tuoreita kananmunia.
Tuoreet kananmunat ovat hyvät pastaan, mutta liian tuoreet kananmunat, siis suoraan kanalasta, eivät. Tuoreiden kananmunien valkuainen on kumimaisempaa kuin vanhemman.

Joten jos sinulla on omia kanoja ja käytä niiden munia, tai ostat tuoreita ulkona vapaana kulkevien kanojen luomumunia anna munien olla kolmesta viiteen päivään kuten italialaiset suosittelevat ennen kuin edes yrität valmistaa niistä pastaa, tämä on asia josta jo mainitsin aikaisemmin pastareseptissäni Nokkos-Capellinia Gorgonzolakastikkeessa.

Ja ensimmäistä pastakokeilua seurasivat päivien kokeilut ja työläin työviikko pariin kuukauteen. Pastakone ei toimi oikein, ja totesin sen kerta toisensa jälkeen, pastakoneesta ulos tuleva ei ole pastaa, tai ei tule ulos koneesta ollenkaan.

Olen kokeillut valmistaa spagettia, Penneä, Tagliatellia tai fettucinea sekä Lasagnelevyjä.
Pastataikinaan on kokeiltu täysijyväjauhoilla, durumjauhoilla ja puolikarkeilla vehnäjauhoilla orjallisesti seuraten Pasta Makeria ohjekirjan reseptejä grammalleen. Olen nesteenä kokeillut munaa ja vettä sekä ainoastaan vettä ja muttei vieläkään kelvollista pastaa. 

Ja voin karvaalla kokemuksella sanoa ettei vikaan mennyttä pastataikinaa mitenkään voi pelastaa koneessa, vaan kannattaa poista taikina koneesta ja jatka käsin pastataikinan valmistusta. Meillä on viime aikoina ollut menekkiä jauhoille ja munille.

Kokeilimme puolison kanssa jopa voisiko koneen mahdollisesti koota väärin, eikä konetta ainakaan tältä näkymältä voi koota väärin osat eivät mene väärin paikalleen jollei käytä voimakasta väkivaltaa. 

Aloin jo todenteolla hermostua kun insinöörikään ei saanut pastaa aikaiseksi koneella jolla lapsenkin pitäisi osata tehdä pastaa, joten otin yhteyttä mainostoimistoon joka oli lähettänyt minulle pastakoneen. Kerroin ongelmastani kuvien kera ja parin päivän jälkeen sain vastaukseksi että Philipsin mielestä pasta oli liian kuivaa. Suositukseksi sain etten valmistaisikaan pastataikinaa grammojen mukaan, vaan koneen mukana tulleiden mittakuppien mukaan. 

Joten tämän jälkeen mittasin jauhot tarkalleen mittakuppien mukaan, ja vettä ja kananmunan lievästi ylläkanttiin ja sain ensimmäistä kertaa pastaksi kelvollisen näköistä penneä ulos koneesta.

Mutta, mielestäni kolmen minuutin vaivaus jonka kone tekee pienelle pastasatsille on liian lyhyt aika jotta taikina saa tarpeeksi sitkoa. Ohjekirjassakin sanotaan että pasta alkaa puristua ulos parissa minuutissa. Vasta taikinan vaivauksen lopussa jolloin taikinan loput tulvat ulos alkaa pasta olla sen näköistä kuin olisin edellyttänyt tämän hintaiselta koneelta. Tuplasatsilla joka vaivaa pastataikinaa 7 minuuttia Siskotkokkaa ruokablogin mukaan, saadaankin varmaan jo hieman kelvollisempaa pastaa. 


Totean että Philipsin Pasta Maker ei ole minulle se oikea. Enkä osaa kirjoittaa positiivisesti tuotteesta joka ei yllä vaatimuksiini.

Pastakone voi on kiva sille joka syö paljon pastaa, ja haluaa itse sitä valmista eikä pastan ulkonäöllä ole väliä.Pasta Makerilla valmistettu pasta ei pysy koossa yhtä hyvin kuin käsipelillä valmistettu, se on verrattavan epätasaista ja kokkareista ja tämä Pasta Makerilla valmistettu pasta toimii parhaiten kun keität sen viipymättä sen valmistuksen jälkeen. Se ei ainakaan parane odottamalla.

Pastakone valmistaa pastan puristamalla, ja tämä on hyvä kun on kyseessä esimerkiksi pennet tms. samantyyppiset pastamuodot.

Käsin veivattavalla pastakoneella saat itse valita pastan paksuuden. Philipsillä saat vain yhtä paksuutta.

Pasta Maker on myös suhteellisen suuri, kuten esim. espressokone, joten jos sinulla on pieni keittiö eikä enää kaappitilaa keittiökoneille kannattaa harkita mitä vempaimia karsia pois ennen kuin sijoitat pastakoneeseen.

Philipsin Pasta Makerin suurin vika on kuitenkin se etten sillä voi kaulita näkkileipää ohuen ohueksi, tai kaulita maailman herkullisinta piparkakkutaikinaa ja nyt harmittaa että innoissani saadessani uuden hienon pastakoneen annoin oman vanhan käsin veivattavan pastakoneen jo pois esikoiselle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...