14. toukokuuta 2011

Salade de tomates


Tomaattisalaatti punaisista auringon kypsentämistä mehevistä tomaateista. Tuoretta tomaattia ja makeita sipulirenkaita kirpakassa vinaigrettekastikeessa. Salade de tomates, aivan tuiki tavallinen ja pelkistetty tomaattisalaatti, ihanan herkullista ja niin helppoa.

Kesä alkaa tehdä tuloaan ja nyt tekee pahasti mieli syödä kesäisiä ruokia, vaikkeivät ne ihan vielä ole sesongissa, eikä grillikausikaan oikein vielä ole alkanut. Salade de tomates on ranskassa perinteinen pieni alkuruoka tai sivuruoka, meilläpäin kai sitä kutsutaan lisukkeeksi. Useimmiten se perustuu vain viipaloituun tomaattiin joka tarjoillaan ranskalaisen salaattikastikkeen kera, siis vinagrettekastikkeen kera, johon on lisätty pieneksi silputtua salottisipulia. Itse kun taas pidän kesän makeista sipuleista, käytän sitäkin viipaloituna tässä tomaattisalaatissani ja kesän alussa käytän tähän kevätsipuleita, jolloin salaatti saa kauniimmat värit.

Tomaattien on oltava makeita ja kypsiä, tähän ei sovi happamat tomaatit ja jollet löydä kypsiä tomaatteja kannatta tämän salaatin valmistaminen jättää toiseen kertaan. Halutessaan salaattia voi jatkaa salaatinvihreillä lehdillä, jotka tässä tapauksessa sijoitetaan tomaattien alle lautaselle, tai vadille. Jos sipuli on hyvin kitkerä, ja se itkettää sinua sitä leikatessa kannattaa sitä ensin vähän kypsentää salaattikastikkeessa ennen tomaatin lisäämistä sekaan. Valmista vain vinaigrette ja lisää sipuli sekaan kymmeneksi minuutiksi jonka jälkeen vasta lisäät tomaatit. Ja jollet ollenkaan lisää sokeria saattikastikkeeseen ruoassa ei ole hiilihydraatteja periaatteessa ollenkaan. Tämä salaatti sopii hyvin seisovan pöydän herkkujen seuraksi, varsinkin jos sitä on jatkettu tavallisella vihreällä salaatilla, joka on sijoitettu sen lomaan. Tomaattisalaatti sopii myös piirakoiden lisukkeeksi tai pieneksi alkuruoaksi rapean leivän kera.

Salade de tomates
3 tomaattia
1 sipuli

Kastike:
2 rkl viinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
mustaa pippuria
suolaa
(sokeria)

Sekoita viinietikkaa ja oliiviöljy pienessä kulhossa ja mausta se vasta rouhitulla mustalla pippurilla, suolalla ja halutessasi ripauksella sokeria. Katso ohje reseptistäni perussalaattikastike. Pese tomaatit kunnolla ja anna niiden valua lävikössä. Kuori sipuli ja leikkaa sipulista ohuita viipaleita, tai renkaita ja viipaloi myös tomaatit samalla tavalla. Kummankin kannattaa tässä tapauksessa olla suunnilleen yhtä paksuksi viipaloituna. Asettele tomaatti ja sipuli kauniisti lautaselle, joko tomaatti alimmaisena ja sipuli sen päällä, tai tomaattia ja sipulia joka toisena vierekkäin. Lusikoi kastike päälle ja tarjoile lisukkeena lihalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...