Luumukiisseli tai luumukeitto, perinteinen vanhan ajan jälkiruoka. Herkullisempi vaihtoehto näille kuivatulle luumulle on perinteinen luumukiisseli, tällä kertaa sekä konjakilla että vaniljalla maustettuna.
Luumukiisseli, taas kerran jälkiruoka josta joko pitää tai inhoaa. Itse pidän siitä kovasti, tai oikeastaan joskus vähän liiankin löysästi, jollei tämä ole liian rohkea tapa ilmasta itseänsä ruokablogissa. Luumukiisselissä nääs on yksi pieni pulma, ja jollet ole koskaan maistanut luumukiisseliä et tiedäkään että sen liiallinen nauttiminen aiheuttaa aika pitkän istunnon omassa yksityisyydessä, tai vaihtoehtoisesti monen monta edes takaisin juoksukertaa samaan yksinäiseen paikkaan.
Olen aina halunnut tietää miten asiat toimii, ja itse todeta miten ne toimivat, ja kielto on hyvin usein vain yllyttänyt minua kokeilemaan sitä mitä ei saa, joten olen ylensyönyt luumukiisseliä, ja valitettavasti pidän luumukiisselistä vielä tänäkin päivänä liikaa joten rajalla tulee käytyä tämän tästä kun kiisseliä on tarjolla, onneksi se vain tulee mieleen jouluna.
Kuivattuja luumuja kattilan pohjalla |
Tämä selittyy sillä että äitini perheessä jouluna syötiin perinteisesti luumulla täytettyä possunpaisti jouluruokana, ja meillä lapsuudessani oli aina luumuja tarjolla joulukinkun kanssa. Tästä riippumatta yhdistän kuitenkin sen luumukiisselin joulua enemmän mamman luokse huvilakadulle sunnuntailounaalla jälkiruoaksi tai kesällä Iitu-tädin luokse Saimaan rannalle, samaan paikkaan ja aikaan joskus reilut neljäkymmentä vuotta sitten jossa käyn perunakellarissa joka kerta perunapussin avatessani.
Mamma tarjoili luumukiisselin sekä mämmin, joka on yhtä surullisen tylsän ruskeaa mutta herkullista ruokaa kun luumukiisseli, paksun kerman kanssa tai kerman huvetessa kermamaidolla. Usein kiisseli maustettiin konjakilla, varsinkin Iitu-täti teki näin kun tuli hienoja vieraita. Itse aloitin joskus aikoinaan vaniljalla maustamisen ja olen tässä myös pysynyt, se vanilja tuo konjakin kanssa sitä jotain lisää luumukiisseliin. Vaikka kiisseli sisältää konjakkia on se kuitenkin sopivaa ruokaa sekö lapsille että niille jotka syystä tai toisesta eivät halua tai voi nauttia alkoholia koska konjakki lisätään luumujen sekaan kiehumaan jolloin alkoholi haihtuu ilmaan.
Luumukiisseliä kermamaidolla |
Luumukiisseli on siitä kiitollinen jälkiruoka että sen voi valmistaa jopa päiviä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa viileässä. Luumukiisseli valmistetaan periaatteessa samalla tavalla kuten joulutorttujen luumutäyte kuivatuista luumuista tai joulun riisipuuron väskynävelli kuten rusinakeittoa meillä kutsuttiin.
Luumut voi jättää kiisseliin joko kokonaisiksi tai rikkoa ne niitä hämmentäessä, vähän riippuen omasta mausta. Itse haluan että kiisselissä on sekä kokonaisia että rikkoontuneita ja soseutuneita luumuja. Itse valmistan luumukiisselin minimillä sokerilla ja joskus jätän sen jopa pois joten reseptin määrä on summittainen joka sinun pitää itse varmistaa itsellesi sopivaksi. Luumukiisseli on juoksevaa keittoa tai kiisseliä mutta jos siitä haluaa paksumpaa voi perunajauhojen määrää lisätä, tai vaihtoehtoisesti käyttää vähemmän vettä.
Luumukiisseli sopii jälkiruoan lisäksi myös välipalaksi tai miksei aamiaiseksi kunhan vain sen kanssa ei liioittele. Luumukiisseli sopii varsinkin niille jotka tarvitsevat apua ruoansulatuksen toimivuuden kanssa jolloin luumukiisseliä voi syödä hieman enemmän, mutta tähän pulmaan kannatta kokeilla myös luumusoseella täytettyjä joulutähtiä. Kuivattujen luumujen ”pakollinen” syönti on niin tylsää, joten jos pitää syödä luumuja kannatta keksiä hyviä ja herkullisia tapoja nauttia niistä luumuista. Lisää luumuisia ruokia joulutorttujen ja luumukiisselin lisäksi ovat luumuilla täytettylihamureke sekä luumuilla täytetty porsaanpaisti jonka voit jättää savustamatta.
Perunajauhosuuruste |
Nyt talvella kannatta luumukiisseli panna parvekkeelle ulos tai terassille jäähtymään, varo vain jättämästä sitä sinne liian pitkäksi aikaa jottei se kovalla pakkasella vahingossa jäädy. Kesällä kiisselin jäähtymistä voi edesauttaa panemalla kattilan tai kulhon kylmään jääveteen jäähtymään. Kun kiisselin on jo jäähtynyt tovin peitetään se muovilla. Jäähtymisen jälkeen kiisseliä voi säilyttää jääkaapissa jossa se säilyy noin viikon päivät. Tällä reseptillä saat perinteistä vanhan ajan jälkiruokaa noin kuudesta kahdeksalle hengelle.
Vanhan ajan perinteinen luumukiisseli
400 g kuivattuja luumuja
½-1 dl sokeria
2-3 rkl konjakkia
2 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu
3-4 rkl perunajauhoja
1-1½ l vettä
Poista kuivatuista luumuista mahdolliset varret ja pane ne kattilaan. Kaada kattilaan kylmää vettä kunnes luumut peittyvät ja jätä luumut nesteytymään tunniksi, pariksi, tai jopa yön yli huoneenlämpöön. Lisää kattilaan vettä jos luumut ovat imeneet itseensä kaiken, luumujen tulee lillua vapaasti vedessä. Lisää sekaan vaniljasokeri, konjakki sekä sokeri ja kiehauta luumut ylös. Anna luumujen kiehua keskilämmöllä kymmenisen minuuttia aika ajoin sekoittaen kiisseliä. Tarkista kiisselin maku ja lisää sokeria jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Ota kiisseli lämmöltä. Halkaise sitruuna ja purista sen toisesta puolikkaasta mehu kiisselin sekaan, sekoita sitruunamehu kunnolla kiisselin sekaan. Mittaa perunajauhot pieneen kulhoon ja lisää kulhoon vettä. Sekoita seos tasaiseksi haarukalla tai lusikalla. Kaada suuruste kulhosta kiisselin sekaan ohuena norona koko ajan hämmentäen kunnes kiisseli on paksua ja sakeaa. Kaada kiisseli tarjoilukulhoon tai annoskulhoihin ja anna kiisselin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin siirrät sen jääkaappiin jossa se säilytetään. Tarjoile luumukiisseliä kerman tai kerma-maidon kanssa jälkiruoaksi.