26. elokuuta 2013

Tomaattinen Tomatiinicocktail
Tomaattivedestä valmistettu maustettu vodkatiini. Tämä on yksi vaihtoehtoinen tapa hyödyntää tomaatin fileoinnista ylijäänyttä tomaattien sisustaa ja siitä valunutta nestettä samalla tavalla kuin tomaattihyytelön valmistus. 

Tomaattimehun ja sen nesteenmäärä vaihtelee tomaattilajikkeiden myötä ja tähän kannatta käyttää vain sesongissa olevia ehdottomasti tuoreita punaisia tomaatteja. Tomaatin sisustoja saat kun fileoit tomaattia esimerkiksi keväiseen katkarapusalaattiin, katkarapucocktailiin tai aurinkokuivattuja tomaatteja varten.

Tomaattivesi

Tomaattivesi on helppoa valmistaa, joko teet se tomaatin käsittelyn sivutuotteena sen sisustasta tai kokonaisista tomaateista. Menettelytapa on aivan sama kuin reseptissäni tomaattihyytelö, kokonaiset tomaatit tai vain sen sisutan siemenet ja neste vain joko kahvifiltteriin tai tiheään harsokankaaseen valumaan yön yli jääkaappiin. Samalla kun tomaattivesi valuu sen sekaan lisätään Tomatiinicocktailia varten pari oksaa huolellisesti pestyä basilikaa sitä maustamaan ja näin saadaan helpolla tavalla vähän tavanomaisesta eriävä tomaattidrinkki, tomatiinicocktail. 
Keltainen tomatiinicocktail

Huomaa että tomaattiveden väri on kullan keltaista eikä punaista vain jos annat tomaattimehun hiljalleen valua itsekseen, puristamine aiheuttaa nesteen sameutumisen samalla kun sen muuttuu tomaatinpunaisen sakan myötä punaiseksi. Valmiin tomaattiveden kannatta antaa kirkastua jääkaapissa, ja jos vahingossa saat vähän sakkaa kaadettua drinkin sekaan värjää se sen vain punertavammaksi. Itse suonin vaalean keltaista tomatiinia ja varon punaista väriä, keltainen tomaatille maistuva drinkki on vaikuttavampi kuin punainen. 

Maku on aivan sama jos tomatiinissa on sakkaa joka on värjännyt sen punaiseksi kuin keltaisessa ilman sakkaa. Tomaattivesi ei säily hyvin, korkeintaan päivän, pari jonka jälkeen se saa ei toivotun sivumaun vaikka sitä säilyttäisi tiiviisti suljetussa pullossa. Tomaattiveden pakastaminen toimii aivan samalla tavalla kuin mehun pakastaminen. Tällä tavalla saat kokoon enemmän tomaattivettä kuin vain yhden cocktailin verran kun valmistat hienostunutta salaattia johon fileoit tomaatit. Tomaattivettä vain puhtaaseen steriloituun pulloon jossa tilaa tomaattiveden tilavuuden kasvaa sen jäätyessä, ja se sulatetaan hitaasti jääkaapissa ennen käyttöä. 
Kylmää tomaattivettä

Tomatiinicocktail on hienostunut ja erikoinen tervetuliaisdrinkki ja se on parhaimmillaan kun käytät siihen yhden osa vodkaa sekä kaksi osaa tomaattivettä. Tomaattivettä voit käyttää vieläkin enemmän (tai vodkaa suhteessa vähemmän) ja valmistaa laimeamman cocktailin jollet halua niin väkevää drinkkiä heti juhlien alkuun. 


Lasit cocktaileihin voit kätevästi joko jäähdyttää samalla tavalla kuin baareissa, täyttämällä ne piripintaan jäillä ja antaa niiden tulla huurteisiksi, tai panna lasit tunniksi pariksi pakastimeen jäähtymään jos niille on siellä tilaa. Ota lasit ulos vasta juuri ennen drinkin laseihin siivilän läpi kaatamista. Tällä reseptillä saat kaksi tomaattivedestä valmistettua tomatiinicocktail tai tomaattivesicocktailia.

Tomatiini

6 cl vodkaa
2 cl Noilly Prat
16–18 cl tomaattivettä
(2-3 tippaa Tabascoa)
viimeistelyyn:
tuoretta basilikaa
2 pientä kirsikkatomaattia
jäitä

Pese sekä tuore basilika että kirsikkatomaatit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Lusikoi cocktaillasit täyteen jäitä ja anna niiden jäähtyä viitisen minuuttia tai kunnes ne ovat aivan huurteisesta sameat. Mittaa sekoituslasiin vodka, Noilly Prat sekä tomaattivesi ja lisää sekaan pari tippaa Tabascoa jos haluat tulisen cocktailin. Täytä sekoituslasi jäillä ja sekoita kaikki kunnolla keskenään tähän tarkoitetulla pitkällä cocktaillusikalla. Tyhjennä cocktaillasit jäähdytysjäistä ja kaada siivilän läpi tomatiinicocktailia yhtä paljon kumpaankin kylmään lasiin. Viillä kirsikkatomaattien pohjaan noin sentin syvä viilto ja asettele tomaatit lasien reunoilla. Lisää cocktailin pinnalle kaunis basilikanlehtilehdyke ja tarjoile tomatiinicocktail heti jääkylmänä, se ei voi odottaa juojaansa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...