28. toukokuuta 2011

Kuusenkerkkäsiirappi, snapsi ja likööri


Keväällä vasta poimituista kuusenkerkistä  valmistettua kuusenkerkkäsiirappia, kuusenkerkkäsnapsia ja kuusenkerkkälikööriä.

Meillä valmistetaan joka vuosi lisää kuusenkerkkäsiirappia, mutta otan sitä myös sen lisäksi talteen snapsina ja liköörinä. Snapsia ja likööriä en valmista aivan joka vuosi koska haluan pitää sen haluttuna herkkuna.

Kuusenkerkkiä on ennen vanhaan käytetty mm oluen maustamiseen ja niitä voi käyttää yskänlääkkeenä, valmista vain siirappia ja ota sitä lusikallinen tarpeen vaatiessa. Kuusenkerkkäsiirappia voit myös kokeilla tukkoisen nenän parantamiseen talvella flunssakaudella. Kuusenkerkkiä on parempi pakastaa kuin kuivata jos niitä haluaa syödä muulloin kuin nyt alkukesästä. Kuivattuna kerkän maku muuttuu kuten myös sen ulkonäkö ja tämä maku säilyy paremmin pakkasessa. Kerkkiä voi hyvin kuivata jos haluaa tehdä niistä teetä. Kuivaa kerkät vain samalla tavalla kuten esimerkiksi vuohenputki. Luin jostain että kuusenkerkkiä jossain päin pohjolaa on kutsuttu” pohjolan sitruunaksi” sen korkean C-vitamiini pitoisuuden takia. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea lisää villiyrteistä ja niiden talteen otosta tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen käsitellyt asiaa syvemmin.

Kuusenkerkät ovat siis kuusen nuoria ja uusia versoja, ne osat jotka ovat aivan oksien päässä, nämä uudet vaalean vihreät kerkät. Niitä kerätessä on vain muistettava että siihen on oltava maanomistajan lupa, vaikka meillä on joka miehenoikeus kerätä metsistä marjoja ja sieniä, se ei koske kuusenkerkkiä, joka on kasvava osa kuusta, sen vuosikasvu. Kerkkiä kerätään nyt keväällä, kun ne vielä ovat hennon vaalean vihreitä, ja kun kerkät ovat tummuneet samanvärisiksi kuin muut havut oksassa ne eivät enää ole yhtä hyviä tähän tarkoitukseen. Kuusen oksia voi kyllä pitkin vuotta käyttää ruokiin sellaisinaan, mutta ne eivät silloin maistu kerkeille.

Äläkä koskaan kerää kerkkiä kuusen latvasta, se vioittaa kuusta pahoin, saman tekevät hirvet joten maanomistaja ei tästä tule iloiseksi. Kuusenkerkillä on lääkinnällisiä vaikutuksia, joten sitä ei saa, kuten ei muitakaan luonnonyrttejä, nauttia viikkokaupalla. Kuusenkerkkäsiirapista voi myös valmistaa hyytelöä joka on erittäin maukasta esimerkiksi riistan kanssa, onhan kuusenkerkät osa sitä ruokaa jota peurat, hirvet ja muut metsäneläimet syövät ravinnokseen. Kuusenkerkkäsiirappia on kaksi tapaa valmista, on nopeampi ja hieman hitaampi ja koska minulla ei ole laboratoriota jossa tarkistaa näiden kolmen ero, en tiedä miten ne eroavat toisistaan ja en ole huomannut isompaa eroa niiden välillä kuin että se voisi myös johtua kyseisen kuusen kasvupaikasta eikä sen valmistustavasta.

Ensimmäinen tapa on panna kuusenkerkät sokeriin, lasipurkkiin ja kuukaudeksi ikkunalaudalle auringonvaloon. Sama menetelmä pätee maustettuihin viinietikoihin ja öljyihin. Tai sitten voi siirapin keittää kerkkien ensin liottua vedessä yön yli ja tällöin saa siirappia herkutteluun jo heti seuraavana päivänä.

Jos sinulla on kuusenkerkkiä kannattaa siirapin valmistuksen lisäksi myös tehdä snapsia, josta helposti saat likööriä, jollet ole niin tykästynyt snapseihin. Lisäät vain snapsin sekaan kuusenkerkkäsiirappia jolloin saat sekä ne aineet kerkästä jotka liukenevat alkoholiin sekä ne jotka liukenevat veteen ja sinulla on hyvä lääkinnällinen tekosyy maistella tätä herkkua pitkin talvea. Siirapista voi valmistaa halutessaan mehua ja laimentaa sen vain kylmällä vedellä tai juoda sen lämpimänä teenä lisäten siihen vain kuumaa vettä.

Snapsin ja liköörin valmistuksesta viittaan reseptiini Limoncello, ne valmistetaan kaikki samalla tavalla. Ensin valmistetaan uute jossa on vain vaikuttavaa ainetta ja viinaa, ja tässä tapauksessa taas Limoncellosta tuttu 32 % alkoholia on parasta, jottei snapsista tule liian kitkerää. Uute laimennetaan viinan kanssa josta haluat tehdä snapsia, tai likööriä, ja tämän voi olla vahvempaa nyt kun makuaineet ovat jo vedetty uutteeseen ja vaikuttava kuusenkerkät siivilöity pois. Liköörin suhteen yhdistät vain snapsiin tarpeeksi paljon makeutta siirapilla uutteen laimennuksen jälkeen.

Sokeria voisi myös antaa liueta suoraan snapsin sekaan, mutta tällöin voi joskus käydä niin ettei liköörin saa liuotettua tarpeeksi paljon makeutta, joten suosittelen sinua käyttämään tätä sokeriliemitapaa valmistaessasi likööriä.

Kuusenkerkän maku on niin hennon ihana ja omintakeinen, joten sitä ei kannata peittää millään hienostelulla lisäämällä siihen kukkaishunajaa, Muscovadosokeria tai vaahterasiirappia vaan tavallinen sokeri on parasta siirapin valmistukseen, jolloin kuusenkerkän oma maku säilyy hallitsevana. Voit myös käyttää ruskeata ruokosokeria, mutta tällöin kuusenkerkkäsiirapin väri tummuu ja muuttuu ruskeaksi, muuten se on kauniin punertavaa.

Kuusenkerkkäsiirappi

2 l kuusenkerkkiä
5 dl sokeria
vettä

Pane kuusenkerkät kylmän veteen kattilaan kunnes ne peittyvät, ja anna niiden olla vedessä yön yli. Hauduta kerkät vedessä miedolla lämmöllä noin pari tuntia ja anna kerkkäveden tämän jälkeen seistä tunti pois lämmöltä kannen alla. Siivilöi kerkät pois harsokankaan läpi ja kaada siirappi takaisin puhtaaseen kattilaan. Lisää sokeri ja anna sen liueta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Keitä siirappia noin parisenkymmentä minuuttia tai puolisen tuntia ja kuori tänä aikana kaikki mahdollinen kuona pois siirapin pinnalta reikäkauhalla. Pullota siirappi huolellisesti puhdistettuun kauniiseen pulloon, jossa sen voit panna tarjolle pannukakkujen tai vohveleiden kera. Kuusenkerkkäsiirappi säilyy huoneenlämmössä tummassa pullossa vuosikausia samoin kuten snapsi ja liköörikin, mutta niitä ei välttämättä ole pakko säilyttää tummassa pullossa.

Kuusenkerkkäsnapsi

2 l kuusenkerkkiä
5 dl viinaa (jossa korkeintaan 32 % alkoholia)

Pane kerkät lasipurkkiin ja kaada viina päälle. Pane kansi kiinni ja anna snapsin tekeytyä kuukauden päivät purkissa. Voit panna purkin ikkunalaudalle jos haluat. Ravista purkkia joka päivänä ainakin kerran. Siivilöi kerkät pois ja mausta tällä uutteella viinasi, oman makusi mukaan. Nyt alkoholipitoisuus voi olla korkeampi kuin yllämainittu 32 %, jopa 80 % jos niin haluat.

Kuusenkerkkälikööri

kuusenkerkkäsnapsia
kuusenkerkkäsiirappia

Yhdistä valmistamasi kuusenkerkkäsnapsi kuusenkerkkäsiirapilla sopivan makeaksi ja nauti se kylmänä. Liköörin maun kannattaa antaa tasaantua pari, kolmekin kuukautta mutta se on heti jo valmista nautittavaksi. Sekä snapsi että likööri säilyy tiiviissä pullossa vuosia. Likööri vain kuivuu nopeammin se sokeripitoisuuden takia. Sekä likööriä että snapsi voit tarjoilla kylmänä, snapsia voi säilyttää pakkasessa jos niin haluaa, ja likööriin voi lisätä jääpalan lasiin sitä nauttiessa.

26 kommenttia:

 1. Hyviä reseptejä sinulla täällä!
  Keräsin itsekin tänään kuusenkerkkiä ja googletin sitten kuusenkerkkä hakusanalla ja löysin blogisi.
  Taidankin kokeilla tuota pakastamista, niin saa maistella kerkkiä vielä syksylläkin! :)

  VastaaPoista
 2. hei ajatus83 ja kiitos kommentistasi! kerkkiä voi tosiaankin käyttää muuhunkin kuin vain juomiin ja siirappiin...niissä on niin kiva pihkanmaku!

  VastaaPoista
 3. Mikä siirappi lisätään lopuksi snapsiin ? =)

  VastaaPoista
 4. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi! tarkoitan tässä tietysti sitä kuusenkerkkäsiirappia jonka valmistit ja joka yhdistetään tähän kuusenkerkkäsnapsiin jonka myös valmistit jolloin niistä yhdistettynä muodostuu kuusenkerkkälikööriä.

  VastaaPoista
 5. Hei,
  Innostuin keittelemään siirappia, mutta nyt huomasin että purkin pohjalla on ihan kuin sokeria. Keittelinköhän kuitenkin liian vähän ettei kaikki sokeri liuennutkaan?
  Vai mistä hän tuo johtunee?
  Maku on kyllä mainio ja kunhan kuuset taas heräilevät kasvamaan, niin kattila porisee hellalla :)
  Nam!
  Kiitos hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 6. hei anonyymi, ja kiitos kommentistasi! jos sinulle on kattilan pohjaan muodostunut sokerikiteitä keittämisen jälkeen olet suurimmalla todennäköisyydellä keittänyt sitä liikaa, jos taas sokeri ei koskaan edes liuennut veteen on vika sekoittamisen puutteessa, tai liian matala lämpötila ja liian vähän vettä. toisinaan sokeri kiteytyy vasta pullossa tai purkissa. tämä voi johtua siitä ettei pullo ole tiivis ja vettä on haihtunut siirapista ja tämän siirappi tekee aina ajan myötä, se kuivuu. kuivunutta siirappia voi elvyttää kaatamalla kiehuvaa vettä pulloon ja antaa siirapin liueta siihen. tämän jälkeen siirappi on laimeampaa kuin ennen mutta käyttökelpoista. jos sitä on isoja määriä kannattaa se keittää kokoon uudestaan.

  VastaaPoista
 7. kiitos, kiitos, hyvästä ja selkeästä reseptistä. Keittelin siirappia eilen, ja nyt on snapsi tekeytymässä ikkunalaudalla. Jaoin reseptiäsi myös Martta-ystävilleni täällä Hangossa, ja linkitin blogiasi omaani villatarja.blogspot.com

  VastaaPoista
 8. hei tarja ja kiitos kommentistasi, kommentit tekevät sen että jaksaa kirjoittaa. yritän kirjoittaa kattavasti ja helposti ymmärrettävästi jotta jokainen voisi seurata ohjeitani vaikkei olisikaan vielä paljon kokemusta ruoanlaitosta. tervetuloa lukemaan uudestaan, ja hyvää kevään jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 9. Keräsin kuusenkerkkiä,googlasin reseptejä ja valinta kohdistui sinun blogin resepteihin. Joten nyt on pullossa kuusenkerkkäsiirappia (jäi kyllä enemmän mehun puolelle, mutta tarkoituksella) sekä ikkunalaudalla muhisemassa kuusenkerkkäsnapsi. Kuusenkerkkäsiirappireseptejä vertaillessani huomasin että toisissa liotusvesi kaadettiin pois, mutta tässä ei. Miksiköhän tämä ero? Luulisi että makua häviää jos liuotusvesi kaadetaan pois? Minä en edes huuhdellut kerkkiä, eikä tarvinnut juuri ollenkaan kuoria mehua/siirappia.

  VastaaPoista
 10. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi! joo, en kyllä ymmärrä miksi liotusvesi pitäisi panna pois?!! kun osaa kuusenkerkkien makuaineista (joilla myös lääkkeen tyyppisiä vaikutuksia) ovat vesiliukoisia kun taas toiset ovat alkoholiin liukenevia...muista vain että se sokeri on säilöntäaine vaikka se antaa siirapille myös makeutta, joten laimeampi siirappi ei säily yhtä pitkään kuin makeampi siirappi. hauskaa kun voin auttaa!

  VastaaPoista
 11. Tein tänään kuusenkerkkäsiirappia mutta hätähousuna laitoin vahingossa sokerin ennen kuin aloin keittämään,eli en keittänyt pelkässä vedessä vaan sokerivedessä, sitten keitin ainakin kolme tuntia. Teinköhän ihan väärin koko jutun?

  VastaaPoista
 12. hei anonyymi ja kiitos kysymästä! syys siihen että sokeria ei lisätä veden sekaan on että sokeria menee tällä tavalla hukkaan kuusenkerkkäaromien mukana. on helpompaa siivilöidä vettä jonka seassa on kuusenkerkkiä, kuin tahmeaa sokerisiirappia jossa kerkkiä ja joka koko ajan jäähtyessään tulee vieläkin tahmeammaksi. keittämisen aika ei sinänsä tee mitään mutta koska sinulla vielä oli sokeri seassa huomasti varmaan että siivilöiminen oli vaikeaa...;) huomasin myös että olen tekstissä käyttänyt sanaa "keittää" jonka voi tulkita "roihukeittää" mutta olen nyt korjannut sen totuudenmukaisempaan "hauduttaa miedolla lämmöllä". pahoittelen syvästi sanavalintaani.

  VastaaPoista
 13. Tämä tulikin juuri tarpeeseen kun kuusenkärkät ovat tuloillaan, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi, on aina hauskaa voida olla avuksi reseptien suhteen.

   Poista
  2. ihanaa, on vuosia kun tein kerkkäsiirappia. Ohjeesi vaikuttaa fiksummalta kuin ne joissa keitellään tuntitolkulla. Mutta kauanko tosiasiassa olisi hyvä keittää? Että muuttuu siirappimaiseksi?

   Poista
  3. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. tämä reseptini on parin vuosikymmenen kehittelyn tulos, totesin että näin sen tehdään helpoiten ja samalla kaikki vaikuttavt ianeet pysyvät vielä uutteissa ja niistä on jotain hyötyäkin terveydelle, vaikkei se olisikaan sen mitä ajaa takaa.

   Poista
  4. sori anonyymi, nyt jäi tietenkin sen vastaus kysymykseesi vastaamatta. reseptissä lukee kaksi tuntia, pidä kansi päällä ja hauduta miedolla lämmöllä. tämän jälkeen se siivilöiminen en tärkeää tehdä heti jottei siirappi kiteydy ja hyydy siivilään ennenkuin saat sen pullotettua.

   Poista
  5. no tulipas tästä nyt hankala vastaus, siis keitä kerkkiä vedessä pari tuntia, ja sokerin kanssa noin puolisen tuntia. lisäsin tämän puuttuvan kerkkien sokerin kanssa teittämisajan tekstiin.

   Poista
  6. kiitos tuhannesti, nyt on selvää! Snapsi tekeytymässä, kohta haen herkkää kerkkää lisää kun vielä just ehtii. Sitten osa pakastimeen ja osa porisemaan...
   Kyllä luontoäiti osaa meitä hemmotella kaikin tavoin :)
   Hyvää kesää!

   Poista
  7. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi, ja kiitos vielä kerran kysymyksestäsi jotta sain sen oiottua tekstiini!!

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Miksi tuo kuusenkerkkäsnapsin viina pitää olla aluksi vain 32 %. Meilläkun hyllystä löytyy miedoin kirkas niin 38 %. Mietin vain onko se hirveä virhe tehdä siitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei jakkara, ja kiitos kommentistasi. suisittelen että luet teksitin limoncello, johon tästä tekstistä löytyy viite. olen siellä selittänyt paremmin syyt siihen miksi alkoholin pitää olla uutteen valmistamiseen vain 32 prosenttista, mutta lyhyesti tässäkin, jottei uutteeseen tule liikaa karvasaineita ja siitä tule liian kitkerää. tämähän on jaissakin tapauksissa jopa haluttua kuten esim koiruohouutteisiin tms.

   Poista
 16. Yritin valmistaa kuusenkerkkäsnapsin tämän sivun ohjeen mukaan 32-prosenttiseen viinaan. Noin parin viikon uuttamisen jälkeen maistettaessa maku oli raikkaan kuusenkerkkäinen, mutta valitettavasti uutetta tuli maistettua toisen kerran vasta neljä päivää ennen kuukauden päivien täyttymistä, jolloin se maistui aivan kamalalta: enemmän käyneeltä sukkamehulta kuin kuusenkerkiltä. Kokemukseni nojalla pitäisin parin viikon uuttamisaikaa kuukautta soveliaampana. Myös pikkuveljeni ja vaimoni ovat kanssani samaa mieltä liemen nykyisestä mausta. Liemi kelpaa ainoastaan viemäriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei anonyymi, ja kiitos palautteestasi, ja anteeksi etten ole huomannu sitä tätä ennen. olen valmisttannutt kuusenkerkkäsnapsia tällä samalla hyväksi todetulla tavalla jo niin monta vuotta ilman epäonnistiumisia joten epäilen että tekemässäsi erässä oli jotain vikaa joka on aina yhtä harmillista.

   Poista
 17. Hei!
  Mitä mieltä olet kun tein kesällä kuusenkerkkäsiirappia, jota olen keitellyt jo monena vuonna. Äskettäin katsoin purkkeja ja niiden pohjalla on pieniä vaaleita vähän niinkuin kiteitä. Onko tämä mahdollisesti hometta? Voikohan siirappia vielä käyttää?

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...