18. syyskuuta 2014

Tattisatoa ja papuja parvekkeelta
Viime vuonna viljelin papuja äidin kasvimaassa. Tänä vuonna taas täytin parvekelaatikon pavuilla ja sain yllättävän suuren sadon, joten papujakin voi viljellä kerrostalon parvekkeella. 

Tungin parvekelaatikkoon viimevuoden kaikki ylijääneet pavut joita minulla oli, mustia ”Purple Queen” haricots papuja, vahapapuja, härkäpapuja sekä ruusupapuja joista ruusuavut toimivat parhaiten mustien papujen lisäksi ja tuottivat runsaammin satoa vaikka pavut olivat suosituksien vastaisesti kylvetty erittäin tiheään. 

Ruusupavut jotka tänä vuonna kylvin
Tässä parvekelaatikossa papuviljelyssä kuitenkin on omat niksinsä, kuten esim. että kannatta pitävät pavut kissojen nenän edestä ja että lisää laatikkoon tarpeeksi lannoitetta jo kylvämisvaiheessa jotta pavut jaksavat kasvaa. Laatikko kannattaa myös täyttää niin täyteen mullalla kun vain voi sen valumatta yliäyräiden, tai lisätä sitä kasvukauden aikana.
Papuja ilmestyy edelleen lisää vaikka kukkiminen alkaa jo pikku hiljaa olla hiipumassa ja kohta puoliin niistä tehdäänkin jo herkkuja ja osa ryöppäyksen myötä pakkaseen myöhempiin herkutteluhetkiin.

Tänä vuonna on ollut parhain tattivuosi kun koskaan muistan, osaksi se voi johtua siitä että aloitamme sienestyksen vasta elokuun lopussa, syyskuussa. Viime vuoden sienestykset jäivät vain yhteen kertaan kun puolison näkö oli huonontunut niin ettei löytänyt sieniä metsästä, tänä vuonna taas on sitten kiritty kaikki kiinni josta viime vuonna jäimme paitsi.

Osa tattisadosta
On puoliso käynyt yksin metsässä ja kantanut kotiin herkkutatteja, karvarouskuja ja kantarelleja koreittain minulle perattavaksi ja säilöttäväksi ja tatteja on nyt kuivattu useampia litroja ja sato on poikinut joitakin kivoja reseptejäkin kunhan nyt vain saisin ne tänne blogiin kirjoitettua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...