14. joulukuuta 2015

Jouluksi 2015 viinit Wolfbergeriltä

Meillä oli maisteltiin itsenäisyyspäivän perinteisen kalkkunaillallisen yhteydessä neljää loistavaa Alsacelaista viiniä Wolfbergerin viiniosuuskunnasta, emme pisteyttänyt viinejä vaan nautimme niistä ja mietimme miten ne voisivat sopia joulupöydän perinne herkkuihin.

Wolfberger La Louve Pinot Noir

Tämän syvänpunaisen ranskalaisen Alsacelaisen punaviinin rypäleet ovat käsin poimittuja.Viini on myös sitä erikoinen Alacelainen viini siitä että se valmistetaan Bourgognen tyyliin eikä Alsacelaisittain. La Louve sisältää vain Pinot Noir rypäleistä ja viini on saanut kypsyä tammitynnyreissä 8-10 kuukautta. Viini pirskahtelee vienosti, ja siinä maistuu mahtavasti tummia marjoja kuten karhunvatukka, mustikkaa ja hapankirsikka mutta myös karpaloa. 

La Louvessa on kivaa mausteisuutta ja vaikka siinä on tammea ei se kuitenkaan ole liian tanniininen vaan enemmän hedelmäinen ja kevyt. Se sopii joulupöydässä erittäin hyvin joulukinkun tai kalkkunan mutta myös kanan sekä hanhen kumppaniksi. La Louve Pinot Noir on oivallinen myös riistalintujen, vasikan ja lampaanlihan seuraksi ja se sointuu hyvin yhteen metsäsienien tai vaikkapa tryffelin ja juustojen kera. 

Tämä punaviini on valmistettu Pinot Noirista, rypäle jota käytetään samppanjan valmistukseen ja suosittelenkin sitä myös lohen ja muiden rasvaisten kalojen seuralaiseksi. Tarjoile viini 16 asteisena. La Louve Pinot Noir on yksi parhaimmista Alsacelaisista Pinot Noir viineistä joita olen tähän asti maistanut.


Wolfberger (W)3

Wolfberger W3 on moderni sekoitus Alsacen kolmea viinirypälettä, ja viinissä on Rieslingiä 50 %, Muscatia 30 % sekä Pinot Gris’tä 20 %. Maku on kivan päärynäinen ja yrttinen, tämä on aromaattinen Alsacelainen valkoviini josta mustan seljankukkaa  sekä hunajaisuutta.

Viini sopii oivallisesti salaattien ja kasvisruoan kera, valkoisen vähärasvaisen kalan, pikkusuolaisten sormisyötävien kera. Wolfberger (W)3 voit yhdistellä joulupöydässä valkoisen kalan kumppaniksi kuten esimerkiksi haukipateen kera. Se soveltuu myös kivasti aperitiiviksi sekä syksyn rapujuhliin.


Wolfberger Muscat

Myös tämän viinin Muscat rypäleet ovat käsin poimittuja. Tämä on kivan pirtsakka ja sitrushedelmäinen Muscat rypäleestä valmistettu valkoviini ja siinä on muscatille tyypillistä pyöreää suutuntumaa. 

Viini sopii kumppaniksi kanalle, tai kalkkunalle joulupöydässä, se sopii myös salaattien ja kasvisruokien kanssa. Wolfberger Muscatist on vastusta kanapeille, aperitiiviksi, pikkusuolaisille sormisyötäville ja keväällä oivallinen seuralainen lempeästi höyrytetylle valkoiselle parsalle. 

Tarjoile viini 8 asteisena mutta varo tarjoilemasta viiniä liian kylmänä, se ei silloin tule oikeuksiinsa ja maistuu oudolle.


Wolfberger Riesling-Pinot Gris

Tämä valkoviini sisältää 60 % Rieslingiä ja 40 % Pinot Gris’tä.  Se on kivan sitruksinen, jossa vähän greippiä, jonka seasta löytyy kivasti persikkaa sekä hunajaista makua, sekä kanelia ja pähkinöitä sen pohjavireessä. Viini saa kivan pirtsakkuutensa rieslingistä ja hedelmäisyyden Pinot Gris’iltä ja sopii oivallisesti mereneläville ja kalaruoille kumppaniksi. 

Se sopii mahtavan hyvin savustetun kalan kera, joten tarjoile tätä viiniä joulupöydässä kylmäsavustetun tai lämmin savustetun lohen kera. Se kestää myös hyvin kermaisia kastikkeita, ja sopii hyvin salaattien ja kasvisruokien, kanan ja kalkkunan kera sekä rasvaisen kalan kanssa unohtamatta japanilaista sushia.


Suuri kiitos Norexille tuotenäytteistä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...