7. tammikuuta 2013

Hedelmäinen kalkkunasalaattiMehevän hedelmäinen kalkkunasalaatti jossa kypsää makeaa päärynää ja meheviä punaisia granaattiomenarubiineja, rapeaa Rooman-salaattia sekä paahdettuja manteleita.

Aika loppuu aina kesken joulukuussa kun on kaikenlaisia jouluruokia joista on kirjoitettava eikä niiden tähteistä koskaan ehdi mitään kirjoittaa silloin joten ajattelin nyt taas tammikuussa viime vuoden tapaan syventyä siihen miten ruoantähteitä voi hyödyntää ja uusiokäyttää, varsinkin jouluruokien suhteen mutta mukaan tammikuuhun mahtuu muillekin vuoden ajoille sopivia tapoja hyödyntää sitä jääkaapin perukoille jäänyttä ruokaa sitä vähän tuunaamalla. 

Tämä on hyvä tapa hyödyntää uunissa paahdetun kalkkunan, tai kanan tähteitä. Salaatti sopii hyvin alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi tuoreen ranskanleivän kanssa tarjoiltuna. Tämä salaatti sopii myös brunssille tai piknikille kunhan vain lisäät salaatin lehdet viime tingassa salaatin sekaan jotteivät ne nuudu ennen aikojaan kesä helteessä. Tämän hedelmäisen kalkkunasalaatin lisäksi voit tähteeksi jääneestä uunissa paahdetusta kalkkunasta valmistaa esimerkiksi hedelmäistä kalkkunaa villiriisillä, kalkkunarisottoa tryffeliöljyllä tai kalkkunagratiinia. Salaatin kaikkein vaikein osio on paloitella päärynä ja sipuli sekä halkaista granaattiomena sekä sitruuna, salaatinlehdet revitään tähän salaattiin.

Halkaistu granaattiomenan puolikas


Raaka granaattiomena on kova ja pyöreä ja sen kuori on kiiltävä, se maistuu kirpeän happamalle ja siemenet ovat mahdottomia saada ulos kalvoistaan. Raaka granaattiomena on myös vaalean värinen ja sen väri tummuu punaisemmaksi sen kypsyessä. Samalla granaattiomenan kuori löystyy ja se muuttuu tasaisen pyöreästä muhkuraiseksi ja epätasaiseksi samalla kun sen kuori on muuttunut himmeäksi eikä enää ole kiiltävä. Granaattiomenaa voi kaupassa varovasti koputtaa sormella ja jos sen ääni on kumea on se vielä raaka, kypsäksi muuttuessaan sen ääni muuttuu metalliseksi.

Ylikypsät granaattiomenat taas ovat liian tummia väriltään enemmän ruskean sävyisiä, kuoret vioittuvat erittäin helposti ja ne alkavat halkeilla auki itsestään. Granaattiomenat pysyvät hyvin pitkään hyvinä vaikka ovatkin jo kypsiä, jopa kuukaudesta kahteen kunhan ne säilytetään kuivassa ja vähän huoneenlämpöä viileämmässä.

Salaatin kastike koostuu vinaigretestä johon hyödynsin granaattiomenanmehun tuoreen sitruunamehun ja oliiviöljyn kanssa. Sekä päärynässä että granaattiomenassa on paljon makeutta joten salaattikastike ei välttämättä tarvitse mitään lisä makeutusta sokerin tai hunajan muodossa. Tähän kalkkunasalaattiin voit myös hyvin tehdä vanhan ajan perinteisen kermakastikkeen, joka sopii oivallisesti rapean Romainesalaatin kera sekä paahdetun linnun kanssa, ainoa on että kauniin punainen granaattiomena jää valkoisen kastikkeen peittoon. Salaattina tähän sopii myös vesikrassi tai Rucola Rooman salaatin lisäksi.

Ruukku romainesalaattia ikkunalla
Sipulina käytin tähän hopeaispulia mutta sen puutteessa voit korvata sen joko salottisipulilla tai purjosipulilla. Mantelilastut jotka voit joko paahtaa tai olla paahtamatta oman makusi mukaan, antavat salaatille vähän rapeaa puruvastetta joka on kivana kontrastina salaatin muille pehmeille ainesosille. Ja kalkkunana tähän käytin ylijäänyttä aprikoosikalkkunaa jota perinteisesti valmistin itsenäisyyspäiväksi, mutta tähän voi yhtä hyvin käyttää kaupasta valmiina ostettua tai itse savustettua kalkkunanrintaa kunhan vain kalkkuna on valmiiksi kypsennettyä. Tällä reseptillä saat kylmää alkuruokaa neljälle hengelle tai kevyen lounaan kahdelle ruokailijalle.

Hedelmäinen kalkkunasalaatti
2 ruukkua Romainesalaattia
200–300 g paahdettua kalkkunaa
1 granaattiomena
suolaa
valkopippuria
1 päärynä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 hopeasipuli
3 rkl mantelilastuja

Paahda mantelilastut kuivalla kuumalla pannulla kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin reunoihin, anna lastujen jäähtyä kokonaan. Halkaise granaattiomena vaakatasossa kahteen. Ota granaattiomenan puolisko käteen ja pidä leikkauspinta ison kulhon päällä ja koputtele siemenet ulos puulusikalla kopauttelemalla sen kuoreen ulkopuolelta. Kaavi viimeiset siemenet ulos lusikalla. Toista sama toisella puoliskolla ja poista siementen seasta kitkerät vaalean keltaiset kalvot. Siivilöi suurin osa mehusta pieneen kulhoon. Kuori sipuli ja suikaloi tai kuutioi se hienon hienoksi. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehua salaattikulhoon. Lisää sekaan oliiviöljyä sekä granaattiomenansiemenet, sekoita ja tarkista kastikkeen maku. Mausta kastiketta suolalla sekä jauhetulla valkopippurilla. Leikkaa kalkkuna suuhun sopiviksi suupaloiksi ja pane sipulin kanssa kastikkeeseen maustumaan. Huuhtele päärynä ja salaatinlehdet ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa päärynä ohuiksi tulitikun tapaisiksi pitkiksi tikuiksi ja lisää salaattikulhoon. Sekoita päärynä varovasti kalkkunan ja sipulin sekaan. Revi salaatti hieman suupalaa isommiksi paloiksi ja lisää salaattikulhoon, sekoita kaikki kunnolla keskenään ja varmista että kastiketta on riittävästi ja myös salaatinlehdet ovat siitä kosteina. Jollei salaatissa ole tarpeeksi kosteutta lisää granaattiomenan mehua salaatin sekaan. Annostelen lautasille ja ripottele mantelilastuja päälle. Tarjoile kalkkunasalaattia tuoreen ja rapean ranskanleivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...