30. huhtikuuta 2011

Lämpimät sardiinivoileivät


Sardiinileivät, lämpimät juustolla kuorrutetut sardiinivoileivät suoraan uunista. Helppoa ja edullista tarjoiltavaa, iltamyöhään vaikka vapun aaton juhlien jälkeen nämä lämpimät sardiinivoileivät ovat herkullisia suolaisia ja pieniä herkkupaloja jos hiukoo ennen nukkumaan menoa, tai antamaan lisää polttoainetta jotta jaksaa yömyöhään jatkoilla.

Näitä syödessä minusta tulee 13-vuotias pikku tyttö. Meillä näitä syötiin usein illalla ennen nukkumaan menoa teen kanssa. Leivät eivät ole parhaimmillaan heti uunista tullessaan, vaan niiden pitää antaa jäähtyä hieman ennen niiden syöntiä. Niiden pitää olla uunissa tarpeeksi kauan jotta pohjaan muodostuu paahtunutta kohta leipään ja jos ne eivät saa vetäytyä vähän aikaa, ne eivät välttämättä pysy koossa.

Viimeksi ostin sardiinit tästä saksalaisesta halpaketjun kaupasta ja yllätyksekseni niissä oli jopa neljä sardiinia, joten ne riittävät hyvin neljään voileipään, enempäänkin jos on vähän säästeliäämpi kalan kanssa. Äitini ei ole emikään suuri ruotojen fani, joten meillä poistettiin ennen vanhaan sardiinin selkäranka ja sen suomut. Suomut ovat kuitenkin niin pieniä ettei tämä mielestäni ole välttämätöntä, sardiinit vain leivälle ja muusiksi haarukalla. Turhantarkkana voit ne poistaa. Älä käytä tähän voilevitettä, vaan tavallista voita ja vain hyvin vähän. Vain ohut kerros, muuten leivistä tulee ällöttävän pehmeitä kun niissä on liikaa rasvaa joka valuu leivänläpi voipaperille. Parasta on että voit valmistaa leivät etukäteen valmiiksi, säilyttää ne jääkaapissa muovilla suojattuna. Ne voi joko panna suoraan jääkaapista uuniin paistumaan, tai antaa niiden lämmitä huoneenlämmössä sen aikaa kun uuni lämpenee. Sardiinileivät sopivat myös kevyeksi lounaaksi jos tarjoat jotain salaattia niiden kera. Itse syön ne aina lämpiminä teekupposen kera kuten jo mainitsinkin, mutta olut sopii myös niiden kanssa, ja jollet innostu sardiinileivistä voit valmistaa lämpimiä kinkku voileipiä näiden sijaan.

Lämpimät sardiinivoileivät
1 prk sardiineja öljyssä
tomaattia
voita
juustoa
paahtoleipää
mustaa pippuria
suolaa

Pese tomaatit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Levitä leipäviipaleet voipaperille uunipellille. Voitele jokainen viipale kevyesti voilla ja sijoittele sardiini sen päälle. Soseuta sardiini leivälle haarukalla ja sijoita tomaattia sardiini päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele juustolla. Juusto voi joko olla raastettua tai vain juustohöylällä leikattua. Paista leivät uunissa 200 asteen lämmössä kunnes juusto on saanut kauniin ruskean värin, vähän uunista riippuen se kestää noin 15–20 minuuttia. Anna leipien jäähtyä vähän aikaa ennen niiden tarjoilua vihreän salaatin ja oluen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...