13. huhtikuuta 2015

Kefiirisämpylät
Kerroin viime viikolla ohutleivästä ja sen muunneltavuudesta, miten samalla perusreseptillä saat vaivattomasti vaihdeltua leivän makua eri nesteillä sekä jauhoilla. Mutta se ei olekaan tämän ohutleipäreseptin erinomaisuus, vaan se muuntuu vieläkin enemmän.
Mainitsin ohutleipäreseptissä että taikinan voi tehdä jo valmiiksi edellisenä päivänä ja antaa sen tekeytyä jääkaapissa hyvin muovilla peitettynä. Ja unohtaa sinne.

Asumme nykyään puolison kanssa kahdestaan ja jälkikasvu tulee sunnuntaisin kolmelta syömään, tai ei aina tule, mutta se ei vaadi mitään ilmoitusta, vaikka se olisikin kohteliasta. Olen useimmiten olen jo päivää tai parikin päivää ennen päättänyt mitä teen sunnuntaiksi. Ja ohutleipä oli yksi. Tein taikinaa koko perheen tarpeiksi jääkaappiin. Mutta jäimmekin sunnuntaina kahden kesken ja taikina unohtui sinne kylmään ja löysin sen vasta seuraavana aamuna.

Vesikefiirillä leivotut sämpylät
No ei hätä, tietenkin leipätaikinasta pitää leipää leipoa. Sattui vain oleman syntymäpäiväni ja laiska emäntä oli vieläkin laiskemmalla tuulella periteisen samppanja-aamiaisen jälkeen, kun olin viime aikoina myös kaulinnut liikaa ohuen ohutta ja loppupäässä vähän huolimattomammin paksumpaa ja muodotonta ohutleipää joten pyöritinkin taikinasta tasakokoisia pyöreitä pullia, jotka asettelin pellille leivontapaperille, lyttäsin ne litteämmiksi sämpylöiksi ja jätin ne tunniksi pariksi siihen keittiön pöydälle liinan alle nousemaan.

Joten, yllätys, yllätys tämä on sama resepti kuin ohutleipä, nämä sämpylät vain leivotaan eri tavalla, nostetaan ja kypsennetään matalammassa lämmössä ja pidempään. Tämä on asia jota käsittelin jo kerran tekstissäni kaksi leipää samasta taikinasta ja suosittelen että luet myös sen tekstin. Sämpylöiden pinnan saa joko kovaksi tai sen voi jättää pehmeäksi, ihan miten itse sen haluat. Kovaksi kuori tulee kun annat sämpylöiden nousta ilman liinaa, ja anna niiden myös uunikypsytyksen jälkeen jäähtyä pettämättä niitä liinalla. Liina taas päälle nostamisen ajaksi sekä jäähtymisen ajaksi jos haluat pehmeitä sämpylöitä.

Yön yli jääkaappiin unohtunut vesikefiiritaikina
Erityisen maukkaita sämpylöistä tulee kun käytät vesikefiiriä nesteenä sekä tattaria jauhoina, ja olen sen kirjannutkin reseptiin vaikka se on muuten aivan identtinen määriltään ohutleivän kansa. Totuus kyllä on että vehnäjauhot ensimmäisellä kerralla sattuivat loppumaan kesken taikinan teon joten käytin tattaria niiden sijasta.  Tattarilla sämpylöist' tulee gluteenittomia, ja niiden pitäisi myös olla laktoosittomia mutta olen huomannut että vesikefiiri voi aiheuttaa laktoosi-intoleranteille mahavaivoja jotn kannattaa olla sen kanssa varovainen.

 Jos käytät vettä nesteenä ja tavallisia vehnäjauhoja ovat nämä helpot leivottavat sämpylät isän ja lasten äitien päiväaamiaiselle leivottavaksi. Mutta tämän syntymäpäivän mysteerit eivät loppune vielä tähänkään vaan jatkuvat taas kunhan ehdin ja asia jonka tiimoilta palaan vielä on hyvin esillä ylimmäisessä kuvassa. Ja arvauksia saa tietenkin tehdä ja kommentoida niistä. Tällä reseptillä saat kuudesta kahdeksan sopivan kokoista sämpylää.

Vesikefiirisämpylät

6-7 dl tattarijauhoja
1-2 tl suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria (tai hunajaa)
1 tl tuorehiivaa

Mittaa vesikefiiri kulhoon, lisää hiiva, suola, öljy sekä sokeri ja sekoita. Lisää kulhoon suurin osa jauhoista ja sekoita kunnes saat tehtyä taikinan jossa vähän sitkoa ja joka pysyy koossa. Lisää jauhoja jos taikina on liian löysää mutta varo lisäämästä liikaa jottei siitä tule liian kuivaa. Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja se jääkaappiin yön yli. Jaa taikina kahdeksaan samankokoiseen osaan ja pyöritä ne pyöreiksi pulliksi jauhotetulla pöydällä. Asettele pullat uunipellille leivontapaperille ja lyttää ne litteämmiksi ja ripottele sämpylöiden päälle ohut kerros jauhoja siivilän läpi. Peitä sämpylät puhtaalla liinalla jos haluat pehmeitä ja anna nousta ilman jos haluat kovan kuoren, ja anna niiden nousta vähintään puolituntia, mielellään tunti. Kokeile onko taikina noussut valmiiksi painamalla sämpylää kevyesti sormella. Jos taikina palaa takaisin samaan muotoon niin se on noussut valmiiksi, jos sämpylään jää reikä anna sen nousta lisää.  Paista sämpylät uunissa 175 asteen lämmössä kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean väriin, vähän riippuen uunistasi sekä sämpylöiden koosta, 15–25 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä vähän ennen kuin halkaiset ne ja tarjoilet uunista suoraan haaleina aamiaseksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...