17. marraskuuta 2014

Herkkutatticonfit
Tässä vähän sienisesongista myöhästynyt tattiresepti jonka lupasin mutta joka ajanpuutteesta viivästyi, ja pitkään. Metsästä löytyi tänä syksynä tavallist enemmän tatteja, varsinkin herkkutatteja joita meillä valmistettiin monella tapaa tällä kertaa öljyssä, oliiviöljyssä. Käytin tähän mausteena villinä kasvavaa kuivattua kangasajuruohoa mutta sen puutteessa voit korvata sen samalla määrällä timjamia, sekä kuivattu että tuore käy. Huomaa vain että tuoretta yrttiä tulee käyttää enemmän kuin kuivattua. 

Äläkä unohda suolaa, suolattomat sienet eivät oikein maistu millekään ja niistä puuttuu ihan selvästi jotain. Uunikypsennyksen aikana tateista poistuu nestettä jolloin ne voi säilöä öljyyn, tuoreet vettä sisältävät sienet taas alkavat käydä jos se panee öljyyn niitä mitenkään kypsentämättä. Sienet maistuvat parhaimmillaan haaleina joko sinällään lisukkeina tai salaateissa ja leipien päällä.
 
Tatticonfit'ia ja sipulihilloketta
Samalla tavalla voit kypsentää muitakin aromikkaita tatteja sekä sieniä kuten esimerkiksi suppilovahveroita, lampaankääpiä, orakkaita sekä haperoita. Öljynä voit oman makusi mukaan käyttää joko rypsi- tai oliiviöljyä.

Tällä tavalla valmistetut sienet eivät kuitenkaan oikein säily pitkään, tiiviissä steriloidussa lasipurkissa noin pari, kolme päivää korkeintaan viikon. Kylmänä sieniconfit taas ei oikein maistu. Sieniconfit’in voi kylläkin pakastaa, antaa sulaa hiljalleen vuorokauden jääkaapissa ja lämmittää uudelleen uunissa kunnes ovat taas lämpimiä. 

Tarjoilin tatticonfitia kanapeena drinkkien kanssa ja yhdistin tatticonfit’n ja hillotun sipulin jonka tällä kertaa olin säilönyt kotitekoiseen punaviinietikkaan. Hillotun sipulin reseptin löydät vuoden 2012 reseptien seasta. Ylijääneen öljyn voi siivilöidä huolellisesti puhdistettuun ja steriloituun tummaan lasipulloon ja käyttää mausteena esimerkiksi perunoille tai munakkaisiin samaan tyylin kuten tryffeliöljyä. Öljy säilyy jääkaapissa säilytettynä viikon, pari.

Sieniconfit herkkutateista

2 l herkkutatteja
4-5 dl öljyä
1 tl kuivattua kangasajuruohoa
1-2 tl hienoa merisuolaa

Puhdista sienet harjalla ja paloittele ne karkeasti. Lado sienet uunivuokaan ja kaada päälle rypsiöljyä. Pane vuoka uuniin 175 asteen lämpöön ja anna niiden kypsyä uunissa tunnin ajan.  Voit kypsennyksen aikana sekoittaa sienipaloja varovasti parisen kertaa. Anna kaiken nesteen kuplia pois, sienet eivät saa kiehua, öljyn pitää vain hienosti kuplia ja poreilla. Tatticonfit maistuu parhaimmillaan samana päivänä valmistettuna. Anna sienten jäätyä ja tarjoile ne lisukkeena lihalle tai leivän päällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...