2. toukokuuta 2011

Mmm…marinoitua broileria


Marinoitua kanaa, mutta mitä se tarkoittaa tämä hunajamarinoitu tai mandariinimarinoitu broilerin suikale.

Suomen ruokakaupoissa myydään valtava määrä marinoitua kalaa, lihaa ja broileria suhteessa maustamattomaan, eikä pakastettua broileria löydy mistään ja olen pohtinut miksi näin on, ja vuosien mittaan minulla on ollut monen monta teoriaa siitä mutta nyt vihdoinkin olen saanut siihen selityksen. En ensinnäkään voi ymmärtää miksi ostaa valmiiksi maustettua lihaa, koska tässä ei säästä mitään aikaa itse ruoanlaiton suhteen, kaikki maistuvat vain samalla oli ne sitten kanaa, possua, häränlihaa tai lohta puhumattakaan että maksat turhaan mausteista, ne ovat osa tuotteen painosta joten saat vähemmän rahallasi. Mutta voi olla että tämän luettuasi sinäkin mietit ennen kuin seuraavan kerran ostatko kaupasta valmiiksi marinoitua lihaa.

Asia alkoi sillä että etsin kaupasta aivan toista tuotetta kun se jota tämä kirjoitukseni käsittelee, enkä nyt edes kerro mikä Tampereen lähistöllä olevasta viidestä Citymarketista se oli. Täällä kun nykyään on vähän enemmän valinnan varaa isojen markettien suhteen, mutta mainitsen kumminkin, ettei se tällä kertaa ollut se sama Citymarket, jonka viimeksi mainitsin. Mutta kuitenkin, etsin siis määrätyn laista hyvin tavallista ja halpaa lihaa jota yleensä löytyy joka kaupan lihatiskiltä, mutten löytänyt sitä edes toisesta kaupasta jossa kävin etsimässä. Kun kyselin sen perään liha osastolta, sain myyjältä vastaukseksi että ”nyt on vähän pulaa kyseisestä tuotteesta kun EU taas on keksinyt uusia säännöksiä”. No kysyin jatkoksi vähän hölmöltä vaikuttavan ja ihan viattoman kysymyksen ja meinasin pyörtyä kuullessani vastauksen. Minulle kerrottiin että ”EU on kieltänyt tuoreena pakastetun lihan myynnin tuoreena ja tuoreen lihan tuottajat eivät ehdi kasvattaa niin paljon kuin sille olisi kysyntää”.

Anteeksi mitä, häh? Ymmärsinköhän minä nyt tämän asian ihan oikein, että ”tuoreena pakastetun lihan myyminen tuoreena on nykyään kiellettyä?”. En kuitenkaan sanonut myyjälle mitään vaan poistuin paikalta aika tyrmistyneenä ja asia alkoi ihan oikeasti mietityttää, joten kyselin asiasta tutulta saman kauppaketjun (mutta tässä asiayhteydessä nimettömältä) kauppiaalta, että miten tämän asian laita oikeasti on. Hän vastasi että ”on hyvä että asiaa valvotaan” koska hän ei ole koskaan pitänyt tästä käytännöstä. Hän nimesi parikin isoa lihajalostamoa, jotka käyttävät ulkomailta tuotua halpaa pakastettua broilerinlihaa, mm Brasiliasta, joka sitten sulatetaan, marinoidaan ja pakataa suojakaasuun täällä.

 Tämä broilerinliha on marinoitu, siis ”jalostettu” tai valmistettu Suomessa joten se on ”kotimaista” eikä tuotteen alkuperämaata, (koska se ei ole häränlihaa josta taas tietojeni mukaan alkuperämaa ainaon ilmoitettava) ole pakko ilmoittaa tuotteen pakkauksessa. Eviran sivuilta voit lukea seuraavan: ”Valmistajalla tarkoitetaan sitä toimijaa, joka on jalostanut tai koostanut elintarvikkeen tai muulla käsittelyllä saattanut elintarvikkeen lopulliseen muotoonsa. Valmistuksella tarkoitetaan elintarvikkeen yhdistämistä muihin ainesosiin, kypsentämistä, säilömistä tai muuta vastaavaa käsittelyä.” Ja lisäksi siellä lukee että ”koska valmistamisen käsite on hyvin laaja, valmistusmaa ei välttämättä tarkoita samaa kuin alkuperämaa” ja kauppias ennusti myös että lihan ja kanan hinnat tulevat lähitulevaisuudessa juuri tästä syystä nousemaan vielä entisestään, kun "pakastettua ei voi myydä tuoreena".

Tässä kohdassa huomasin tietäväni miksi lihat marinoidaan täällä Suomessa ja varmasti sinäkin jos olet jo jonkin aikaa seurannut kirjoituksiani. marinoinnin syy on siis ilmeisimmin se että, koska, pakastetun broilerinlihan kudosrakenne muuttuu, kuten muunkin lihan, tästä lihasta valuu sen sulaessa nestettä. Ja helpoin tapa saada naamioutua tämä lihasta ulos valunut neste, on hukuttaan liha mausteseokseen jolloin siitä ulos valunut lihaneste muuttuu marinadin nestemäiseksi osaksi. Vai mitä luulet?

Kaupasta kotiin tultuani löysin postilaatikosta Pirkka-lehden ja selailin sen läpi, siellä kuluttajien kysymysten seassa oli asiaankuuluvaa tietoa. ”Porsaanulkofileen viimeinen käyttöpäivä oli eilen, voinko syödä sitä tänään?” Vastaus oli että lihan viimeinen käyttöpäivä oikeasti on sen viimeinen käyttöpäivä, eikä sitä sen jälkeen enää pidä syödä. Ja huomatkaa nyt että ”parasta ennen” ja ”viimeinen käyttöpäivä” ovat kaksi eri asiaa. Pirkassa suositeltiin tämän viimeisen käyttöpäivän suhteen, että jos tietää, ettei saa käytettyä lihaa ennen sen viimeistä käyttöpäivää, sen voi pakastaa.

Hmmm..joo, näin tosiaankin on mutta tiesitkö sinä että tämä koskee siis raakaa, kypsentämätöntä raaka-ainetta, siis nyt tässä tapauksessa kalaa, lihaa tai broileria, ettei jo kerran pakastettua tuotetta saa sen sulattamisen jälkeen pakastaa uudelleen. Niin, tai kyllä saa jos sen välissä kypsentää, sen voi hyvin pakastaa toisenkin kerran.

Mutta mistä tietää milloinkin, ettei juuri se, tämä kyseinen raaka-aine ole jo kerran ollut pakastettuna, ennen kuin se kaupassa meille myydään ”tuoreena”?!? Kuten jo mainitsin, kerran pakastettua raakaa tuotetta ei saa pakastaa uudelleen, mutta kuinka moni kuluttaja pakastaa ne uudelleen kotona tietämättä tästä?

Eikö se ole itsestään selvää että pakastettu raaka-aine ei enää ole tuoretta?

Olenko vain minä aivan tyhmä enkä ymmärrä vai onko tässä asiassa tai kenties lainsäädännössä jotain mikä mättää? Valehdellaanko meille kuluttajille vai onko pakastettu liha tosiaankin tuoretta?

Mitä sinä kuluttajana, olet asiasta mieltä?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...