12. elokuuta 2013

Kesäkeitto pinaatilla
Nyt oman kasvimaan sadosta herkullinen kesäkeitto, tällä kertaa vanhan ajan versiona pinaatilla ryyditettynä. Keitto on ihanaa syötävää nyt kun ilmat ovat vähän viilentyneet ja sateitakin on luvassa joten sienimetsän antimia odotellessa, kesäkeitto pinaatilla.

Omaa pientä porkkanaa, uusia perunoita, sokeriherneitä paloissaan tai silvottuina erikseen ja ihanan herkullista valkoista kukkakaalia maitokeitossa. Kesäkeitossakin on monen monta eri versiota, meillä lapsuudessani kesäkeittoon käytettiin uusia perunoita, porkkanoita, kukkakaalia sekä herneitä mutta tämä pinaatilla ryyditetty kesäkeitto jonka löysin äidin kotitalouskoulukirjasta on hyvää vaihtelua sille tavalliselle kesäkeitolle. 

Voit tähän keittoon käyttää joko tuoretta pinaattia omasta maasta joka huuhdellaan ja lisätään keittoon nuutumaan, tai kokonaisena pakastettua pinaattia joka lisätään keittoon sen sulettua. Herneet voi lisätä kokonaisina sokeriherneinä tai irtonaisina herneinä. Sekä herneet että pinaatti kypsyvät nopeasti joten niitä ei kannata lisätä kuin vasta loppuvaiheessa maidon kanssa.

Kukkakaalia kesäkeittoon
Nestettä keitossa on noin puolet vettä ja puolet maitoa tai kermamaitoa. Nesteen kanssa ei saa pihistellä liikaa jotta keiton kaikki raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa. Keiton voi suurustaa Pinaattisen kesäkeiton voi suurustaa käyttämällä munan keltuaisia ja vehnäjauhoja kuten ehdotettiin äidin vanhassa koulukirjassa josta tämä versio on alkujaan tai olla suurustamatta. 

Suurusteena voit käyttää veteen sekoitettuja vehnäjauhoja jota lorautat keiton sekaan ja annat lämmetä kunnes keittoa on tullut paksummaksi. Tämä kestää noin viitisen minuuttia jonka jälkeen jauhot ovat kypsyneet eivät enää maistu ”jauhoisille”. Alkuperäisessä reseptissäni keittoon lisättiin myös yksi kananmunan keltuainen suurustamaan sitä. Keltuaisen lisäämisen jälkeen keittoa ei enää saa keittää jottei se juoksetu keltuaisen tullessa liian kuumaksi. Keltuainen lisätään vain keittoon jauhojen lisäksi tai niiden sijasta ja sekoitetaan sen sekaan miedolla lämmöllä kunnes keitto on paksuuntunut.

Pesemättömät ja harjaamattomat keltaiset porkkanat
Huomaa että kourallinen on suhteellinen määrä ja pienellä naisella tämä kourallinen on sama kuin isolla raavaalla miehellä olisi noin puolikas kourallinen.

Tämä keitto sopii myös hyvin 5:2 paastoon kunhan vain punnitset kaikki raaka-aineet ja käytät kevyt tai rasvatonta maitoa keittoon jolloin koko perhe syödä samaa keittoa vaikka äiti ja isä, tai vain jompikumpi paastoaa 5:2 paastodieetin mukaisesti. Tällä reseptillä saat kesäkeittoa pinaatilla neljälle hengelle.

Pinaattinen kesäkeitto

1 pieni kukkakaali
kourallinen pieniä porkkanoita
kourallinen uusia perunoita
½ l tuoreita herneitä palkoineen (tai 2 dl silvottuja herneitä)
½ l tuoretta pinaattia
ripaus raastettua muskottipähkinää
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
ripaus sokeria
6 dl vettä
6 dl maitoa (tai kermamaitoa)

Huuhtele ja pese vihannekset huolellisesti, harjaa perunat ja porkkanat huolella. Paloittele kukkakaali pienempiin paloihin, halkaise isot perunat ja paloittele porkkanat jos ne ovat jo isoja. Pane perunat, kukkakaali ja porkkanat kattilaan. Lisää vettä kunnes ne nippa nappa peittyvät ja keitä ne kypsiksi. Älä lisää vielä suolaa, se lisätään vasta keiton lopussa jottei maito juoksetu.  Lisää kattilan maito, herneet sekä pinaatti ja keitä neste ylös kiehuvaksi: anna keiton kiehua peri, kolme minuuttia kunnes pinaatti on nuutunut keiton sekaan. Raasta keiton sekaan noin kolmas osa teelusikallinen muskottipähkinää ja mausta keitto oman makusi mukaan suolalla, valkopippurilla sekä ripauksella sokeria. Tarjoile kesäkeitto heti lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...